Casa Boema. Un nou restaurant semnat arh. Corvin Cristian, în Cluj

Am zărit o fotografie a Casei Boema acum o săptămână, pe pagina de facebook a fotografului Dacian Groza. După cum v-am mai spus deja, multe din locurile noi și faine din Cluj le aflăm de la el. Casa Boema este primul restaurant amenajat de arh. Corvin Cristian în Cluj.

Casa Boema - Cluj - Designist (1) Scaune Tom Dixon, blat din lemn vechi, recuperat, băncuțe “de biserică” și nelipsitele scaune și mese de bistro franțuzesc. Gresie ce ne duce cu gândul la Maroc, pendante ceramice și metalice, un blat masiv de marmură, lambriuri cu motive gotice, bleu, o zonă în care rusticul e tratat nordic, un șemineu tot din filme nordice și o grădină în care ai sta și când e ninsă. Pe scurt, abia așteptăm să venim aici!

Casa Boema - Cluj - Designist (2)În plimbările noastre prin Cluj cel mai probabil am trecut pe Iuliu Maniu, pe lângă casa de la numărul 34, transformată de curând în Casa Boema (restaurantul se află la etajul 1). Casa este o clădire de patrimoniu, de la 1800, ce a fost cu totul renovată, mărturia unor vremuri apuse mai sunt câteva fotografii ce vorbesc despre starea de (aproape) ruină, în care se afla înainte de renovare.

Casa Boema - Cluj - Designist (3)

Casa Boema - Cluj - Designist (5)Intervenția arhitectului Corvin Cristian nu a pornit de la recuperarea unor elemente deja existente – nu a mai găsit nimic din vechile decorațiuni ale casei. Prin urmare, în noul scenariu contemporan, ancorat însă în trecut, inspirația a venit de la catedrala gotică, de secol XIV, aflată în aproprierea casei. Astfel, lambriul bleu preia motivele gotice, însă într-o variantă light.

Casa Boema - Cluj - Designist (4)

Casa Boema - Cluj - Designist (6)Uimitor este melanjul de stiluri și texturi creat: lambriu bleu, light, cu motive gotice, completat de blatul masiv de marmură al barului, lustre mari de inox, grinzile recuperate de pe plafon, alături de care se insinuează un rustic nordic, atât de elegant și suplu.

Casa Boema - Cluj - Designist (8) Separeurile readuc imaginea catedralei gotice – un constrast smart & fin, cu subtilitate, mai ales prin alăturarea cu mesele de cafenea și scaunele de bistro, ce suprapun un film cochet, urban.

Casa Boema - Cluj - Designist (9) Soba veche, austriacă, de secol XIX, este de o frumusețe aproape ireală!Casa Boema - Cluj - Designist (10)Spațiu de discuții cu alură nordic vintage și accente light gotic, firește.

Când te gândești la un interior eclectic, te aștepți și la contraste solicitante, și la un dialog poate prea provocator între elemente pentru momentele în care paharul de vin sau discuția cu prietenii vrei să se consume într-un spațiu cu apetit spre serenitate.

Casa Boema - Cluj - Designist (17)

Unul dintre meritele extraordinare ale acestui decor, calitatea incontestabilă a interioarelor semnate arh. Corvin Cristian, e tocmai subtilitatea contrastului. Stilurile diferite, texturile diferite curg fluid, sunt distribuite perfect într-un scenariu care pur și simplu îți resetează așteptările, te proiectează într-un altceva așa cum puține locuri sau lucruri reușesc s-o facă peste zi.

Casa Boema - Cluj - Designist (11) Casa Boema - Cluj - Designist (12) Casa Boema - Cluj - Designist (13)

Grădina casei arăta înainte de renovare așa cum puteți vedea aici. Acum, are un bar cu pereți din ferestre vechi, ceea ce ne amintește puțin de restaurantul Bon. Iar textura diferitelor esențe de lemn recuperate pentru a decora spațiul face ca aceste fotografii să fie de înrămat!

Casa Boema - Cluj - Designist (14) Casa Boema - Cluj - Designist (15) Casa Boema - Cluj - Designist (16)Bănuim că nu e mai nevoie de nici o altă recomandare pentru a veni la Casa Boema! Noi ne dorim să ajungem aici până la sfârșitul lui 2013 și să revenim musai la vară, în grădină 🙂

V-am mai povestit despre alte locuri fine din Cluj aici.

Fotografii: Dacian Groza

10 Comments

 1. Catalin

  Cei 3 s:
  Stil
  Sofisticat
  Superb

 2. ciprian

  horror ….:S

 3. Ar trebui precizat ca scaunele de bar “Tom Dixon” sunt de fapt niște replici fabricate local. Detalii despre modelul autentic aici:
  http://www.tomdixon.net/products/eu/slab-bar-stool-natural

 4. E minunat! Un mic detaliu: plăcile ceramice sunt o inovație marca Manolo Manufaktura https://www.facebook.com/Mozaic.hidraulic

 5. Felicitari pentru Corvin Cristian, talentat si inspirat ! Felicitari echipei care a transformat proiectul in realitate!

 6. Vreo idee unde sunt facute scaunele ? Am vazut proiectele si din Bucuresti si pare ca a fost folosita aceeasi echipa cand e vorba de lemn. Arata foarte bine !

 7. […] un traseu DESIGNIST publicat, la recomandările voastre am adăugat pe hartă câteva opriri noi: Casa Boema, Nuka Bistro, iar acum YOLKA. De fapt, YOLKA a fost în topul popularității recomandărilor […]

 8. Alex

  scaunele sant de la mobiromantik.ro

 9. […] decorative din ciment, produse de Manolo Manufaktura, pentru amenajarea restaurantului Casa Boema, din […]

 10. LS

  absolut superb. un singur lucru nu imi place: scrumierele de pe masa. exista si sector unde nu se fumeaza?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed