De pe lista noastră “to buy”: covoarele poloneze de la Tartaruga Studio
Au trecut deja două luni de la vizita pe care am făcut-o în Polonia, la Łódź Design Festival, și noi încă mai avem povești de spus. E normal, ne-am făcut atâtea to do, to talk about, to buy lists, că nu am apucat să le bifăm pe toate deocamdată. Dar, dacă ai în plan o reamenajare, sau poate doar să adaugi un pic de culoare și meșteșug tradițional (și internațional) în apartamentul tău, să știi că am ajuns în sfârșit la unele dintre piesele noastre preferate: covoarele poloneze tip kilim, din lână, create chiar în orașul Łódź de Tartaruga Studio, format din designerii textili Wiktoria Nowak și Jadzia Lenart. Îți spunem povestea lor mai jos. Pe Wiktoria și Jadzia le-am cunoscut în timp ce vizitam complexul Art Inkubator, gazda Łódź Design Festival (despre care o să-ți spunem mai multe în curând) și locul în care le poți găsi micul showroom: un spațiu de doar câțiva metri pătrați, în care au încăput, însă, și un război, și mostre de kilim-uri handmade create chiar de cei doi designeri. Piesele sunt fie covoare, fie accesorii pentru pereți, ca niște tapiserii, iar noi le-am vedea și încălzind o amenajare în cheie industrială, și energizând un stil minimalist. Piesele Tartaruga Studio au fost incluse și în selecția must have! a Łódź Design Festival, dedicată designerilor polonezi cu experiență. Povestea Tartaruga Studio a început relativ recent, în vara anului trecut, când Wiktoria și Jadzia, două prietene care se cunoscuseră la Universitatea Tehnică din Łódź, în timp ce studiau designul textil, au decis să își înceapă propria afacere. Dar stai, încă nu am ajuns acolo, să o luăm treptat. Chiar dacă programa facultății lor cuprindea o mulțime de cursuri de design textil industrial, țesutul manual nu intra în calcul. Așa că fetele a trebuit să ia acest aspect în mâinile lor 🙂 .
În ultimul an de studii, însă, când cele două creatoare au început să se gândească tot mai concret la viitorul lor profesional și și-au dat seama că nu vor să se angajeze în industria textilă poloneză tradițională, care, așa cum ne-au spus, nu dă mari șanse la creativitate tinerilor designeri ambițioși. Ca urmare, și-au luat inima în dinți, au participat la câteva cursuri de management, au scris un plan de afaceri și în mai 2017 au pornit la drum pe cont propriu. Cu Tartaruga 🙂 . Merită să facem aici o mică paranteză și să-ți spunem că sunt suficiente câteva minute de discuție cu Wiktoria și Jadzia, cum am purtat și noi la Łódź inițial, ca să-ți dai seama cât de mândre sunt de apartenența brandului la cultura orașului și la tradiția poloneză. Ne-au explicat tot ele de ce.
Și chiar dacă un covor kilim are o sonoritate mai degrabă de proveniență orientală, află că motivele tradiționale cu care sunt decorate vin tot din cultura poloneză. Până la piesele propriu-zise și la motive, însă, drumul designerilor Tartaruga Studio a mai trecut peste niște hopuri. Mai exact, pentru început, Wiktoria și Jadzia s-au axat mai ales pe accesorii textile pentru pereți, decorative și structurale, “cute and fashionable”, așa cum le descriu chiar ele, dar fără rădăcini în tradiția poloneză. Asta până când și-au dat seama că tocmai acest “fashionable” le scade durata de viață și că obiectele nu reușeau să pluseze nici la capitolul funcțional: nu puteau fi spălate! 🙁
Pentru covoarele Tartaruga Studio, Wiktoria și Jadzia folosesc fie lână în nuanțe naturale, adusă din satul de munte Koniaków, cunoscut pentru creșterea oilor, fie lână reciclată de la o fabrică de covoare din apropiere. Până aici, nimic extravagant. Procesul îndelungat de producție, însă, e demn de o poveste separată. O să le lăsăm tot pe ele să ne-o spună.
Tartaruga Studio creează covoare kilim de trei dimensiuni: 50×80 cm (dreapta), care necesită circa 24 de ore ca să fie produs, 70×120 cm (stânga) – circa 38 de ore de lucru, și 100×150 cm (mijloc) – circa 65 de ore. Luând în considerare durata extinsă de producție a unui singur covor, ai putea crede că lucrurile merg destul de greu pentru Tartaruga. Dar ai greși 🙂 . Studioul tocmai și-a lansat cea de-a treia colecție de covoare, create din bumbac reciclat și inspirate de activitățile zilnice favorite ale designerilor. Fiecare covor poate fi spălat la mașină, iar studioul va redirecționa 2% din profit către organizația non-guvernamentală Refugee.pl, care lucrează pentru prevenirea rasismului și promovarea unei societăți deschise. Pe site-ul Tartaruga Studio o să găsești, însă, și mai vechile lor colecții: Kilims from Poland, care și-a propus “să traducă” vechile simboluri tradiționale în limbajul designului contemporan, și The Suns, decorată cu un soare electrizant. Iar acesta este doar începutul: Wiktoria și Jadzia ne-au spus că tocmai au făcut rost de un al doilea război de țesut ergonomic, așa că de acum vor putea lucra amândouă în paralel și vor crește producția. Și da, așa cum îți spuneam la început, dacă plănuiești o reamenajare, iar covoarele și accesoriile Tartaruga Studio ți se potrivesc, ține minte că pot ajunge și în România fără probleme.
Fotografii: prin Tartaruga Studio |