Cum poți trăi mai confortabil în orașe? Înscrie-te la Alternative Models for Living ca să afli răspunsul!

Într-o lume care traversează continuu procese de adaptare și diversificare, orașele, organisme vii, par să nu reușească întotdeauna să țină pasul cu viața locuitorilor lui și să le ofere premisele unei locuiri confortabile. Iar dacă punem reflectorul pe țările încă deformate de efectele regimurilor socialiste, așa cum sunt România, Polonia, Republica Cehă și Ucraina, soluțiile devin chiar mai provocatoare.

Programul educațional postuniversitar Alternative Models for Living folosește pe post de pârghie problema locuirii urbane în aceste patru țări din fostul bloc socialist și îi creează contextul necesar pentru descoperirea unor noi modele de practici, unelte și strategii de îmbunătățire a calității vieții.

➤ Când? 15 aprilie –18 septembrie 2021

➤ Format? 5 luni – program educațional (online); 1 săptămână – workshop intensiv (offline); Expoziție și Conferință

Programul implică o serie de întâlniri periodice, online, ghidate de mentorii alocați fiecărei echipe, prelegeri susținute de profesioniști/experți în domeniu, studiu individual și o săptămână de workshop intensiv offline.

➤ Limba: engleză

➤ Cine poate aplica? Profesioniști, absolvenți universitari, masteranzi, doctoranzi din domeniile arhitectură, urbanism, istoria arhitecturii, sociologie, antropologie, studii socio-politice precum și din alte domenii conexe.

➤ Înscrie-te în program până pe 31 martie 2021, ora 17:59 СET, completând formularul de AICI.

Despre Alternative Models for Living

Programul este creat prin colaborarea organizațiilor și instituțiilor specializate din cele patru țări-cadru: CANactions School, Anuala de Arhitectură București și Ordinul Arhitecților din România filiala teritorială București (OAR-București), Facultatea de Arhitectură din Brno (Republica Cehă), Orașul Varșovia și Muzeul de Artă modernă din Varșovia (Polonia).

Programul își propune să construiască o imagine a urbanității specifice post-socialiste prin intermediul a 4 sub-teme pe care participanții le vor aprofunda, la alegere. Arh. Sabrina Ahmad, reprezentant al OAR-București, ne-a dat mai multe detalii:

„Fiecare sub-temă este coordonată de către una dintre țările partenere în program. De asemenea, fiecare sub-temă are propriul mentor / propria echipă de mentori, aleși astfel încât experiența lor profesională să fie relevantă pentru fiecare tematică în parte. Astfel, prin alegerea sub-temei, participanții își aleg totodată și mentorii, pe lângă orașul workshopului”.

Ca urmare, la înscriere vei putea opta pentru:

  • Colaborare – workshop: București (RO) / mentori: b+ (Arno Brandlhuber, Angelika Hinterbrandner, Olaf Grawert)
  • Proprietate – workshop: Brno (CZ) / mentor: Florian Hertweck
  • Guvernare – workshop: Kiev (UA) / mentor: Jason Long
  • Policentricitate – workshop: Varșovia (PL) / mentori: Marija Marić, Stephan Petermann

În detaliu

Din punct de vedere structural, programul Alternative Models for Living va bifa trei borne esențiale. Arh. Sabrina Ahmad ne-a povestit mai multe despre fiecare dintre ele:

(1) Cercetare:

„În această etapă se va pune accent pe dezvoltarea capacității de analiză și studiu comparativ, interdisciplinar, a participanților – de la nivel macro – european, global, la nivel micro – local, regional”.

(2) Proiectare sistematică:

„Cea de-a doua etapă debutează odată cu workshopul intensiv ce va avea loc în luna iunie. Concluziile și ipotezele de lucru formulate în prima fază sunt acum testate și dezbătute atât în cadrul programului, între echipe, cât și prin interacțiunea cu diverși specialiști din domeniile conexe dezbătute de fiecare temă.

Prin felul în care este construit, programul promovează proiectarea ca parte a unui proces pluridisciplinar, non-linear, bazat pe cercetare. Suntem invitați, ca arhitecți, să ne lărgim percepția asupra arhitecturii privite ca simplu obiect”.

(3) Conferință și expoziție:

„Rezultatele perioadei de cercetare, concluziile și propunerile participanților se vor coagula în cea de-a treia fază a programului, ca set de recomandări pentru noi modele de locuire, sub forma unei expoziții de grup. Rezultatele programului vor fi prezentate, de asemenea, în cadrul Festivalului Internațional de Arhitectură CANactions din Kiev”.

Recomandări pentru participanți

Dacă plănuiești să te înscrii în program, trebuie să știi că, de-a lungul celor 5 luni de desfășurare, organizatorii își propun să îți ofere un context amplu și realist în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare a locuirii în orașe, în general, și în cadrul urban post-socialist, în particular. Așadar, Alternative Models for Living îmbogățește latura teoretică a discuțiilor cu modele, unelte și strategii pe care le vei putea prelua ulterior ca suport în practica ta din „viața reală”.

„În afară de interesul profesional pentru tema aleasă și de dorința de a-și asuma un rol activ în procesul de îmbunătățire a calității vieții în orașe, cursanții trebuie să aibă disponibilitatea participării la sesiunile de lucru cu mentorii, ce vor avea loc o dată la două săptămâni, la prelegerile specialiștilor, să aloce timp studiului individual și să participe la workshopul intensiv din iunie, care este obligatoriu”, ne-a povestit arh. Sabrina Ahmad.

În încheiere, am vrut să aflăm care sunt așteptările prietenilor de la Anuala de Arhitectură București și OAR-București în urma celor 5 luni de program. Răspunsul a venit sub semnul reconectării prezențelor din culisele orașului:

„Inițiativa dezvoltată în cadrul Anualei de Arhitectură București își dorește să creeze, pe baza rezultatelor programului, un cadru de discuție și interacțiune între principalii actori responsabili de mediul construit, unde reprezentanți ai administrației, investitori privați și profesioniștii în arhitectură, urbanism și domeniile conexe să poată dezbate problemele orașului cu scopul de a găsi noi ipoteze de lucru și de colaborare”.

Consultă pagina CANactions School pentru mai multe detalii și completează formularul de înscriere la Alternative Models for Living.

Fotografii: 1 – Vitalii Khrystevych / 2 – Dasha Martynova 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed