Cosmin Bumbuț a câștigat premiul Fotograful Anului, la secțiunea Arhitectură a Sony World Photography Awards 2015

Cosmin Bumbuț a fost desemnat ”Fotograful Anului” la secțiunea Arhitectură de juriul celei mai mari competiții de fotografie din lume, Sony World Photography Awards, ediția 2015.

Cosmin Bumbuț, fotograf profesionist din București, a fost selectat dintr-un grup de peste 87.000 de participanți pentru a participa la categoria ”Professional”, secțiunea Arhitectură, cu seria sa numită “Camera intimă”. Proiectul artistului român prezintă o serie de imagini realizate în celulele a 35 de închisori din România.

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.roCosmin Bumbuț – “Camera Intimă”

„Premiul de la Sony World Photography este cel mai important pe care l-am câștigat până acum. Mă bucur că fotografiile din proiectul Camera intimă au fost apreciate internațional, mai ales că, din 2008, de când am început această serie, m-am întrebat cum va fi primită și înțeleasă. Camera intimă este un spațiu destinat dragostei și tandreței, dar care anulează, în același timp, ideea de intimitate,“ a declarat Cosmin Bumbuț.

Seria de fotografii câștigătoare va fi expusă în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2015, din cadrul Somerset House, Londra și va fi publicată în catalogul Sony World Photography Awards 2015. Fotograful român va primi premiul și un echipament foto Sony de ultimă generație în cadrul galei de deschidere a expoziției.

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.roCosmin Bumbuț – “Camera Intimă”

În cadrul aceluiași concurs, fotograful american John Moore a câștigat marele premiu L’Iris d’Or – Fotograful profesionist al anului, pentru lucrarea “Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital”. Moore este corespondent special pentru Getty Images și a lucrat în peste 70 de țări, primind în tecut ”Medalia de Aur Robert Capa”, dar și titlul de ”Fotograful Anului” din partea Pictures of the Year International și a National Press Photographers Association. Premiul lui John Moore constă într-un echipament foto digital Sony de ultimă generație și 25.000 de dolari.

4Cosmin Bumbut - Sony Photography Awards - Designist John Moore – “Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital”5Cosmin Bumbut - Sony Photography Awards - Designist

Despre Cosmin Bumbuț și seria câștigătoare

Cosmin Bumbuţ a fost implicat timp de 20 de ani în campanii de advertising și a colaborat cu reviste glossy precum Elle, Esquire și Marie Claire (www.bumbutz.ro). În prezent se concentrează pe comunitățile marginalizate. A publicat deja o serie care-i are în centru pe deținuții români, numită Bumbata, și o alta despre viața în Cuba, numită Cuba Continua. A participat la programul ” The Rosalynn Carter Fellowship” și a lucrat la un proiect despre abuzurile asupra minorilor. Pentru a înțelege mai bine comunitățile care făceau subiectul lucrărilor lui, s-a mutat într-o rulotă în 2013 cu care a străbătut drumurile României.

”Uniunea Europeană a adus, în 2007, dreptul deținuților de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deținut care este căsătorit sau are o relație poate primi, o dată la trei luni, o vizită de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un deținut se căsătorește în înschisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soțul sau soția și are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 și până acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare)”, a declarat Cosmin Bumbuț.

©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.roCosmin Bumbuț – “Camera Intimă”

Ajuns la cea de-a opta ediție, concursul patronat de Sony prezintă cele mai bune fotografii contemporane dintr-un grup variat de domenii. Sony World Photography Awards se adresează tuturor categoriilor de fotografi, de la cei recunoscuți la nivel global până la tineri talentați.

Juriul este format din experți recunoscuți la nivel internațional, iar competiția oferă expunere nu doar pentru câștigători, ci și pentru cei aflați pe shortlist. Ediția din 2015 a Sony World Photography Awards a atras un număr record de 183.737 imagini propuse de concurenți din 177 de țări, confirmând astfel statutul de cel mai mare concurs de fotografie din lume.

Vezi fotografiile premiate și galeriile tuturor câștigătorilor aici. 

One Comment

  1. Felicitari lui Cosmin, este cu siguranta un concurs important cu mare impact international!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed