De vorbă cu Ioana Tamina (Animat) despre lămpile Abis

Am descoperit lămpile Abis toamna aceasta, la standul Parametrica de la BIFE. Iar cu Ioana ne tot petreceam în contexte care mai de care mai creative – lansări, evenimente, birouri prietene 🙂 Asta pentru că, așa cum vă va povesti chiar ea, are o viață triplă: designer de obiect, graphic designer și fotograf.

Ioana Tamina - Abis - Designist (1)Lămpile Abis au fost lansate acum câteva luni, dar nu sunt primul design de obiect semnat Ioana Tamina – a creat și veioza Plastique Royal, poți vedea prototipul și alte proiecte pe pagina Animat.

388860_2467348036597_441697866_nAm povestit cu Ioana despre design de obiect și planurile ei. Enjoy 🙂

Noile ei lămpi ne-au dus cu gândul la lumile din adâncuri, la acele imagini de documentar în care le vedeam pulsând de viață, culoare, forme nebănuite și mișcări suprarealiste. De aceea, poate, ni le imaginăm în intimitatea noastră, pe noptiera de lângă pat, în colțul de citit retras, răsărind neașteptat și transformând aceste spații în oaze difuze, visătoare.

Ioana Tamina - Abis - Designist (1)

Ioana, ce faci tu atunci când nu faci lămpi sau design de obiect?

Am o viață triplă, mai ceva ca un spion secret. 🙂 În timpul săptămânii activez ca și graphic designer freelancer sau consultant pe design și colaborez cu agenții de publicitate, iar în weekenduri sunt fotograf. De obicei merg în studio cu un model, hairstylist,  fashion designer, decor, și creez un concept de la zero, de obicei suprarealist, care se transformă fie în expoziție, fie în editorial.

Cum și când au apărut lămpile Abis? Știm că nu sunt primele obiecte de design pe care le-ai realizat.

Lămpile Abis au fost lucrate în cadrul unui master la secția Sticlă (din cadrul Ceramică, Sticlă și Metal de la UNARTE), și au fost rezultatul unor serii de experimente cu materialul, care cuprindeau la un moment dat chiar panouri luminoase din sticlă, de dimensiuni mari.

Înainte de ele au mai fost lampa și veioza Plastique Royale, care sunt în stadiul de prototip și așteaptă următoarea etapă, cea de producție. Mai am “la raft”, cum s-ar zice, un concept de suvenir pentru România, din lemn. (nr. îl poți vedea aici)

Ioana Tamina - Abis - Designist (4) Sursa de inspirație: organisme marine ce manifestă bioluminiscență. Numele lor este Aequorea Victoria.Ioana Tamina - Abis - Designist (6)

Cât timp a durat de la concept la produsul finit?

Au fost multe serii de teste cu materialul și pigmenții, iar forma finală s-a îndepărtat de schițele originale – ajungând să fie mult mai organică, în final. Au urmat dificultățile legate de cablarea și legăturile electrice, o grămadă de peripeții, care cu totul au durat cam 6 luni. Sticla cere mult timp, pentru că din momentul suflării până când poți ridica prima piesă din cuptorul de recoacere trebuie să treacă minimum 72 de ore.

Cu cine ai colaborat pentru producția lămpilor: e vorba de un atelier specializat pe sticlă, din București? Cum ai realizat gravura ce individualizează fiecare lampă?

 Au fost lucrate chiar în atelierul de sticlă al facultății (la UNARTE), cu sticlarii de acolo. Ei m-au ajutat și cu finisarea “gurilor” din partea de sus. Gravura este realizată chiar de mine la mașina de gravat. O treabă de care la început mi-a fost frică, dar ulterior s-a dovedit a fi relaxantă și creativă.

Ioana Tamina - Abis - Designist (2) Ioana Tamina - Abis - Designist (7)

Ce ne poți spune despre prețurile lor: cât costă o lampă Abis? În cât timp este gata lampa din momentul comenzii?

Colecția a avut 24 de piese în total, de diferite dimensiuni și culori. În funcție de dimensiune, prețurile încep de la 200 lei și merg până la 800 lei. O lampă comandată din colecția actuală va ajunge la cumpărător în maximum 5 zile lucrătoare.

În cazul unei comenzi, pot fi ajustate dimensiunile, culoarea?

Nu le lucrez la comandă. Ele sunt piese dintr-o colecție de sine stătătoare. Îmi propun să scot o colecție pe an, la care să difere culorile. Următoarea colecție, de exemplu, va avea culori mai aprinse. Iar dimensiunile vor fi la fel, variabile, de la foarte mici, la mari.

Ioana Tamina - Abis - Designist (3)

Ce alte obiecte de design așteaptă, sub formă de schiță deocamdată, să fie produse?

Acum sunt în curs de prototipare pentru alte două modele de corpuri de iluminat, dintre care o serie va fi din ceramică, iar cealaltă din rășină epoxidică.  Și mai am un scaun din lemn cu care sunt în discuții tehnice cu producătorul.

Care sunt așteptările tale pentru lămpile Abis: unde îți dorești să fe expuse, cum vrei să le promovezi sau cum le vezi integrate în planurile pentru 2014?

Îmi place să cred că cei cărora li se potrivesc vor afla la un moment dat de existența lor. Ele se găsesc de vânzare în magazinul Dizainăr.

Ioana Tamina - Abis - Designist (5)

Fotografii: prin Animat 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed