Culele oltenești. Casele fortificate între fală și ruină, noul album igloopatrimoniu

Întotdeauna am fost interesați de culele din nordul Olteniei – anul trecut chiar ne-am cazat la Conacul lui Maldăr și am făcut un mic traseu la culele din jur. Vestea că prietenii de la Igloo media au lansat un albumul îmbogățit dedicat culelor oltenești ne-a făcut să ne gândim la următoarea vacanță în România, în care vom pune albumul în bagaj.

Cule oltenesti - album Igloo - Designist (5)

După 8 ani de la lansarea albumului de debut al colecției igloopatrimoniu dedicat culelor oltenești, apare un nou volum Cule. Case fortificate între fală și ruină, o nouă ediție prin care surprinde subiectul într-o formulă mai matură, mai completă și mai documentată arhitectural.

Astfel, noul album nu numai ca reunește în paginile sale rezultatul unei ample documentări fotografice semnate Șerban Boncicat, dar cuprinde planurile monumentelor şi un capitol ce aboredează influenţele către şi dinspre acest program architectural. Studiul introductiv al prof. dr. Corina Popa, alături de textele arhitectului Cristian Brăcăcescu, reușesc să încadreze culele într-o perspectivă culturală mai largă.

Cule oltenesti - album Igloo - Designist (1)

“În peisajul unei așezări oltene, cula și biserica reprezentau clădirile-reper, monumentale și impozante, ce se profilau pe fundalul satului în care predominau casele scunde de lemn. Culele nu sunt expresia arhitecturii populare, dimpotrivă, în timp ele au oferit soluții constructive preluate de arhitectura așezărilor oltene libere. (…) Combinația de monumental și pitoresc a acestor construcții le conferă un loc special în peisajul cultural al Olteniei.” prof. dr. Corina Popa

Confiscate-sau-parasite-regasite-si-salvate-designist-04

Noul album nu doar că prezintă unele dintre cele mai interesante exemple de arhitectură civilă din România, dar reprezintă totodată un mijloc prin care ne propunem să tragem un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă cu aceste case boierești fortificate rămase pe teritoriul țării noastre, multe dintre acestea aflându-se într-un grad avansat de degradare.

Cule oltenesti - album Igloo - Designist (2)

“Sentimentul că trebuie făcut ceva (fie şi numai o carte!) câtă vreme încă se mai poate a devenit extrem de puternic, iar revizitarea lor la distanţă de 8 ani este, credeţi-mă, de natură a justifica cele mai negre temeri şi sumbre pronosticuri” declară Bruno Andreșoiu în prefața albumului.

Cule oltenesti - album Igloo - Designist (3)

Albumul grupează în paginile sale cule din 7 județe din sudul țării: Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Argeș și Vâlcea. La final veți găsi un capitol cu fotografii ale unor monumente anterioare culelor, turnuri și biserici, dar și construcții cu o arhitectură inspirată de cea a culelor, precum case-culă sau conace. (…) am ţinut să includem şi capitolul de final, cel al influenţelor, pentru a arata că nu e vorba de un subiect singular, ivit de niciunde şi deci fără consecinţe în eventuala sa dispariţie. (…) Cred foarte tare că numai transformate în arhitectură vie, locuită sau locuibilă, culele ar putea fi salvate.” Bruno Andreșoiu

Cule oltenesti - album Igloo - Designist (4)

Cule. Casele fortificate între fală și ruină este un proiect editorial finațat de Administrația Fondului Cultural Național și poate fi găsit începând cu luna decembrie în marile librării din țară. Volumul este disponibil pe site-ul igloo.ro și poate fi comandat online aici.

Fotografii: Șerban Bonciocat

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed