Din respect pentru natură: 6 produse care îți economisesc apa în baie

Totul a început de la o informație de presă despre W+W de la Roca (un hibrid de lavoar + toaletă care arată wow și economisește apa), care a declanșat în redacție o discuție ecologistă, aparent prozaică, despre… obiceiuri de făcut duș și spălat pe dinți. 🙂 Tu închizi robinetul în “pauzele” în care te dai cu gel de duș sau în care îți periezi dinții? Well, o fi și asta o metodă “manuală” de a economisi resursele Terrei, dar e timpul să trecem pe “automat” și să vorbim despre inovațiile Roca și tehnologiile eco pe care brandul le dezvoltă în colaborare cu designeri celebri precum Zaha Hadid sau David Chipperfield.
004_00652_00Să faci economie de apă nu înseamnă sa oprești robinetul, ci să folosești obiecte sanitare și baterii care eficientizează consumul de apă, iar brandul spaniol Roca și-a luat un angajament în ceea ce privește economisirea apei prin tehnologiile și designul responsabil în care investește.

Iar lucrurile nu se întâmplă doar în Centrul de Design Roca, din Barcelona, ci merg dincolo de produs. Astfel, compania, înființată în 1917, se implică constant în campanii de conştientizare în ceea ce privește protejarea mediului. Un exemplu îl reprezintă proiectul Fundaţia “We Are Water” – organizație caritabilă, creată în 2010, ce are ca obiect sensibilizarea opiniei publice și a instituţiilor privind nevoia unei gestionări eficiente şi sustenabile a resurselor de apă. De asemenea, în ţări ca India şi Guinea-Bissau, compania derulează activităţi menite să compensenze lipsa resurselor de apă.

004_02753_00

Această continuă atenţie pentru mediul înconjurător a dus la conştientizarea necesităţii dezvoltării de către Roca a unor produse sustenabile, cum este W+W, despre care îți povestim pe larg mai jos și pe care le punem pe wishlist pentru următoarea amenajare a băii. 😉

1. Hibridul W+W
Apa vin nu se face, dar se poate face… tot apă. Filtrată, purificată și gata de refolosit. Roca a dus ideea de îmbinare a lavoarului și toaletei într-un singur produs la un cu totul alt nivel. W+W este un produs inovator, adaptabil unor spații mici, care te ajută să economisești apa cu până la 25%. Am putea spune ca denumirea W+W este prescurtarea lui Wow+Wow. 🙂

004_02336_00W+W încorporează bateria Singles, cu sistem progresiv de pornire a apei reci, care permite economisirea apei cu 25%.

Modelul W+W (design Gabriele & Oscar Buratti) integrează lavoarul şi WC-ul într-o singură piesă. Sistemul inovator filtrează apa de la chiuvetă, pentru ca aceasta să poată fi reutilizată pentru closet. Dubla funcţionalitate a acestui produs permite reutilizarea apei din lavoar, trimiţând-o, după un proces de filtrare, către rezervorul vasului de WC. Sustenabilitatea constă în posibilitatea folosirii apei de două ori, ceea ce a adus companiei numeroase premii de design pentru acest produs.

004_05596_02

2. Bateriile Atlas
Da, am alege o baterie Atlas de la Roca pentru că include un sistem de economisire a apei cu limitatoare de debit de ultimă generație pentru un flux de 5 litri indiferent de presiunea instalației.

004_04931_01

Bateriile Atlas au un sistem de deschidere brevetat, ColdStart®, care permite ridicarea mânerului din față pentru obținerea apei reci, pentru cea caldă fiind necesară întoarcerea mânerului în stânga. Astfel, este evitată pornirea boilerului/centralei în mod inutil, economisindu-se deopotrivă apă și energie.

Aceste două tehnologii de economisire a apei și energiei fac din noua colecție de baterii Atlas una dintre cele mai ecoeficiente baterii de pe piață, fiind certificată de inițiativa europeană independentă Water Label. Aceasta reunește producători din 34 de țări ce împărtășesc aceeași preocupare pentru eficientizarea consumului de apă prin îmbunătățirea performanței produselor folosite în baie.

Bateriile monocomandă Atlas sunt disponibile în 3 dimensiuni. Ușoara înclinație, de 5 grade, a corpului bateriilor standard din colecția Atlas crește gradul de confort al celor care le folosesc zi de zi. Corpul modelelor mai înalte – cele Mezzo sau High neck – are o înclinație de 20 de grade care permite curgerea apei fără să existe posibilitatea stropirii. 

3. Bateriile Monodin

Toate bateriile Monodin reduc cu până la 50% consumul de apă, sistemul de securitate „Click” contribuind la reducerea debitului de apă. Cum adică? De obicei, cand pornim bateria, tendința noastră este să ridicăm maneta la maximum, chiar dacă nu avem nevoie de un debit de apă mare. Ori, prin tehnologia “Click”,  întâmpini un mic hop, pe care îl simți când ridici mânerul bateriei până la jumatate. Dacă vrei să dai drumul mai tare la apă, trebuie să o forțezi puțin până face “click”.

004_05027_01

Colecția Monodin este semnată de Toni Clariana, un designer din Barcelona, fondatorul studioului de design interdisciplinar Magma Design, cu o abordare unică în designul industrial.

4. Bateriile termostatice Roca

Bateriile termostatice Roca sunt prevăzute cu un buton verde care limitează debitul de apă. Iar dacă ai nevoie de un debit mai mare, tot ce trebuie să faci este să-l apeși. Butonul roșu este un dispozitiv de siguranță (Sistemul Security 38º®), cu care sunt prevăzute bateriile termostatice Roca, care împiedică ca temperatura apei să depășească 38ºC. Astfel, apa nu se supraîncălzește, iar tu economisești energie.

Roca_designist 12

Roca_designist 10

Roca_designist 11

5. Rezervorul Debba

Un produs foarte accesibil, care se asamblează rapid. De ce am alege acest vas de toaletă și nu altul? Pentru că are mecanism de tragere a apei cu buton dublu de 4,5 litri, respectiv 3 litri, care asigură economii semnificative de apă. Un rezervor de toaletă nu ar putea funcționa singur, dacă nu ar fi corelat și cu inovații și îmbunătățiri la nivelul construcției vasului de toaletă.

6. Clean Rim – The Gap

Cum poate influența designul vasului de toaletă consumul de apă? Roca a dezvoltat un vas de toaletă fără margine interioară, dar cu o porțiune mai înclinată, astfel încât apa să aibă “cădere” și să curețe eficient interiorul. Acest vas de toaletă nu este doar mai ușor de curățat, ci necesită cu 30% mai puțină apă de fiecare dată când tragi apa. În plus, rezervorul vaselor de toaletă CleanRim consumă 2 sau 4 litri, un debit revoluționar în industrie.

004_04408_00

004_04416_00

Găsești toate aceste produse Roca (care, by the way, au certificat de garanție de cinci ani), precum și multe alte soluții pentru baie pe www.ro.roca.com. Iar dacă vacanța de vară îți poartă pașii prin Barcelona, merită să vizitezi Roca Barcelona Gallery, proiectată de arhitectul Carles Ferrater. În România, produsele Roca sunt distribuite de o întreagă rețea de magazine, iată aici un exemplu pentru București.

Fotografii: prin Roca

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed