Designerii suedezi de la Glimpt Studio au străbătut România în căutare de meșteșugari romi

DESIGNIST face multe conexiuni posibile! Ultima veste foarte bună pe care am primit-o e legată de vizita suedezilor de la Glimpt Studio în România. Pe scurt, povestea este așa: Asociația Romano ButiQ și Mesteshukar ButiQ i-au descoperit pe DESIGNIST.ro pe suedezii care implementează proiecte de design implicând comunități de artizani din toată lumea. Și i-au invitat să vină în România pentru a dezvolta proiecte cu meștesugarii romi.

ShapeIT-2Mattias Rask și Tor Palm – Glimpt Studio

Anul trecut ți-am povestit pe DESIGNIST despre proiectele de design ale Glimpt Studio dezvoltate împreună cu comunități de meșteșugari din Peru și din Africa de Sud și Vietnam. Așa i-au cunoscut și reprezentanții Asociației Romano ButiQ și a Mesteshukar ButiQ și de aici ideea unei invitați s-a legat rapid.

Timp de 2 săptămâni,  Mattias Rask și Tor Palm au vizitat 7 comunități de meșteșugari romi din rețeaua Mesteshukar ButiQ: rudari, căldărari, argintari, ceaunari, fierari, împletitori în răchită și în lemn de alun, pentru a înțelege cât mai bine specificul acestora. Sâmbătă, Mattias și Tor au plecat din București spre Suedia, dar vor reveni în toamnă.

Glimpt Studio in Romania - Designist (1)

Tor Palm și Mattias Rask văd în acest proiect un schimb de experiență din care deopotrivă ei și meșteșugarii au de învățat. Cei doi nu se mulțumesc cu plasarea unor idei în mijlocul unei comunități capabile să le pună în practică, ci își doresc să asiste îndeaproape întregul proces de creație și producție pentru a potența la maximum efectele acestei colaborări.

Glimpt Studio in Romania - Designist (2)

Designerii suedezi urmăresc să se întoarcă în România în toamna acestui an pentru o perioadă mai îndelungată în care, împreună cu echipa Meșteshukar ButiQ, să înceapă lucrul efectiv cu meșteșugarii romi.  Pe lângă dorința de a intra în contact cu viziuni culturale alternative care servesc drept surse de inspirație, Tor și Mattias se simt responsabili să contribuie și la bunăstarea acestor comunități.

Glimpt Studio in Romania - Designist (3)

”Vrem să vedem lumea din perspective diferite. Cum este viața pentru cei care vor urma să lucreze cu ideile noastre? Ajungem să cunoaștem acești oameni și sperăm să le putem oferi ceva în schimb. Găsești mai multă viață într-un obiect făcut de mâna omului, este mai aproape de origini, este mai real. Nu este perfect din toate punctele de vedere, dar niciunul dintre noi nu este” – spun cei de la Glimpt Studio.

Glimpt Studio in Romania - Designist (4)

Cei doi designeri au fost invitați în România de Meșteshukar ButiQ și Asociația Romano ButiQ din dorința de a îmbunătăți condițiile de trai ale meșteșugarilor romi, dar și pentru a continua demersul de conservare, promovare și perpetuare a moștenirii culturale prezente în comunitățile de romi.

“Ne dorim ca, alături de designeri talentați din România și din străinătate, să dezvoltăm produse noi și cu o utilitate ridicată, prin care meșteșugarii romi să își ducă mai departe tradițiile și cultura meșteșugărească” – spun cei de la Meșteshukar ButiQ.

MG_9516_NET Piesele rezultate în urma proiectului din Vietnam. Mai multe aici.

Prehistoric-Aliens-Glimpt-Studio-Designist-3Piesele rezultate în urma proiectului din Peru. Mai multe aici.

Mesteshukar ButiQ ( www.mbq.ro ) este o rețea de întreprinderi de economie socială care are în vedere creșterea apetitului pentru meșteșugurile rome și sporirea vânzărilor acestora.

Asociația Romano ButiQ (www.romanobutiq.ro) a fost înființată din nevoia de a prezenta realist comunitatea romă și de a crea spațiul în care oamenii să descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunități o aduc în societate, dincolo de stereotipul negative sau de paradigma de victimă.

Fotografii: prin Asociația Romano ButiQ și Mesteshukar ButiQ

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed