Cum îți faci o aplică decorativă?

Nu știm dacă noi ne-am încumeta să creăm o aplică decorativă, dar cum știm bricolori mai curajoși decât noi, sfaturile de mai jos sigur le vor prinde bine. Iar aplica rezultat, care poate avea și alte interfețe sau aplicații de culoare și mai decorative, nu arată rău deloc. Și pentru că ne place să-i vedem pe alții la treabă, iată cum se poate realiza pas cu pas 🙂

aplica decorativa - designist (11)

Aplica constă din două părţi: un panou posterior cu două laturi înguste şi un panou frontal cu deschideri longitudinale. Acesta din urmă are două laturi mai late, adâncite şi cele trei corpuri luminoase încastrate, al căror cablu este alimentat de la o priză triplă.

Materiale necesare:

  • Ferăstrău vertical ( puteţi alege între Bosch PST 650, PST 700 E sau PST 900 PEL)
  • Şlefuitor
  • Maşină de găurit cu percuţie (puteţi alege între Bosch PSB 500 RE, PSB 500 RA, PSB 650 RE, PSB 750 RCE sau PSB 850-2 RE)
  • Maşină de înşurubat cu acumulator (puteţi alege între şurubelniţa cu acumulator litiu-ion IXO, PSR Select sau PSR 7,2 LI de la Bosch)
  • Maşină de frezat (puteţi alege între Bosch POF 1400 ACE sau POF 1200 AE)
  • Sistem de pulverizare fină
  • Set burghie pentru lemn
  • Şablon pentru dibluri şi vârfuri de trasare
  • Dibluri pentru lemn de 8 mm
  • Zencuitor
  • Clei pentru lemn, cârpă de şters, cleme
  • Hârtie de şlefuit, granulaţie 120 – 240
  • Metru de tâmplărie, creion moale, gumă de şters, ascuţitoare
  • Sistem de pulverizare fină
  • Chit pentru lemn sau chit auto
  • Placă semigroasă din fibre (placă MDF), 19 mm.

Listă detaliată de materiale: 1 spătar 1322 mm 540 mm 19 mm, placă semigroasă din fibre (MDF)/ 1 panou frontal 1520 mm 660 mm 19 mm, placă semigroasă din fibre (MDF)/ 2 tăblii de fund din sticlă acrilică albă transparente 1280 mm 118 mm 5 mm sticlă acrilică/ 2 laturi panou frontal 540 mm 139 mm 19 mm, placă semigroasă din fibre (MDF)/ 2 laturi panou posterior 540 mm 90 mm 19 mm, placă semigroasă din fibre (MDF)/ 3 corpuri luminoase 1200 mm/  20 elemente de fixare pe perete 5 mm/ aprox. 8 şuruburi cu cap înecat 4 x 40 mm/ aprox. 20 şuruburi cu cap înecat 2,4 x 16 mm/ aprox. 10 şuruburi cu cap înecat 4 x 50 mm/ aprox. 5 şuruburi cu cap înecat 5 x 50 mm/ aprox. 4 şuruburi cu cap înecat 4 x 35 mm.

Gradul de dificultate – 4 stele (avansat)

Următoarele instrucţiuni de montaj sunt valabile pentru plăcile semigroase din fibre (MDF) cu grosimea de 19 mm. Dacă folosiţi alte materiale sau grosimi, va trebuie să vă adaptaţi în mod corespunzător lista de produse.
Solicitaţi tăierea plăcilor necesare la magazinul pentru materiale de construcţii sau cereţi acest lucru tâmplarului dumneavastră.

Pasul 1: Tăierea deschiderilor de raft în panoul frontal

Trasaţi mai întâi cu creionul pe panoul frontal conturul deschiderilor conform specificaţiilor din schiţa noastră – o găsiți aici.

Apoi executaţi cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 10 mm câte o gaură în fiecare colţ –  în aşa fel încât marginea găurii să atingă numai liniile trasate cu creionul, să nu le depăşească.

Introduceţi pânza ferăstrăului vertical, în stare oprită, într-una dintre găuri. Acum puteţi decupa deschiderea, de-a lungul liniei trasate cu creionul, de la o gaură la alta. Este la latitudinea dumneavoastră dacă lăsaţi colţurile rotunde sau dacă le tăiaţi în unghi drept cu ferăstrăul vertical

Dacă dispuneţi de o maşină de frezat sau de un limitator paralel, puteţi finaliza decupajele şi cu acestea.

aplica decorativa - designist (1) aplica decorativa - designist (2)

Pasul 2: Executarea găurilor pentru suporturile de margine

Puneţi panoul frontal pe poziţie pe cel posterior, la fel cum va fi aşezat după finalizarea lucrării. Transferaţi acum cu creionul conturile degajărilor panoului frontal, pe panoul posterior. Luaţi din nou panoul frontal de pe cel posterior.

Trasaţi cu creionul câte o linie, atât pe partea posterioară a panoului frontal cât şi pe partea anterioară a panoului posterior, la 8 mm sub deschiderile decupate. Repartizaţi acum pe fiecare dintre aceste patru linii, conform distanţelor specificate pe schiţa noastră, câte cinci găuri, adânci de 10 mm, în care veţi fixa ulterior suporturile de margine pentru tăbliile de fund din sticlă acrilică. Diametrul găurilor depinde de suporturile de margine utilizate.

Atenţie: nu găuriţi până dedesubt! Cel mai bine folosiţi un limitator de reglare a adâncimii.

aplica decorativa - designist (3)

Pasul 3: Executarea găurilor pentru dibluri în părțile laterale ale panoului frontal și în panoul frontal

Pentru a nu influenţa negativ aspectul estetic cu găuri străpunse pentru şuruburi, ne-am decis să realizăm această îmbinare cu clei pentru lemn şi cu dibluri. (Dacă veţi vopsi panoul frontal cu un lac color, puteţi înşuruba laturile acestuia şi dinspre partea din faţă. Atunci găurile vor fi acoperite de straturile de chit pentru lemn şi de vopsea. Înşurubarea are desigur avantajul că elimină încleierea dificilă, fixarea cu menghine şi cale.)

Poziţionaţi laturile panoului frontal pe faţa posterioară a acestuia, aşa cum doriţi să le fixaţi la finalizarea lucrării. Marcaţi cu creionul contururile şi poziţiile.

La îmbinările în colţ sau la cele în T vă recomandăm să folosiţi neapărat un şablon pentru găurire şi vârfuri de marcare, aşa-numitele dispozitive de fixare a diblurilor. Numai prin măsurare şi marcare găurile pentru dibluri nu pot fi poziţionate atât de precis încât ulterior să se suprapună exact!

Executaţi cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 8 mm câte trei găuri pentru dibluri, în muchiile frontale respective ale laturilor panoului frontal. Transferaţi poziţia acestora cu dispozitivele de fixare a diblurilor pe faţa posterioară a panoului frontal.

Un şablon pentru găurire este un dispozitiv auxiliar care se fixează pe piesa de lucru cu o menghină. Acesta conduce burghiul, printr-o manşetă metalică, perpendicular pe lemn.

Un dispozitiv de fixare a diblurilor constă dintr-un ştift de metal cu un vârf de marcare. Pe acesta îl introduceţi în găurile din partea frontală, a căror poziţie doriţi să o transferaţi. În scopul de mai sus, presaţi, exact pe poziţie, piesa de lucru pregăurită pe suprafaţa contrapiesei.

Sfaturi utile pentru montarea diblurilor:

Găuriţi cele două piese care trebuie îmbinate cu un burghiu pentru lemn cu acelaşi diametru ca al diblului. Cele două adâncimi de găurire adunate trebuie să fie egale cu lungimea diblului plus 2 mm. De aceea, folosiţi cel mai bine burghie cu vârf de centrare şi opritor de adâncime; acesta este un inel opritor cu ştift filetat care se fixează pe burghiu, pentru oprirea la adâncimea dorită. Nu găuriţi suprafaţa mai adânc de două treimi din grosimea materialului!

aplica decorativa - designist (4)

Pasul 4: Încleierea panoului frontal cu laturile acestuia

Aplicaţi cleiul în găurile pentru dibluri şi pe suprafeţele de lipire de pe laturile panoului frontal şi introduceţi diblurile în găurile aferente. După ce aţi pus puţin clei în găurile panoului frontal asamblaţi totul. Presaţi îmbinările cu menghine pentru lemn.

Indicație importantă

Presaţi cu grijă toate îmbinările lipite cu clei, strângându-le cu menghine pentru lemn, până când se usucă cleiul; respectaţi în acest sens specificaţiile producătorului. La presare folosiţi cele confecţionate din deşeuri de lemn, pentru a repartiza forţa de apăsare şi a evita apariţia dârelor de presare pe piesele de lucru. Îndepărtaţi imediat cleiul în exces cu o lavetă umedă.

aplica decorativa - designist (5)

Pasul 5: Montarea corpurilor luminoase

Aşezaţi acum partea anterioară a aplicii de perete sprijinind-o pe faţa expusă privirii. Montaţi cele două corpuri luminoase inferioare cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburi cu cap înecat 2,4 x 16 mm sub decupajele deschiderilor şi sub rândul de găuri. Montaţi cel de-al treilea corp luminos în acelaşi mod, sub deschiderea superioară.

Aveţi grijă ca toate cablurile să fie orientate în aceeaşi direcţie. Astfel, mai târziu le veţi putea trece prin deschiderea dintre tăblia de fund din sticlă acrilică şi latura panoului frontal şi coborî jos, pentru a le racorda la o priză triplă. Pe aceasta din urmă o veţi monta în continuare, pe partea posterioară a panoului frontal. Vă mai trebuie doar un cablu pentru a alimenta cu energie aplica de perete.

aplica decorativa - designist (6)

Pasul 6: Îmbinarea panoului frontal cu cel posterior

Mai întâi trebuie să îmbinaţi peretele posterior cu laturile sale (ceva mai înguste) astfel încât ele să fie la nivel cu muchiile exterioare pe partea lor anterioară. Pentru aceasta este suficient montajul prin şuruburi cu cap înecat 4 x 50 mm, deoarece acestea oricum nu se văd, fiind ascunse de proeminenţele laterale ale panoului frontal. Executaţi găurile pregătitoare pentru şuruburi în panoul posterior. Adânciţi-le astfel încât capul de şurub să se afle la nivel cu suprafaţa.

Acum fixaţi în dibluri pe perete panoul posterior al aplicei. În acest scop executaţi găurile pregătitoare cu maşina de găurit şi burghiul pentru lemn de 8 mm în panoul posterior. Nu uitaţi să adânciţi găurile. Aveţi grijă ca cele două găuri să se afle la aceeaşi înălţime, pentru suspendarea aplicei.

Transferaţi pe perete poziţiile celor două găuri. Asiguraţi-vă cu un detector că sub locurile respective nu există conducte sau conductori.

În funcţie de structura peretelui, executaţi cu maşina de găurit sau ciocanul rotopercutor şi burghiul pentru piatră de 6 mm găuri în perete, aspiraţi praful şi puneţi diblurile. Înşurubaţi şuruburile potrivite cu maşina de înşurubat cu acumulator.

Acum puteţi pune subansamblul frontal pe cel posterior; cel mai bine lucraţi în doi. Aliniaţi subansamblul frontal la înălţimea corectă şi înşurubaţi-l cu maşina de înşurubat cu acumulator şi şuruburile cu cap înecat 4 x 35 mm prin găurile pregătitoare. Ţineţi seama în acest sens de sfatul util de mai jos privind înşurubarea a două piese din lemn.

Sfat util pentru înșurubarea a două piese de lemn

Întotdeauna executaţi în piesa care urmează a se înşuruba prima o gaură pregătitoare cu 0,5 până la 1 mm mai mare decât diametrul şurubului; gaura trebuie lărgită pentru capul de şurub. În cea de-a doua piesă executaţi întotdeauna o gaură pregătitoare cu 1 mm mai mică decât diametrul şurubului.

Indicaţie privind diblurile: construcţia pereţilor în zilele noastre poate fi realizată începând cu zidăria uscată şi terminând cu betonul masiv. Stabiliţi mai întâi din ce este construit peretele dumneavoastră. Deci, în funcţie de tipul construcţiei sunt necesare diferite dibluri pentru ancorarea aplicei.

aplica decorativa - designist (7)

Pasul 7: Prelucrarea suprafețelor

Pentru a obţine o suprafaţă de calitate cât mai bună, înainte de asamblarea corpului de mobilier ar trebui să vă dedicaţi pregătirii acesteia.

Mai întâi umpleţi cu şpaclul şi chitul pentru lemn sau chitul auto găurile de şuruburi – dacă există – din suprafeţele expuse privirii ale plăcilor MDF. După uscare (respectaţi specificaţiile producătorului!) neteziţi locurile respective cu hârtie de şlefuit de gran. 120.

Apoi teşiţi muchiile tuturor pieselor din MDF, prelucrându-le cu hârtie de şlefuit de gran. 120 în unghi de 45°, astfel încât să se formeze o mică teşitură. Prelucraţi suprafaţa plăcilor MDF cu şlefuitorul şi hârtia de şlefuit de granulaţie 120 – 180.

aplica decorativa - designist (8) aplica decorativa - designist (9)

Pasul 8: Tratarea suprafețelor

Mai întâi citiţi atent îndrumările de prelucrare şi cele privind siguranţa şi protecţia muncii ale producătorului. Lucraţi într-o încăpere bine aerisită şi evitaţi să fumaţi, să mâncaţi sau să beţi în timpul lucrului.

Aplicaţi filer de grunduit cu trafaletul sau eventual cu un sistem de pulverizare a vopselelor. Lăsaţi-l să se usuce bine.

Dacă în etapa următoare doriţi să folosiţi un alt produs de pulverizare cu sistemul dumneavoastră de pulverizare fină, trebuie să schimbaţi rezervorul de vopsea.
Şlefuiţi fin suprafeţele şi canturile gata grunduite; măriţi în acest scop granulaţia hârtiei de şlefuit de la 180 la 220 şi până la 240.

aplica decorativa - designist (1)

Sfaturi utile pentru MDF

MDF-ul are suprafeţe puternic absorbante. În acest sens, trebuie să acordaţi mai multă atenţie – adică să aplicaţi mai multe straturi – în special pe canturi. Puteţi evita chituirea dificilă cu filer (aşa se numeşte izolarea suprafeţelor absorbante), folosind MDF cu folie de grund. Aceasta asigură o acoperire perfectă fără fileri – cel puţin pe suprafeţe.

Pasul 9: Lăcuirea suprafețelor vizibile

Lacurile sunt disponibile în multe variante şi categorii de preţuri. Factorii hotărâtori ai alegerii lacului sunt prelucrablitatea, dotarea dumneavoastră tehnică de acasă şi cerinţele legate de calitatea şi rezistenţa în timp a suprafeţei prelucrate. Solicitaţi consultanţă de la distribuitorul autorizat. Iar dacă nu aveţi prea multă experienţă în lăcuire, este recomandabil eventual să exersaţi puţin pe o piesă de probă.

Cele mai frumoase şi mai bune rezultate le obţineţi cu lacurile acrilice. Ele pot fi diluate cu apă şi sunt disponibile în multe culori diferite în orice magazin de DIY. Aceste lacuri se aplică extrem de uşor şi de rapid cu un sistem de pulverizare fină.

Turnaţi lacul în rezervorul de vopsea şi diluaţi-l eventual cu puţină apă. Reglaţi jetul stropit la duză şi cantitatea de lac cu rozeta de reglare folosind o placă de probă. Jetul de pulverizare poate fi reglat orizontal, respectiv vertical pe suprafeţe şi în jet conic pe muchii. Lăcuiţi cel mai bine mai întâi canturile interioare, apoi pe cele exterioare şi în cele din urmă suprafeţele; pe acestea din urmă, în treceri uniforme, paralele.

aplica decorativa - designist (10)

Proiect final:

aplica decorativa - designist (12)

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed