Design history: scaunul Wiggle, prima piesă de mobilier creată vreodată din carton

Totul a început de la o întâlnire. O întâlnire oficială, ce-i drept, care urma să aibă loc în 1969 între un grup de artiști și unul de oameni de știință de la NASA în studioul artistului american Robert Irwin. Cu această ocazie, studioul cu pricina a trecut printr-o transformare cu design inclus și deadline foarte strâns: organizatorii întâlnirii i-au cerut arhitectului Frank Gehry o reamenajare rapidă, care să li se potrivească invitaților. Iar pentru că bugetul alocat era și el foarte redus, Gehry a apelat la o idee curajoasă, pe care o pusese deoparte până atunci: un scaun simplu, dar cu siluetă subtil futuristă, creat din carton ondulat. Wiggle era pe cale să apară și să facă istorie! 😊

  Scaunul Wiggle, într-o vilă din Dubai. Foto: Cameron Clegg

Inspirația lui Gehry avea ca sursă propria lui copilărie, când își petrecea vacanțele construind căsuțe, sate și orașe din resturile de placaj și carton pe care le găsea în magazinul de materiale de construcții al bunicului său. Ani mai târziu, arhitectul a început să experimenteze cu bucățile de carton pe care le folosise până atunci ca să creeze machetele pieselor de mobilier.

„Așa am descoperit că soluția pentru creșterea rezistenței materialului stă în el însuși: plăcile de carton trebuie lipite una de cealaltă, iar direcția straturilor ondulate trebuie alternată. La final, le poți tăia în secțiuni geometrice sau le poți curba sub presiune, în forme sculpturale”, a explicat el.

Citește și: Cum faci design history dintr-un dezastru? Polonezii știu: fotoliul 366!

Scaunul Wiggle a fost încununarea acestor experimente: o piesă durabilă, dar suplă, care se resfrânge într-o iluzie vizuală, nu avea nevoie de finisaje suplimentare, dar putea să funcționeze inclusiv ca izolator fonic. Nu mult după apariția lui, Gehry a creat din carton și un dulap și un birou pentru recepția biroului său, ceea ce a dus la conturarea unei colecții dedicate: Easy Edges, care s-a îmbogățit apoi cu rafturi, un fotoliu, noptiere și măsuțe de cafea, toate ușoare, robuste, dar grațioase.

Citește și: Scaunul fără cuie și taburetul din resturi

Chiar dacă Wiggle și celelalte piese Easy Edges au devenit rapid extraordinar de populare, Gehry s-a temut că această faimă îi va pune în umbră proiectele de arhitectură, așa că a pus punct mobilierului din carton în 1973 și a cedat în totalitatea drepturile de producere către Vitra în 1986.

Wiggle se află și în prezent în portofoliul Vitra, iar asta nu poate decât să ne bucure. Mai ales că, între timp, scaunului i s-a alăturat și varianta-taburet Wiggle, fără spătar, dar la fel de estetic.

Încheiem scurta noastră incursiune în design history cu o mențiune Made in RO: campioni în ceea ce privește mobilierul de carton în România sunt prietenii de la FOLDO, studioul de design care creează aproape orice piesă de mobilier (+ accesorii) la care te poți gândi din carton. Ca exemplu, te lăsăm cu o imagine a camerei FOLDO, pe care ai văzut-o la evenimentul Made in RO Flower Power, în primăvara lui 2019.

Fotografii: prin Vitra / foto camera FOLDO: Marian Teodorescu 

One Comment

  1. Mariana

    Interesant design-ul, big like!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed