Cum devin corpurile de iluminat portocalii după o sesiune de reciclare creativă

Dacă spunem că atunci când apare designul de produs în scenă, apar și culoarea și lumina, o să ziceți că exagerăm puțin cu entuziasmul. Dar acum chiar așa e! Mai exact, în episodul #2 al serialului Reciclări creative, îți vorbim despre (RE)ST Portocaliu – Lumină în rest, un workshop în care 15 arhitecți și viitori arhitecți au creat corpuri de iluminat, toate cu câte o componentă portocalie.

Workshop-ul a fost organizat la sfârșitul anului trecut de Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București și VEM Lighting în cadrul proiectului educativ I’M UAU. Totul a început de la cutiile și lăzile pline cu piese din metal, sticlă, carton, plastic, becuri și fasunguri adunate de cei de la VEM Lighting. A continuat cu o întâlnire-experiment, în care studenții au meșterit fără o rețetă clară. Rezultatul: 18 lămpi cu aer industrialo-contemporan vopsite în portocaliu (aprins!) – pe câteva dintre ele le-am vedea prin birou / bucătărie / camera de joacă de acasă 🙂 .

“Practic, ideea în jurul căreia a fost conceput obiectul nu a fost aceea de a crea o piesă cu o formă spectaculoasă, ci mai degrabă cu un fel spectaculos de a proiecta lumina.” (autor: Alex Fusea)

“Efectul urmărit este de a evidenţia contrastul dintre forţa luminii şi fragilitatea firelor metalice.” (autor: Andreea Pavel)


“Am înscris acest corp de iluminat într-o tipologie clasică, alegând ca printr-un modul dreptunghiular repetat să ajung la o formă circulară, specifică funcţiei. Exteriorul este marcat de opacitatea metalului care pune însă în evidenţă lumina din interior, accentuată de tabla specială reflectorizantă.” (autor: Simona Manolache)

Lampă de masă sau de pardoseală, cu 3 picioare şi un corp alcătuit din trei elemente principale: o cutie neagră, un element curbat care ascunde firele electrice și un fasungmetalic fals care susţine abajurul de plastic. Designul a fost făcut de Oltea Enache. 

În decembrie 2016, corpurile de iluminat au fost expuse în incinta UAUIM, urmând ca, anul acesta, VEM Proiect Lighting să le preia, să le expună și să le promoveze. Toate sumele obținute în urma vânzării vor fi folosite în scop caritabil. 

Organizatori workshop: Ioana Truşcă, Mihaela Butoi, Doriana Mărăşoiu, Alexandru Ivanof, Cristina Ginara, Justin Baroncea, VEM Lighting – Viorel Nicolae, Mihaela Popescu, Mircea Constantin, Ana Igescu

Îndrumători workshop

UAUIM: Ioana Truşcă, Mihaela Butoi, Doriana Mărăşoiu, Mihaela Dobre, Justin Baroncea

VEM: Viorel Nicolae, Mihaela Popescu, Mircea Constantin, Ana Igescu

Participanți: Alexandru Ivanof, Cristina Ginara, Ana Dincă, Diana Neagoe, Alexandrina Rîpă, Luoana Breha-Vizireanu, Roxana Ardeleanu, Sarah Stoenescu, Oltea Enache, Andreea Cosmici, Andra Mîndru, Simona Manolache, Andreea Pavel, Iulia Perieteanu

Coordonator proiect: Justin Baroncea

Grafică afiș: Ioana Truşcă

Foto: Doriana Mărăşoiu

Spațiu workshop: Grupul MENATWORK, Şoseaua Olteniţei 105

 

 

One Comment

  1. Otilia

    Mie mi se par mai interesante becurile inteligente 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed