Despre spiritul mediteraneean epurat, într-un duplex din Ibiza

Când auzi Ibiza, este posibil să te gândești mai degrabă la dinamism și agitație decât la liniște și minimalism. Dar insula clubbing-ului internațional e mult mai diversă decât îi spune faima. Ne-a reamintit-o noul proiect semnat de Francesc Rifé Studio, maeștri ai reducerii la esență în ceea ce privește arhitectura și designul interior. Am profitat de ocazie și ne-am astâmpărat dorul de vară insulară cu una dintre cele mai serene amenajări ale anului: un duplex cu terasă, în care spiritul vieții mediteraneene se întrevede ponderat, în accesorii și în accesul atent controlat la lumina naturală.

Despre amenajările studioului spaniol ți-am spus mereu că sunt exponente ale minimalismului, însă niciuna dintre poveștile de până acum nu s-a jucat la fel de asumat cu limita dintre minimalism și austeritate pură: în acest duplex avem de-a face cu suprafețe perfect uniforme, lipsite de texturi sau diferențe de nivel, cu pardoseli continue din microciment în exact aceeași nuanță ca mobilierul, cu elemente minime și accente din lemn de stejar.

Citește și: Cum spui minimalism în spaniolă? Aflăm dintr-un apartament barcelonez

Piesele de mobilier par să “crească” direct din pereți sau pardoseală, într-o coerență limpede, iar narativul designului se concentrează pe lumină naturală și mult alb.

Nimic nu rămâne la voia întâmplării și la vedere: nișa pentru vase, pe care o vezi în fotografie, dispare ca și cum n-ar fi fost, cu ajutorul unei uși glisante întrutotul integrate în perete.

Spoof, it’s gone! 😊

Ușile glisante din lemn de stejar sau camuflate în perete maschează lin trecerile dintre spațiile deschise de zi, bucătărie, zonele de noapte sau rafturile undercover . Ca rezultat, casa ne-a creat atmosfera unei scene de teatru după terminarea spectacolului 😊.

Citește și: Despre simplitate și o bibliotecă de poveste, într-un apartament din Barcelona

În dormitorul principal, un raft în formă de L se prelungește pe două laterale ale camerei și integrează un birou în fața ferestrei.

Perdelele albe “infuzează” și mai mult calm în amenajare. Este un element funcțional care joacă un dublu rol: filtrează surplusul de lumină naturală (unul dintre detaliile mediteraneene despre care îți spuneam la început) și ascunde televizorul care se află chiar în fața patului.

Terasa se deschide spre natură, dar se protejează parțial prin separatoarele cu lamele din lemn de ipe, alun brazilian, care delimitează zona de bucătărie exterioară și dining-lounge de restul spațiului. Și lamelele fixate deasupra mesei au dublă funcționalitate: creează umbră pentru meseni, dar nu îi desprinde de natura sălbatică din jur.

Surpriză: când ți-am spus mai sus despre pardoseala continuă a casei, poate nu te-ai așteptat să fie chiar atââât de continuă 😊: se întinde și în exterior, pe terasă. 

Am ajuns la finalul poveștii noastre, dar nu ne putem desprinde de Ibiza fără o ultimă fotografie în care se vede spiritul naturii mediteraneene pe de-a-ntregul. Folosește-o ca sursă de inspirație pentru viitoarea ta vacanță, în timpuri mai liniștite.

Foto: Javier Márquez

One Comment

  1. Raluca

    Foarte frumos, foarte “clean”!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed