Cum rezolvi dezavantajele unui apartament de secol XX cu trucuri de design de secol XXI

Într-un oraș cu o moștenire arhitecturală care se derulează până la începutul secolului trecut, dar care își inovează designul în ritm alert, așa cum este Bucureștiul, apartamentele vechi sunt un pachet complex de farmec și neajunsuri. Cam așa poate fi rezumat și apartamentul amenajat de Anna Chițan (de la Annterior) în Centrul Vechi: un proiect în care designerul și-a propus și să se folosească de piesele vintage ale casei, și să camufleze dezavantajele spațiului din secolul XX cu trickuri designish din secolul XXI.

apartament vechiApartamentul semidecomandat de două camere se întinde pe 60 mp și aparține unei familii tinere, care l-a moștenit recent. Principalul reproș pe care i l-au adus proprietarii a ținut chiar de specificul zonei: o aglomerare de clădiri vechi, multe dintre ele inestetice:

“Apartamentul are un mare neajuns: distanța mică dintre clădirea în care se află și o altă clădire care stă în calea luminii naturale, pe de-o parte, și nu asigură o priveliște prea fericită, pe de altă parte. Prin urmare, proprietarii și-au dorit mascarea acestui dezavantaj fără să compromită accesul luminii”, ne-a povestit Anna.  

apartament vechiCompromisul din living a venit prin draperiile bogate, cu aspect metalizat, care au decupat din suprafața ferestrei, dar au oferit un plus cromatic încăperii. Nuanța e dublată și de alama corpurilor de iluminat, și de superstarul bucătăriei, frigiderul SMEG.

apartament vechiÎncă de la bun început, proprietarii au fost deciși asupra frigiderului SMEG, care a dictat paleta de culori din bucătărie și living.

apartament vechi

Dincolo de asta, proprietarii și-au dorit încăperi mai deschise și aerisite decât avea apartamentul în fază inițială, așa că Anna a decis să elimine o parte din peretele despărțitor dintre bucătărie și living și să transforme parapetul în blat pentru masă. Mobilierul din bucătărie, care continuă pastelurile din living, este creat ca să mascheze rețeaua de conducte de gaz și apă, o altă problemă a apartamentului.

apartament vechiRevenim în living și punem sub reflector vechiul dulap recondiționat, un semn al stilului eclectic al casei – aceasta a fost o altă dorință a proprietarilor: să păstreze cât mai mult din personalitatea vechiului apartament și să o strecoare printre schimbările de structură și mobilier.  apartament vechiTot din seria “păstrate și recuperate”: “Imaginile aviatorului Alex Papana, găsite printre vechile fotografii ale rudei căreia i-a aparținut apartamentul, un personaj care
ne-a intrigat pe toți pentru că nu știm exact care îi este povestea”.
apartament vechiNe-a plăcut cum plăcile ceramice hexagonale din hol “se scurg” în parchetul din living, nivelând separarea dintre cele două zone. Spațiile de depozitare sunt grupate pe peretele lateral. 

apartament vechiÎn dormitor, moodul scandinav al pieselor de mobilier, geometrii cu unghiuri drepte, este întrerupt de tăblia patului, o reutilizare a panoului unei comode prea masive ca să mai încapă în spațiul disponibil. Draperiile sunt o reinterpretare a celor din living, de data aceasta asortată la tapetul de pe peretele din spatele patului.

apartament vechiComoda dantelată este parte tot din colecția veche de mobilier a apartamentului.

apartament vechiVizavi de pat, tușa industrială a peretelui de cărămidă aparentă pe care proprietarii și l-au dorit cu tot dinadinsul a fost domesticită de Anna cu vopsea albă, în tandem cu minimalismul camerei. Deasupra, bara pentru umerașe e o mică ironie la mulțimea de spații de depozitare de sub ele 🙂 .

apartament vechi apartament vechiAnna a avut de rezolvat problema “deghizării” țevilor și în baie: pe cele mai multe dintre ele le-a ascuns în pereți, iar pentru cele de la înălțime a creat un mic trick utilitaro-decorativ: le-a vopsit în negru, le-a camuflat pe tavanul negru și le-a acoperit cu riflajele din lemn. 

Fotografii: prin Annterior

2 Comments

  1. Andrada

    Felicitări Annei pentru rezultat. Arată foarte frumos. Îmi puteți spune de unde au fost achiziționate draperiile?

  2. Designist

    Bună, Andrada! Mulțumim pentru cuvintele frumoase! Te rugăm să iei legătura cu Anna pentru detalii.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed