Platforma 5 Pentru Arte se încheie cu un material semnat de arhitectul Attila Kim

Ianuarie s-a încheiat, iar platforma 5 Pentru Arte i-a urmat exemplul: expoziția Mai mult decât o decizie subiectivă semnată de arh. Attila Kim este ultima din cadrul proiectului cultural online dedicat. Attila Kim are o experiență vastă în proiectare de clădiri rezidențiale și culturale, restaurări și este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din România pentru arhitectură de expoziții de artă și design, fiind și Comisarul României la Bienala de la Veneția. În propunerea făcută în platforma 5 Pentru Arte ne ghidează printre lucrări de arhitectură care au în comun o preocupare intensă pentru comunitate.

Mai mult decât o decizie subiectivă, materialul semnat de Attila Kim, conține proiectele de diplomă: (1) Cisternă Urbană, (2) A-ți face cuib în București, (3) Vilegiatură lacustră. Dunărea la Corabia, (4) Memorial pentru evreii din Bucovina. Vama Siret și (5) Promenada „La Ziduri” | Un muzeu ca un teatru și un teatru ca un muzeu realizate, în ordine, de:

(1) ANAMARIA-CRISTINA PREOTESOIU: Absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Cu ajutorul propriei viziuni, ea dorește să ofere semnificație și formă lumii materializând totul într-o compunere de arhitectură.

(2) MARA CATARGIU: Absolventă a facultății de arhitectură din cadrul UCLouvain, Bruxelles, unde a ajuns printr-o bursă Erasmus, luând ulterior decizia de a rămâne permanent. Pasionată de patrimoniu și arhitectura vernaculară, Mara ajută la cunoașterea și păstrarea acestora, în locurile din care aparține, mai exact, în spațiul dobrogean.

(3) ALINA-ALEXANDRA MARINESCU: Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Alexandra și-a descoperit interesul pentru o arhitectură adaptată specificului locului sub sfera sustenabilității, atât prin stagiile de practică în birouri de arhitectură din Łódź-Polonia și Barcelona-Spania, cât și prin participarea la workshop-uri în Elveția și Spania.

(4) SABINA SBIERA: A studiat matematică-informatică intensiv la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, acum fiind absolventă a Facultății de Arhitectură din București. Sabina provine dintr-un orășel micuț din Sud-Estul Bucovinei.

(5) IULIANA DAMIR: Absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și fostă studentă Erasmus în cadrul facultății ETSAB din Barcelona. Iuliana își petrece timpul construind povești prin intermediul arhitecturii și spunând povești prin intermediul artei.

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

Andrei Jecza, Attila Kim, Eugen Rădescu, Ioana Ulmeanu și Roxana Gamarț și-au creat propriile concepte curatoriale și le-au ilustrat printr-un mix de lucrări de fotografie, modă, pictură, arhitectură, sculptură, artă textilă sau artă grafică, într-un univers creativ contemporan, în care digitalul vine în întâmpinarea nevoilor de expunere și dificultăților cu care întreg sectorul cultural artistic se confruntă, în special cei mai tineri, neintegrați în rețeaua industriei.

Cele cinci concepte curatoriale abordează fiecare lucrările a cinci creativi, navigând printre intențiile și tehnicile lor artistice, dar mai ales aplecându-se asupra contextului special în care au fost născute – în timpul primului lockdown cunoscut de această generație, o perioadă în care atelierele s-au mutat în interiorul propriilor case și în care gestionarea resurselor interioare și exterioare a devenit o prioritate și o provocare în plus în încheierea acestui capitol academic. 

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed