Cum poți trăi mai confortabil în orașe? Înscrie-te la Alternative Models for Living ca să afli răspunsul!
Într-o lume care traversează continuu procese de adaptare și diversificare, orașele, organisme vii, par să nu reușească întotdeauna să țină pasul cu viața locuitorilor lui și să le ofere premisele unei locuiri confortabile. Iar dacă punem reflectorul pe țările încă deformate de efectele regimurilor socialiste, așa cum sunt România, Polonia, Republica Cehă și Ucraina, soluțiile devin chiar mai provocatoare. Programul educațional postuniversitar Alternative Models for Living folosește pe post de pârghie problema locuirii urbane în aceste patru țări din fostul bloc socialist și îi creează contextul necesar pentru descoperirea unor noi modele de practici, unelte și strategii de îmbunătățire a calității vieții. ➤ Când? 15 aprilie –18 septembrie 2021 ➤ Format? 5 luni – program educațional (online); 1 săptămână – workshop intensiv (offline); Expoziție și Conferință Programul implică o serie de întâlniri periodice, online, ghidate de mentorii alocați fiecărei echipe, prelegeri susținute de profesioniști/experți în domeniu, studiu individual și o săptămână de workshop intensiv offline. ➤ Limba: engleză ➤ Cine poate aplica? Profesioniști, absolvenți universitari, masteranzi, doctoranzi din domeniile arhitectură, urbanism, istoria arhitecturii, sociologie, antropologie, studii socio-politice precum și din alte domenii conexe. ➤ Înscrie-te în program până pe 31 martie 2021, ora 17:59 СET, completând formularul de AICI. Despre Alternative Models for Living Programul este creat prin colaborarea organizațiilor și instituțiilor specializate din cele patru țări-cadru: CANactions School, Anuala de Arhitectură București și Ordinul Arhitecților din România filiala teritorială București (OAR-București), Facultatea de Arhitectură din Brno (Republica Cehă), Orașul Varșovia și Muzeul de Artă modernă din Varșovia (Polonia). Programul își propune să construiască o imagine a urbanității specifice post-socialiste prin intermediul a 4 sub-teme pe care participanții le vor aprofunda, la alegere. Arh. Sabrina Ahmad, reprezentant al OAR-București, ne-a dat mai multe detalii:
Ca urmare, la înscriere vei putea opta pentru:
În detaliu Din punct de vedere structural, programul Alternative Models for Living va bifa trei borne esențiale. Arh. Sabrina Ahmad ne-a povestit mai multe despre fiecare dintre ele: (1) Cercetare:
(2) Proiectare sistematică:
(3) Conferință și expoziție:
Recomandări pentru participanți Dacă plănuiești să te înscrii în program, trebuie să știi că, de-a lungul celor 5 luni de desfășurare, organizatorii își propun să îți ofere un context amplu și realist în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare a locuirii în orașe, în general, și în cadrul urban post-socialist, în particular. Așadar, Alternative Models for Living îmbogățește latura teoretică a discuțiilor cu modele, unelte și strategii pe care le vei putea prelua ulterior ca suport în practica ta din „viața reală”.
În încheiere, am vrut să aflăm care sunt așteptările prietenilor de la Anuala de Arhitectură București și OAR-București în urma celor 5 luni de program. Răspunsul a venit sub semnul reconectării prezențelor din culisele orașului:
Consultă pagina CANactions School pentru mai multe detalii și completează formularul de înscriere la Alternative Models for Living. Fotografii: 1 – Vitalii Khrystevych / 2 – Dasha Martynova |