Din lumi imaginare, unde totul are sens și inimă: bijuteriile UTOPIC by Mona Vulpoiu vin la Made in RO #RESTART edition

Astăzi punem reflectorul Made in RO pe designerul de bijuterie Mona Vulpoiu (UTOPIC), creatoarea unor mici universuri-accesoriu, care încântă prin fiecare element. În cazul bijuteriei UTOPIC,  vorbim negreșit despre gânduri, visuri, simboluri, pe care puterea mâinilor, instrumentelor și creativității le fac să prindă culoare și formă. Bijuteriile UTOPIC sunt fragmente statement din universuri imaginare, modelate cu precizie, tandrețe și emoție, care nu se feresc să se impună prin dimensiuni, texturi sau detalii imprevizibile.

Weekendul acesta, pe 18 și 19 iunie, ai ocazia să le descifrezi sensurile la Made in RO #RESTART edition, care are loc la Hotspot Workhub, Calea Griviței nr. 82-98, clădirea The Mark, etajul 1 (la intersecția cu str. Buzești, la 10 min. de Piața Victoriei). Până atunci, îți facem introducerea mai jos, cu încă o poveste-teasing…

Join event aici.

Semnele de carte-bijuterie, din seria “9”, fac parte din noutățile Utopic, pe care le vei putea cumpăra la Made in RO #16

Meet the designer – Mona Vulpoiu

E drept, dacă ești chiar și vag familiarizat cu peisajul bijuteriei contemporane locale, e puțin probabil să nu o fi întâlnit până acum pe Mona: este unul dintre cei mai prolifici și creativi designeri locali, autoare de universuri din metale prețioase și forme organice, pe care nu ai cum să nu le observi dacă ți se ivesc prin preajmă. 😊

Citește și: Chestionarul lui Designist sau 30 questions pentru Mona Vulpoiu (UTOPIC)

Am putea spune că drumul Monei în ale bijuteriei este definiția #RESTART-ului: cu doar un an înainte să se mute în oraș, ca studentă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, a dat în București peste vitrina unui magazin de bijuterie contemporană. A fost de-a dreptul vrăjită:

“Îmi aduc aminte că am exclamat tare <<Eu așa ceva vreau să fac în viață!>>. Totuși, mi se părea ceva incredibil de greu, inaccesibil și extrem de costisitor. Dar ideea a rămas cu mine toată facultatea. Apoi, ca mulți dintre artiști, am început cu ce era la îndemână: lut, fimo, cupru, textile, tot felul de materiale și tehnici”.

Curajul de a lăsa arhitectura deoparte și de a se dedica întru totul bijuteriei a venit mai târziu, însă anul 2005 a însemnat acel #RESTART despre care îți spuneam: atunci a apărut UTOPIC, acel cadru de aducere în concret a lumii fantastice pe care Mona și-o crease încă din copilărie.

 “Să spunem că am încercat să privesc lumea altfel, să îi dau alte conotații. Nu am știut cum să exprim mai bine ce se întâmpla, așa că am numit asta Utopic. De altfel, toate piesele pe care le creez se inspiră din această lume. Totul are un sens, un scop precis, nimic nu este pus sau lăsat la întâmplare. Fiecare punct simbolizează ceva. De exemplu, pentru inele folosesc mereu 4 bile, cele patru puncte cardinale dintr-o lume perfectă”.

Au trecut mai bine de 16 ani de la începuturi, dar dincolo de “părul mai alb și stresul mai mare”, așa cum ne-a mărturisit Mona glumind 😋, nu s-au schimbat foarte multe. Sigur, a acumulat îndemânare și siguranță pe propriile mâini, pe instrumentar, pe metal (încă își aduce aminte cum a alergat prin atelier, chiuind de bucurie, când și-a dat seama că îl înțelege). Dar procesul de lucru este în continuare o “scufundare”:

“Dacă trebuie să lucrez o colecție cap-coadă, am nevoie de liniște. În ultimii ani, am învățat să nu mai răspund la telefon și să îmi prelungesc starea de creație prin pauze extrem de puține și concentrare maximă. Trec printr-o desprindere totală de tot ce se întâmplă în jurul meu atunci când lucrez și intru în această transă creativă”.

Dacă și tu visezi să devii designer de bijuterie, te anunțăm de pe-acum că în septembrie Mona plănuiește să aducă în atelier câțiva noi ucenici 🙂.

Mult doritul magazin cu vibe de Berlin deschis în pandemie

Toamna trecută, la colț de Calea Victoriei și început de stradă Biserica Amzei (Str. Biserica Amzei nr. 2), a apărut un cuib Avant-Garde, în care am descoperit un pic de energia vibrantă a Berlinului și în care frenezia creativă se domesticește și se organizează: magazinul UTOPIC.

“Mi l-am dorit mulți ani: când locuiam la Berlin și vedeam continuu atât de multe locuri frumoase, nu aveam cum să nu-mi imaginez un magazin al meu. Dar nu făceam nimic concret în privința asta. Aș putea spune că magazinul a venit peste mine, iar eu nu am refuzat ideea și am intrat în “horă” neștiind exact în ce mă bag”.

De fapt, poate mai mult decât orice, magazinul este, de fapt, universului Monei: toate colecțiile de bijuterii, plus o parte din piesele unicat, o masă de lucru suplimentară, propriile desene, dar și potrete care i s-au făcut de-a lungul vremii, amintiri, flori, fotografii, oglinzi, toate prinse într-o galerie albă și luminoasă.

Designul interior îi aparține tot Monei și este, de fapt, un organism continuu transformabil: sunt șanse mari ca data viitoare când îl vizitezi, să nu mai arate exact la fel ca în fotografii, pentru că reamenajarea se numără printre planurile UTOPIC.

Apropo, Mona și-a mutat recent și casa, și atelierul (diferit de magazin), într-un spațiu mult mai mare, cu foarte multă liniște, așa că recent a anunțat că se va îndrepta și către piese conceptuale de mari dimensiuni. Așa au apărut instalațiile din seria “9”, pe care încă le poți vedea în magazin., dar și la târgul Made in RO, pe 18-19 iunie.

UTOPIC la Made in RO #RESTART edition 

Poate te gândeai deja, dar nu strică să îți dăm o asigurare în plus: așteaptă-te ca, pe 18 și 19 iunie, la Made in RO, să vezi tot ce e mai spectaculos din lucrările Monei. Avem câteva indicii:

“Alături de semnele de carte, voi aduce la Made in Ro piese inspirate din colecțiile mele de până acum – Alice în Țara Minunilor, Micul Prinț, folosind elementele mele “clasice”: căsuțe, munți, aripi, îngeri, pegași și tot felul de plante și plăntuțe. Ah, și câteva surprize!”

Pentru următoarele luni, Mona plănuiește, pe de-o parte, să creeze noi colecții de inele de logodnă și verighete și să facă noi instalații, dar și să plece în vacanță, să planteze multe legume și bujori, să își construiască un insectar și să îi vadă în concert pe Coldplay, Deftones și Björk. 🙂

La final, am pregătit 4 întrebări altfel pentru Mona Vulpoiu…

1. Care este cel mai recent lucru pe care l-ai învățat?

Să folosesc circularul de lemn și să programez sistemul de aspersoare.

2. Ce faci când ai nevoie de liniște?

Înainte mergeam în vacanță. Acum nu mai trebuie sa fac nimic. Doar să ies în curte. Unde, as we speak, se aud doar niște rațe, o găină care a făcut ouă și niște vrăbiuțe. Atât!

3. Ce materiale asociezi cu vacanța?

Coralul, lemnul, piatra.

4. Dacă ai fi o formă, ce ai fi?

Greu de ales. Ceva între inimă și triunghi. O inimă într-un triunghi.

Foto: prin Mona Vulpoiu

1. Citește și alte povești Made in RO #16pe designist.ro,  și alege-ți preferatele.
2. Fă un tur virtual AICI, pe Facebook event Made in RO #16 – descoperă și mai multe povești, fotografii și informații, toate la un loc. 

 

Târgul Made in RO #16 are o nouă locație ⬆️ – Hotspot Workhub (Calea Griviței 82-98, clădirea The Mark, etajul 1, București), la 10 minute de Piața Victoriei și Bulevardul Dacia (intersecția Calea Griviței cu Str. Buzești). Ne vedem acolo! 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed