Cum au fost amenajate două apartamente de 50 mp

Azi e timpul pentru un mic brainstorming. Gândește-te ce înseamnă pentru tine tinerețea. Culoare, poate? Adaptabilitate și relaxare? Multă sinceritate și puține artificii?  Și, ca să trecem și mai clar în tabăra noastră preferată, cea a designului interior, spații mici și accesibile, eventual? 🙂

Acestea au fost și direcțiile briefului sumar pe care l-au primit designerii Origami Studio, Alexandra Pacescu și Andreea Ciplea, când au acceptat să amenajeze două apartamente mici care urmează să fie închiriate în București. Și asta pentru că noul proprietar și-a dorit ca locuințele să li se potrivească unor chiriași tineri. Suprafețele restrânse sunt fructificate la maximum și capătă funcționalități variate, iar corpurile de mobilier plusează la capitolul depozitare. Nouă ni se pare că obiectivele au fost atinse.

apartamente de 50 mp

Apartamentul vernil

Ambele apartamente au sub 50 mp, împărțiți într-o zonă de zi (living, dining și bucătărie deschisă), un dormitor și o baie, cu forme diferite: un apartament aproape pătrat (cel de mai sus), altul desfășurat pe lung (cel de mai jos). De altfel, de aici și din cromatica aleasă (care le-a dat și numele) vin principalele diferențe dintre cele două spații, dar și dificultățile pe care le-au întâmpinat cei doi designeri.

apartamente de 50 mp

Apartamentul galben-albastru

apartamente de 50 mpÎn apartamentul vernil, insula de lemn este elementul care polarizează întreaga amenajare și reunește și nișa pentru televizor, și masa de dining. Ai mai văzut dining + comodă TV în același corp de mobilier? Ideea a apărut ca o soluție de urgență cu urmări fericite 🙂 .

“Poziționarea zonei de televizor a fost dificilă, pentru că nu dispuneam de pereți plini orientați spre mini-living. De aici a rezultat insula, în același timp zonă TV și loc de luat masa. Cum, de cele mai multe ori, dintr-o constrângere rezultă cea mai interesantă trăsătură a unui proiect, la fel în cazul nostru, spațiul a forțat o rezolvare atipică și, din punctul nostru de vedere, cea mai interesantă zonă a apartamentului”, ne-a explicat designerul Alexandra Pacescu

apartamente de 50 mp

Și cadrul metalic de deasupra insulei joacă un dublu rol: de separator între living și bucătărie și de spațiu de depozitare (poți agăța tigăi și oale). Noi am vedea acolo câteva ghivece cu flori 🙂 .  

apartamente de 50 mp

Spațiile de depozitare abundă în întregul apartament: iată-le și pe peretele lateral, repetând cromatica dulapurilor din bucătărie. Ne-a plăcut și corpul de mobilier de lângă canapea, care imită o secțiune dintr-o scară, dar și – mai ales! – masa de cafea cu tăblie Pop Art din living (și ea cu o zonă de depozitare), care dă un plus fresh încăperii.

apartamente de 50 mp

“Tavanul fals era gândit din faza de proiect cu scafe și spoturi perimetrale. Pentru a nu aduce modificări care să crească bugetul, am optat pentru soluții de fixare descentrată a corpurilor de iluminat”, am mai aflat de la Alexandra.

apartamente de 50 mpDormitorul continuă dialogul dintre exploatarea întregii suprafețe disponibile și spațiile de depozitare integrate pe un perete întreg – până și oglinda înglobează posibilități de depozitare. Trademark-ul apartamentului, vernilul, se repetă și aici.

apartamente de 50 mp

Compartimentarea și proporțiile spațiului au avut un cuvânt important de spus și în cazul celui de-al doilea mic apartament: șterg limitele clare dintre încăperi și împrumută funcționalități de la una la cealaltă.

“Proporția unui spațiu prea îngust și prea lung pentru zona de zi a determinat o mobilare fluidă, dinspre bucătărie spre living. Un perete mobilat în întregime rezolvă toate necesitățile de depozitare ale ambelor zone, dintr-un singur gest, care unifică zona. Singura întrerupere o reprezintă blatul de bar, în același timp partiție virtuală și obiect funcțional”, ne-a povestit Alexandra.

apartamente de 50 mpTrecere lină de la un rol al spațiului la altul. Blatul de lucru coboară în trepte spre partea mobilierului cu rol de comodă TV.

apartamente de 50 mp În livingul restrâns, rolul de măsuță de cafea îl îndeplinesc două cufere, cu dublă funcționalitate din nou: obiecte de mobilier și încă o posibilitate de depozitare. Plus inspirație pentru vacanță și aventuri – uite încă un cuvânt de asociat cu tinerețea 🙂 .

apartamente de 50 mpȘi în acest apartament, tavanul fals cu scafe dictează amplasarea corpurilor de iluminat.

apartamente de 50 mp În dormitor, corpurile nișate de mobilier se repetă.  

Povestea celor două apartamente mici amenajate de Origami Studio încă își așteaptă continuarea, care va veni odată cu noii chiriași și cu obiectele care le vor personaliza și le vor transforma în acasă. Noi îi dăm din nou cuvântul Alexandrei la final:

Ceea ce nu se vede încă în aceste imagini, pentru că apartamentele sunt încă nelocuite, este același “mix and match” al poveștilor noastre cu cele ale unor oameni pe care încă nu îi cunoaștem și care sunt, de fapt, cele mai importante… Ni se pare esențial, ca arhitecți și designeri, să impunem o ordine spațială și o logică funcțională, dar în același timp să lăsăm povestea deschisă pentru a fi continuată de către cel care va locui spațiul. Noi ne străduim să imaginăm spații calde, arhitecturale, dar și să le lăsăm loc să rămână “umane”.

Fotografii: arh. Andrei Mărgulescu

6 Comments

 1. Sabina

  Buna! As dori sa stiu la ce atelier a fost produs mobilierul pe comanda. Multumesc!

 2. Gabriel Vasile

  Superba ideea cu cele 2 cufere. de unde se pot achizitiona?

  thx.

 3. Alexandra Pacescu

  Bună ziua, cugetele le-am găsit la Kika, chiar într-o perioada de mari reduceri.

 4. Alexandra Pacescu

  Mobilierul a fost produs de atelierul d-lui. Sorin Bejenaru, 0722235516

 5. Sorina

  Buna ziua,

  Cum ati produs si prins schela metalica neagra cu insertii de lemn deasupra barului? E vreo restrictie legata de tavan pentru prindere ?

  http://cdn.designist.ro/wp-content/uploads/2017/05/Designist_spatii-mici_Cosmopolis_Origami-Studio_80.png

  Arata senzational <3

 6. Designist

  Bună, Sorina! Cu siguranță autoarele proiectului îți pot da toate detaliile tehnice.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed