Cum arată casa perfectă?

Dacă spațiile impecabile, cât se poate de moderne, ca niște cutii albe perfecte pe care se profilează piese iconice de design fac scenariul casei perfecte din visurile tale, atunci iată și transpunerea ei în realitate. Nu știm dacă e casa în care am vrea să trăim, însă am rămas impresionați că se află în România – ar putea apărea în paginile (reale și virtuale) ale marilor reviste de arhitectură și design de oriunde din lume. Casa perfectă, cum îi spunem noi, e un proiect Puran Architecture & Design și a apărut în revista igloo, nr. 133, în 2011.

Casa perfecta - designist (1)Bubble Chair

Structurată pe două niveluri, având ca centru geometric un luminator generos, casa are o arhitectură clară, pe linii drepte. Open space-ul amplu al parterului a permis structurarea fiecărei funcțiuni sub forma unor compoziții independente, de sine stătătoare, fără legătură formală între ele, alcătuite din piese de design high class, mobilier realizat la comandă și obiecte de artă.

Casa perfecta - designist (3)Sub luminator, Mirror Balls de Tom Dixon, canapea Shiraz (e15) și covor Paola Lenti

Întreaga casă este o adevărată incursiune în istoria designului, o galerie de obiecte contemporane dispuse (în interiorul unei cutii complet albe, cu rolul de a crea o senzație de imponderabilitate) în jurul unor sub-centre de interes. Centrul compozițional al amenajării corespunde centrului structural al casei; marcat de strălucirea mai multor Mirror Balls (Tom Dixon) dispuse la diferite înălțimi.

Casa perfecta - designist (2)În jurul mesei de dining stau Lazy Chairs, de Patricia Urquiola.

Luminatorul delimitează, în planul parterului, zona centrală a livingului – o compoziție rectangulară de canapele în jurul unui covor semnat Paola Lenti, orientată spre televizor (piesă de asemenea floor standing).

Casa perfecta - designist (6)Scaunele Panton și, în stânga, spectaculoasa lampă Cicatrices de Luxe, din cristal, a lui Philippe Starck.

Casa perfecta - designist (10)Scaune Tudor, creație Jaime Hayon, produs de Established & Sons.

În jurul acestui centru, clar definit, gravitează alte zone mici, independente, destinate discuțiilor și relaxării: un ansamblu secundar de canapele, o masă pentru discuții și o mică zonă solitară – un Bubble Chair, amplasat în imediata apropiere a canapelelor generoase ale livingului propriu-zis și suspendat deasupra unui covor care îi delimitează aria de intimitate.

Casa perfecta - designist (7)Birou cu scaun Eames

Divizarea în subzone, realizată prin simpla orientare a pieselor de mobilier, precum și diversitatea la nivel formal, duc amenajarea mai aproape de o atmosferă de lounge decât de home living (în accepțiunea standard a termenului), des întâlnită chiar și în cazul unor lofturi sau open space-uri care beneficiază de un concept arhitectural original.

Casa perfecta - designist (9)

Fiecare zonă este personalizată prin selecția anumitor piese de design, atât pe criterii estetice și funcționale, cât și pe criterii legate de mesajul în sine al obiectelor (ca prezență fizică, sculpturală, într-un ansamblu care are nevoie de echilibru și corespondențe): scaune Lazy (Patricia Urquiola) pentru dining, scaune Panton (plus o lampă creație Philippe Starck pentru Flos) pentru bucătărie, canapele Shiraz (e15) pentru o mică zonă de discuții.

Casa perfecta - designist (8)Detalii și linii perfecte

Casa perfecta - designist (4)

Deasupra zonei cu dublă înălțime a parterului, o pasarelă de sticlă face legătura cu o zonă în care proprietarii se pot retrage pentru activități creative sau recreative, zonă mai retrasă, dar în același timp nedelimitată vizual de parter. Biblioteca acestui birou deschis este, alături de bucătărie, singurul obiect built-in al casei.

Casa perfecta - designist (5)Mix de tapet Fornasetti în baie

Casa perfecta - designist (11)

Etajul este rezervat spațiilor private, care excelează prin alegerea finisajelor. Baia este o combinație de Corian, mozaic din plăcuțe de lemn și colaj, realizat de arhitecți, de tapet Fornasetti. În contrast plăcut cu albul omniprezent, lemnul și tapetul sunt singurele intervenții la nivel de textură și desen al suprafețelor.

PLANURI finale_prezentare _ 0.Planurile casei

PLANURI finale_prezentare _ 0.

Proiect: Puran Architecture & Design
Articolul a fost publicat și este preluat din revista igloo, nr. 113.

Text: Ioana Păunescu / Foto: © Puran Architecture & Design

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed