Ți-e dor de liniște și calm? Noi le-am găsit într-un apartament scandinav din… Ploiești.

apartament scandinav

Ne plac soluțiile simple, amenajările fără “zgomot”, lumina și căldura. Și ce e mai în linie cu asta decât un apartament decorat în stil scandinav, curat și relaxant, exact ca o cană cu lapte proaspăt? 🙂 Pentru asta, am dat o fugă până la Ploiești, unde arhitectele Ioka Design, Camina Nicolau și Iulia Oniciuc, ne-au povestit despre noul lor proiect, apartamentul unor tineri, care le-au oferit un brief minimal: calm și multă căldură. Noi spunem că nu s-au abătut de la el nici măcar un centimetru.

apartament scandinavApartamentul are aproximativ 70 mp și este format dintr-un living și dining + bucătărie deschisă, un dormitor matrimonial și un dormitor pentru băiețelul familiei, toate rulând grațios nuanțe fine de bej, baby blue, gri și roz prăfuite plasate pe un fundal alb. Pentru un strop de tensiune cromatică, se mai ivesc și accente de negru, ca puful din living și lămpile suspendate de deasupra mesei – ne-a plăcut varietatea lor de forme, un mic semn de exclamare în discursul casei.

Și dacă tot am ajuns aici, trebuie să spunem că ne-a plăcut și peretele vitrat, care lasă lumina să cucerească fiecare colț al casei.

apartament scandinavPeretele din cărămidă aparentă albă, care pornește din punctul în care se termină bucătăria și începe livingul, funcționează ca un separator vizual între cele două zone. Intră și el în grupul accentelor amenajării: oferă textură peretelui și dă o oarecare impresie de imperfecțiune, de nefinisare care contrazice look-ul “cuminte” al casei.

apartament scandinav

apartament scandinav

Cine nu și-ar dori un frigider Smeg? 🙂

apartament scandinav

Liniștea prinde o formă și mai bine conturată în dormitorul matrimonial, care nu se ferește de texturi și motive grafice  – uite, de pildă, scaunul-noptieră din stânga imaginii, care ne-a inspirat un fagure de miere. Tapetul floral din spatele patului ni s-a părut un semnal discret pentru schimbarea de ritm, iar în aceeași ordine de idei, observați și asimetria lămpilor, dar și a noptierelor.

apartament scandinav

apartament scandinav

Manevra semnalului colorat pentru oaza de liniște a patului – de această dată plasat pe tăblie – se repetă și în dormitorul copilului familiei. 

apartament scandinav

Am ajuns aproape de finalul turului nostru prin apartamentul ploieștean, dar trebuie să facem un popas în hol, mai ales că ni s-a pregătit o banchetă bună și ca sprijin atunci când te încalți, și ca loc pentru luat o pauză, pur și simplu. Nu trec neobservați nici nasturii decorativi, care pot fi folosiți ca agățătoare.

apartament scandinav

Mici detalii împletite și funcționale, precum acești butoni (cel mai probabil de la Zara Home) schimbă un banal dulap alb.

“Pe peretele ușii de la intrare se aflau numeroase obiecte necesare funcționării apartamentului (interfon, panou electric, alarmă etc.). Dispuse aleatoriu, creau un haos. Prin realizarea acelui panou de riflaje de lemn în continuarea dulapului de depozitare, am reușit să mascăm o mare parte din acele obiecte și să restaurăm ordinea vizuală”, ne spun arhitectele.

apartament scandinav

Balconul apartamentului ne-a făcut să ne gândim mai degrabă la mare decât la spațiul scandinav, thumbs up pentru culori!

La finalul perioadei de amenajare, proprietarii au exclamat că au ajuns în “casa visurilor lor”. Aceia dintre noi cu visuri line și liniștite sigur empatizează! 🙂

Fotografii: prin Ioka Design

6 Comments

 1. Georgiana

  De unde sunt achizitionate covoarele? 🙂 Multumesc!

 2. Buna! De unde sunt cele 3 lampi negre din living?

 3. Designist

  Pentru furnizori, va recomandam sa luati legatura cu autorii amenajarii.

 4. Designist

  Pentru furnizori, va recomandam sa luati legatura cu autorii amenajarii.

 5. Irina

  Care sunt costurile estimative pentru o astfel de amenajare?

 6. Ryan

  Cele 3 lampi sunt Tom Dixon si costa (fiecare) in jur de 400 de euro, deci in jur de 6000 de lei tot aranjamentul.

  https://www.tomdixon.net/beat-fat-black-pendant-bls02-peum2.html

  Asta daca sunt cele originale si nu replici.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed