Universuri care transformă împreună strada în galerie de artă: Concentric e parte din Made in RO #RESTART edition, pe 18-19 iunie!

Credem în puterea comunităților: de a crea, de a transforma, de a duce lucrurile mai departe și de a susține inițiative. Așadar, includerea Concentric, o comunitate tânără și diversă, în povestea Made in RO #RESTART a venit firesc: este un cadru-atelier de creație pentru tinerii artiști care își încep activitatea în domeniul designului vestimentar, într-o perioadă în care arta are atât de multă nevoie de susținere. ❤️

În weekend, echipa Concentric ni se alătură la Made in RO #16, care are loc la Hotspot Workhub, Calea Griviței nr. 82-98, clădirea The Mark, etajul 1 (la intersecția cu str. Buzești, la 10 min. de Piața Victoriei). Până atunci, îți facem introducerea mai jos, cu o poveste-teasing…

Join event aici.

Meet the founders: Miruna și Otilia Nica

Am putea spune că bazele brandului sunt o declarație de iubire: în 2020, când fiica ei cea mare, Miruna, și gașca de colegi și prieteni de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din București își căutau drumul profesional într-un context tare dificil, Otilia a hotărât că le va da o mână de ajutor. Așa a apărut Concentric: mai mult decât un brand fashion, un spațiu de creație liberă.

“În atelierul propriu, în care prind formă ideile Concentric, poți găsi lucrând alături de croitori cu experiență, pe partea de design, absolvenți de design vestimentar, studenți la sculptură, științe politice și altele. De acest business, în prezent, ne ocupăm eu și fiica mea, Miruna, acum studentă la MetFilm School Berlin. Concentric este numele ales de mine. Are legătură mai degrabă cu științele exacte decât cu arta, dar mi se pare că, folosindu-te de imaginație, poți vedea cum în jurul unui punct (atelierul nostru), gravitează numeroase cercuri: talent, tineri, comunități, pasionați de design, branduri locale, producători români”, ne povestește Otilia. 

Procesul de lucru Concentric merge de la mic la mare: totul pornește de la un tipar clasic, inițial foarte simplu. Apoi, prin contribuția artiștilor din comunitate, hainele trec printr-o transformare tehnică și creativă: aplicații, pictură, decupaje, resturi textile, combinații atipice de materiale. Rezultatele sunt piese confortabile, atemporale, statement și cu o doză importantă de reutilizare și reciclare.

“Un produs Concentric este rezultatul unei munci creative de echipă, iar tehnicile de lucru în crearea produselor unicat sunt diverse și țin de aptitudinile și imaginația fiecăruia: pictură pe textile, cusături de mână, decupaje, DTG, reinterpretarea cianotipiei, matlasarea etc. Firul roșu în tehnicile de lucru de accesorizare este utilizarea de resturi textile pentru diminuarea la maximum a deșeurilor.”

Așa cum ne-a povestit Otilia, Concentric este un brand de familie: “Laurențiu este finanțatorul, Miruna este artista, designer, fotograf, regizor … o vizionară, Andreea (mezina) este cel mai dur critic, iar eu aș zice că sunt o norocoasă și o optimistă. Cu ei alături, nu e nimic greu”.

Dacă vrei să faci și tu parte din povestea Concentric, avem vești bune: echipa lansează constant call-uri pe pagina lor Instagram, unde primește zeci de portofolii cu lucrări. Miruna se ocupă de selecție, apoi urmează promovarea pe site-ul brandului și în rețelele de socializare.

Colecția “Where The People Dwell” la Made in RO #RESTART edition

Pe 18 și 19 iunie, în prima linie Concentric vei vedea colecția-manifest “Where The People Dwell”, cea care continuă esența brandului, pe care o conturează mai apăsat, cu responsabilitate, în piese de fashion conceptual:

“Colecția este despre impactul modului în care alegem să ne trăim viața asupra vieții însăși. Ne-am inspirat din articole, studii și imagini publice și ne propunem să aducem mesaje dureroase în stradă, prin artă. Mai exact, colecția-manifest constă în ținute și accesorii din materiale naturale, în cea mai mare parte achiziționate de la producători români, personalizate cu resturi textile care, în mod obișnuit, ar fi devenit deșeuri”.

Tehnicile de lucru merg de la finisaje simple până la reinterpretarea cianotipului din fotografie, în combinații abstracte, cu mesaje puternice, pe care, totuși, le poți purta zilnic, indiferent că mergi la birou sau ieși în oraș. Cine spune că nu putem aduce și conceptualul în concretul purtabil, mai ales dacă ai un mesaj de transmis? 😉

Concentric – un brand care a învățat să crească prin ceea ce i s-a oferit

Ca brand născut în pandemie, Concentric s-a obișnuit încă de la început cu o realitate atipică, deci a folosit perioada de criză generală ca un combustibil: “a învățat să crească prin ceea ce i s-a oferit”, așa cum ni l-a descris Otilia.

Așa că, în continuare, lucrurile nu pot merge decât spre mai bine:

“Data de 19 iunie 2022 va rămâne în istoria brandului Concentric ca ziua în care am deschis primul magazin Concentric, pe Lipscani 54. În același spațiu, la etaj, va funcționa și atelierul. Astfel, cei care își doresc un produs Concentric adaptat măsurilor lor, vor urca doar câteva trepte și vor putea comanda direct în atelier”.

La final, am pregătit 4 întrebări altfel pentru Concentric (Otilia Nica)…

1. Ce piesă de design nu ar trebui să lipsească din orice apartament în care ați locuit/veți locui?

Canapeaua confortabilă.

2. Care este cel mai frumos loc/spațiu pe care l-ați văzut vreodată? De ce?

Deși am călătorit destul de mult și am vizitat locuri impresionante, nu am un spațiu pe care să îl fi reținut ca fiind cel mai frumos. Frumusețea este legată de emoțiile pe care le-am trăit, de evenimente personale care m-au marcat. Casa bunicilor mei ar fi unul dintre acestea.

3. Care este cel mai mare risc pe care ți l-ai asumat într-un proiect?

Hm, nu prea îmi asum riscuri mari. Pentru orice risc posibil pe care îl pot anticipa, am întotdeauna un plan de minimizare sau de înlăturare.

4. Dacă ai fi o cameră, ce ai fi?

Dacă ar fi posibil, aș fi un living intim, care te îmbie la povești și unde se adună toți ai casei la finalul zilei și se reconectează la familie.

Foto: prin Concentric

1. Citește și alte povești Made in RO #16pe designist.ro, și alege-ți preferatele.
2. Fă un tur virtual AICI, pe Facebook event Made in RO #16 – descoperă și mai multe povești, fotografii și informații, toate la un loc .

Târgul Made in RO #16 are o nouă locație ⬆️ – Hotspot Workhub (Calea Griviței 82-98, clădirea The Mark, etajul 1, București), la 10 minute de Piața Victoriei și Bulevardul Dacia (intersecția Calea Griviței cu Str. Buzești). Ne vedem acolo! 🙂

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed