De vorbă cu Niki Stylianou: de la arhitectură și design interior la design de bijuterie

Într-o perioadă tumultoasă și incertă, ni s-a făcut dor de bijuterie. Dor de calm, de liniște, de frumos. Din fericire ceva se întâmplă și este chiar foarte aproape. Mâine și poimâine are loc a doua ediție DOR de AUTOR Pop-Up Shop, marca Autor. Cu această ocazie stăm la povești cu Niki Stylianou, un nume rezonant pe scena bijuteriei contemporane europene.

Niki Stylianou s-a născut și locuiește în Atena și este designer de bijuterie cu background în arhitectură. Ba mai mult decât atât, ea este și creativity coach, co-fondator Athens Jewelry Week și managing editor al Autor Magazine. Deși este implicată în multiple proiecte de avengură, Niki are timp să experimenteze, să lucreze la colecții personale de bijuterie, dar, iată, și să vorbească cu noi despre traseul ei profesional, procesul de creație, materialele preferate și legătura dintre arhitectură și bijuterie.

Niki, haide s-o luăm cu începutul. Știm că ești un designer de bijuterie de succes, cu un masterat în arhitectură și design de interior. Cum de ai ales direcția aceasta în 2004 și ce te-a determinat să alegi bijuteria?

Viața are căile ei nebănuite… Sunt de părere că noi, oamenii, nu avem un drum bine stabilit. Chiar din copilărie am fost fascinată de “homo universalis“. Un concept ce are la bază învățătura continuă, curiozitatea, dezvoltarea imaginației și a creației, într-un mod non-linear. Iar atunci când viața îmi arată o direcție ce simt că m-ar fascina, nu ezit să o urmez. Asta s-a întâmplat în 2004, atunci când m-am îndrăgostit de bijuteria contemporană (chiar dragoste la prima vedere).

În altă ordine de idei, nu sunt niciodată reținută când vine vorba de creativitate. Cea mai mare sursă de plăcere este încrucișarea disciplinelor și a domeniilor. Împrumutarea și/sau sinteza și continua ajustare a stilurilor în noi permutări. Sunt lucruri împrumutate din arhitectură. Până la urmă cine spune că o bijuterie nu este o structură arhitecturală la o scară redusă?

Cum te-a ajutat formarea în arhitectură în drumul tău ca designer de bijuterie?

Mulți consideră arhitectura ca fiind “mama tuturor artelor“. Acest lucru se datorează faptului că ea cuprinde multe din restul artelor. Este influențată de sculptură, pictură, caligrafie și nu numai. În plus, deoarece trebuie să servească unor scopuri practice și utilitare, în afară de scopuri expresive și estetice, este necesar să fie în strânsă legătură și cu ingineria. Ambele, [Arhitectura + Ingineria], formează o unealtă puternică ce, situându-se la intersecția între artă și știință, conturează mediul nostru și peisajele interioare. Cum m-a ajutat? Mi-a oferit o percepție ascuțită a ceea ce este o formă sau o structură unificată și coerentă, m-a învățat cum să conduc cercetări și, cel mai important, mi-a oferit abilitățile de a mă… concretiza, de a rezolva problemele ce pot apărea pe parcurs, de la idee la implementare…

O mică provocare: descrie-ți stilul în nu mai mult de trei cuvinte.

Conceptual, îndrăzneț, iubit.

Lucrezi cu metale, prețioase sau nu, pietre, materiale reciclate… Ce te-a fascinat în ultima perioadă în ceea ce privește materialele și tehnica, ținând cont de faptul că ai o gamă foarte eclectică de opțiuni?

În ultimul timp, am acordat atenție tehnicii cerii pierdute… Am fost obsedată de sculptură, topire și crearea a tot felul de forme din ceară, pe care apoi le-am turnat în argint. Procesul îmi oferă un sentiment de libertate aproape copilăresc… Iar argintul este un metal cu care poți lucra în moduri uimitoare.

Cum arată atelierul tău atunci când lucrezi? Poate ne prezinți o imagine mentală.

Completă dezordine… Nici nu ați vrea să știți… 🙂

Cum ai explica conceptul de „bijuterie contemporană” cuiva care nu are nicio legătură cu acest domeniu?

Este dificil să dai o definiție unui concept destul de nou și încă în evoluție. Aș spune că bijuteria contemporană este un mijloc de autoexplorare și autoexprimare. Un statement unic care unește fabricarea, producătorul, obiectul și purtătorul într-o experiență comună.

Ești, de asemenea, managing editor al revistei Autor încă din 2018 și co-fondator al Athens Jewelry Week. Cum vezi comunitatea și piața de bijuterie din România? Există potențial aici?

Comunitatea și piața de bijuterie din România sunt cu siguranță în creștere. Artiștii evoluează și diversitatea este evidentă. Știu că Târgul Autor încearcă de ani de zile să sporească creativitatea, să încurajeze căutarea unor perspective noi și să provoace artiștii din scena bijuteriei contemporane românești să ajungă la cea mai bună versiune a lor, educând în același timp publicul. Sunt de părere că au reușit. Suntem cu toții atenți, urmărim și așteptăm interpretarea românească a domeniului nostru.

Ai un designer/artist/brand românesc preferat de bijuterii?

E o întrebare tricky… Primul impuls a fost să evit răspunsul. Dar iată că m-ai prins cu garda jos. Nu e niciun secret că iubesc lucrările Ralucăi Buzura. Am avut șansa să o primim de mai multe ori în Grecia și să-i purtăm cu mândrie piesele pe parcursul mai multor ediții ale Athens Jewelry Week.

Vii la București în acest weekend la DOR de AUTOR Pop-Up Shop, târgul de bijuterie contemporană la scară mai mică, marca Autor, ce are loc chiar în inima orașului. Există ceva din București de care îți e dor?

Se pare că, din cauza restricțiilor COVID, îmi va fi dor și de București și de AUTOR anul acesta… Sunt totuși optimistă. Sunt sigură că ne vom putea reîntâlni în curând și ne vom putea bucura de „ediția augmentată” a târgului AUTOR, care a fost întotdeauna un punct de întâlnire și un adevărat hub, oferind artiștilor și totodată vizitatorilor „cadoul” întâlnirilor și experiențelor împărtășite, a discuțiilor constructive și a schimbului de idei…

DOR de AUTOR Pop-Up Shop are loc pe 30 și 31 Octombrie 2021, între 10:00 și 19:00, la Hanul Gabroveni – Arcub, fix în Centrul Vechi. Biletele se găsesc online aici.

Descoperă o selecție de bijuterii contemporane realizate de artiști români și internaționali, activi și creativi: Cleopatra Coșuleț • Raluca Buzura • Miruna Belicovici • Maria Paltin • Lucienne Buga (Republica Moldova) • Alys Rocks • Paola Castro (Portugalia) • Anayd Blu • Bizar Concept • Fabiana Fusco (Italia) • FrammentiDesign (Italia) • Atelierul de Porțelan • The Sense of Beauty (Olanda) • Mesteshukar ButiQ • Miracolore • Jkult • Diana Pantea Jewellery • Cătălina Geru • Iunie Jewelry • Teodor Siminic

Găsești varianta în limba engleză a acestui material pe dautor.ro

Fotografii: via Autor

One Comment

  1. Monica

    Mi-a placut interviul, multumesc pentru postare!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed