Poate cel mai mic spațiu mic pe care l-am vizitat

Dacă ai exclamat vreodată, plimbându-te printr-un muzeu, “Ah, m-aș muta aici!”, atunci avem vești bune pentru tine. Dar doar dacă ești artist. Asta pentru că anul trecut, arhitecții spanioli de la MYCC – architecture au creat proiectul Home Urban Home, o casă de doar 18 mp funcțională, plasată în centrul cultural Conde Duque din Madrid și destinată artiștilor invitați. Noi am vizitat-o în cadrul Madrid Design Festival 2019 – ți-am povestit scurt despre ea aici – când prototipul se afla în curtea Conde Duque. Rămâne unul dintre cele mai simpatice #spațiimici pe care le-am văzut până acum, așa că merită să-ți spunem toată povestea ei, de la un etaj la altul 🙂 .   

Da, de la un etaj la altul: arhitecții MYCC, susținuți de brandul auto MINI, au reușit să împartă cei 18 mp pe înălțimea a 3 nivele, așa că artiștii care o locuiesc pot urca pe scara interioară, se pot cățăra, ba chiar pot lua o pauză de lucru în natură! Etajele includ o bucătărie, un living, un birou, o terasă și un dormitor (construcția itinerantă nu are instalații sanitare foarte bine dezvoltate, așa că rezidenții folosesc băile din interiorul campusului). Când am vizitat-o noi, sub razele soarelui madrilen, mini-casa semăna cu o machetă supradimensionată a proiectului final: era construită doar din placaje de lemn și avea acoperișul și un perete exterior din plexiglas, așa că am putut-o privi, fără opreliști, din toate unghiurile.

Citește și: Câtă personalitate încape într-un apartament de 38 mp?

Varianta definitivă a Home Urban Home, care se află acum la primul etaj al centrului Conde Duque, este construită din policarbonat și lemn, două materiale foarte diferite, care își propun și să ofere intimitate locatarului, dar și să creeze un joc între două medii complementare. Policarbonatul înseamnă lumină, deschidere, transparențe și facilitează prezența naturii în interior – casa include chiar și un copac plantat în propriul ghiveci. La polul opus al scopurilor construcției, lemnul este materialul opac și cald, care izolează și asigură un refugiu. Potrivit arhitecților, scopul principal al acestui cuplu de materiale este să evidențieze frumusețea naturii fără să scadă importanța arhitecturii. Aprobăm!

Suprafața foarte redusă a implicat soluții istețe de fructificare a spațiului, așa că cele mai multe piese de mobilier sunt modulare, cu o mulțime de posibilități de transformare și funcționalități adaptabile. Arhitectura Home Urban Home propune, nu impune 🙂 . De exemplu, parterul casei este zona cu cele mai multe variante: aici se află holul de intrare și bucătăria (electrocasnicele esențiale, ca mini-frigiderul și cuptorul cu microunde, sunt camuflate într-unul dintre spațiile de depozitare; la fel și fotoliile, așa cum vezi în schița de mai sus), și micul birou și terasa cu panouri solare. Masa poate fi ascunsă în peretele despărțitor, iar bancheta se retrage într-un sertar. Treptele scărilor sunt și ele zone de depozitare a obiectelor mici.

Dormitorul minimalist se află la etaj, de unde poți urca spre spațiul de joacă și meditație din “mansardă” – și copacul de la parter ajunge aici.

Citește și: La înălțime, într-o mansardă din zona nobilă a Bucureștiului

Ne-a plăcut mult că silueta Home Urban Home imită casele clasice pe care le desenam în copilărie, un pătrat peste care stătea un acoperiș țuguiat. Arhitecții au urmat acest exemplu familiar tocmai ca să creeze sentimentul de acasă pentru viitorii locatari, chiar dacă acest acasă temporar se găsește în mijlocul unei clădiri publice. În plus, construcția are o notă ludică pe care o poți recunoaște de la prima vedere: te invită să te distrezi, să reinterpretezi, să te cațeri, să plutești și poate să-ți regândești adevăratul cămin 🙂 .

Fotografii: prin MYCC architects

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed