Crăciunul cusut cu motive & tradiții – un nou workshop cu Ioana Corduneanu

De ceva vreme se vorbește tot mai mult la noi despre redescoperirea și recuperarea motivelor tradiționale – povești uitate, într-o limbă cu care nu mai suntem familiari, pe care ar trebui să o deprindem. Dar e greu să-ți apropii ceva într-un limbaj care, deși al nostru, cu timpul ne-a devenit străin.

Am realizat că pentru a putea vorbi despre motivele tradiționale trebuie să înțelegem povestea căreia îi aparțin, sensurile despre care ele ne vorbesc. Pe firul motivelor tradiționale am purces deja în două ediții de workshop, care s-au bucurat de un mare succes. Acum a venit timpul să coasem și să descoasem povești despre tradiții și obiceiuri de Crăciun la români, dar și despre simbolurile motivelor specifice acestei perioade.

Workshop Ioana Corduneanu designist 01Cum se va desfășura?

Workshop-ul va cuprinde o parte de conferință despre tradițiile și ritualurile legate de Crăciun, despre urări, legende, superstiții, dar și despre motivele tradiționale specifice acestei perioade, cusute pe pânză. Aluatul pentru cozonaci se punea la dospit sub o bucată de pânză cusută cu semne vechi, cele mai frumos cusute straie se purtau în zilele de sărbătoare, iar momentele cheie implicau ritualuri străvechi.

Workshop Ioana Corduneanu - DesignistAcest ștergar a fost început la unul dintre workshop-urile Pe firul motivelor tradiționale, susținut de Ioana Corduneanu! Acum e frumos finalizat și deja folosit cu drag și spor 🙂

Va urma partea practică: sub îndrumarea Ioanei, vom coase fiecare o bucată de pânză, pe care vom așterne cu ac și ață motive tradiționale specifice Crăciunului. Toate au un simbol și o poveste și vor reprezenta o urare care te va însoți ca un înger păzitor întregul an. Poate fi un cadou pe care să-l oferi unei persoane dragi frumos înrămat, precum un tablou, sau care să-și găsească locul în colțul tău preferat din casă.

Workshop-Ioana-Corduneanu-Designist-09

Ioana Corduneanu este arhitect, o foarte bună cunoscătoare a acestui domeniu și autoarea blogului Semne Cusutecare, pentru prima dată în România, arhivează în format vectorial motivele tradiționale specifice zonelor țării noastre, după o muncă extraordinară de documentare. Poate că despre Ioana Corduneanu și blogul său ai aflat chiar de pe designist.ro, într-un interviu realizat cu ea acum ceva timp.

Workshop Ioana Corduneanu designist 02

Când și unde?

Workshop-ul va avea loc sâmbătă, pe 14 decembrie, între orele 9.30 și 14.00, la The Hub  (Str. Halelor nr. 5 – la Piața Unirii), cel mai frumos și creativ spațiu din București când vine vorba să te simți inspirat în timp ce lucrezi.

Workshop-Ioana-Corduneanu-Designist-18

Cât costă și cum te înscrii?

Taxa de participare este de 250 lei/persoană, cu toate materialele necesare incluse.
Înscrierile se fac la e-mail: workshop@designist.ro sau la nr. de tel.: 0752 397 033.
Termenul limită pentru înscrieri: 11 decembrie 2013.
Număr de locuri este limitat: maximum 15.

Acest workshop este o inițiativă și un concept DESIGNIST și face parte dintr-o serie de astfel de ateliere, marca DESIGNIST, pe zona industriilor creative (design de obiect, craft, design interior etc.), care vor avea loc în fiecare lună.Te așteptăm cu drag!

3 Comments

 1. Superb! Mi-as dori sa ajung si eu acolo! Va pup!

 2. Ioana Cucu

  Salut!
  Astazi am aflat de workshop de la Romania Cultural si mi-as fi dorit sa particip, insa locuiesc in Piatra Neamt. Ce bine ar fi sa existe asa ceva on-line…
  Si eu sint arhitect si acum nu am foarte multe de facut, asa ca mi-ar fi placut sa cos ceva semne!
  Am citeva modele “salvate” pe esantioane de pinza, de la o bunica, din zona Bacau.
  V-ar folosi sa va trimit fotografii?
  Ma bucur ca v-am descoperit! Mult succes si sarbatori frumoase!

 3. suciu catalina

  Minunat! As vrea sa particip si eu la un astfel de workshop, daca se va mai organiza, binenteles. Vreau sa invat cat mai multe lucruri despre portul national si despre confectionarea acestuia.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed