Despre caligrafie ca poezie a mișcării: grafissimo, un proiect al Cristinei Mocan

Când a fost ultima oară când ai scris ceva de mână? Dar când ai primit ceva scris de mână? Așa-i că acum, când aproape orice comunicare scrisă este înlesnită de tastatură, textul scris de mână – fie că e o felicitare, o invitație sau un bilet drăgăstos, ne emoționează?

Ei bine, despre emoția pe care scrisul de mână – mai exact, caligrafia, o aduce în viața noastră stă la baza grafissimo, cel mai recent proiect al Cristinei Mocan, designerul și artistului vizual de la Arcasha, pe care ai avut numeroase ocazii să o vezi la Made in RO – Târg de design românesc. Sub această umbrelă, Cristina Mocan a adunat o serie de lucrări de caligrafie proprii pe care le-a transformat în pattern-uri grafice numai bune de folosit pentru obiecte de decorațiuni sau piese de mobilier.  caligrafiePrima colecție din cadrul grafissimo se numește Word Feelings și este inspirată din cărți de dragoste din literatura română și cea universală. La emoția pe care o transmit textele lui Antoine de Saint-Exupéry sau ale lui Andy Warhol contribuie caligrafia specială gândită de Cristina. Împreună devin concept pentru o serie de țesături imprimate, care pot fi folosite pentru proiecte de tapiţerie, corpuri de iluminat sau tapet. Iar dacă pattern-ul grafic te inspiră, poți să îl transferi pe materiale pentru creaţii vestimentare.

caligrafieModelele complexe, care par coborâte dintr-un vis japonez, au fost realizate cu ustensile diverse, de la cele clasice, la cele mai puțin convenționale, precum lemnul de balsa, piatra, diverse lame și chiar mâna artistei pentru a oferi o perspectivă contemporană semnelor grafice tradiționale.

caligrafie

„People should fall in love with their eyes closed” – Andy Warhol 

caligrafie„A fost odată un mic prinț care trăia pe o planetă cu puțin mai mare decât el și care avea nevoie de un prieten. Pentru cei care cunosc viața ar fi părut mai adevărat.”  Micul Prinț

grafissimo este rezultatul și parte integrantă din Atelierul de Scris, proiectul prin care Cristina își propune să îi sprijine și să-i inspire pe cei pasionați de caligrafie. De altfel, grafissimo va sprijini dezvoltarea acestui spațiu, unde arta scrisului de mână este aprofundată. Dezvoltarea unei platforme de prezentare și a unui magazin online este principalul scop al acestui demers.

caligrafieDacă vrei să afli mai multe despre acest proiect, găsești grafissimo pe platforma românească de crowdfunding „Creștem idei”, la această adresă. Și dacă te decizi să îi oferi și sprijinul tău, vei primi și o recompensă, în funcție de valoarea contribuției: fie cu un tea towel, o pernă decorativă sau chiar un lampadar.  Mai ai doar 12 zile să te hotărăști. 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed