Doi români au ajuns în finala Sony World Photography Awards, cea mai mare competiţie de fotografie din lume

Printre finaliştii Sony World Photography Awards, cea mai mare competiţie de fotografie din lume, se numără anul acesta şi doi fotografi români:

  • Cosmin Bumbuţ, cu seria „Camera Intimă”, înscrisă la secțiunea Arhitectură în categoria pentru profesionişti, o serie de imagini copleşitoare realizate în celulele a 35 de închisori din România.
  • Daniel Necula, cu lucrarea „Wrong Way”, înscrisă la secțiunea Enhanced în categoria Open, o fotografie alb negru îndrăzneaţă, despre o femeie pe o bicicletă, cu un detaliu inedit.

Ediţia de anul acesta a adunat cel mai mare număr de concurenţi din istoria de opt ani a prestigiosului eveniment. Finaliştii au fost aleşi dintr-un număr record de 173.444 de înscrişi proveniţi din 171 de ţări, o creştere de 24% în comparaţie cu numărul de participanţi de anul trecut.

Fotografii înscrişi în categoria Open au fost jurizaţi pe baza unei singure fotografii, în timp ce competitorii din categoria destinată profesioniştilor au concurat cu un portofoliu de fotografii.

Cosmin-Bumbut_Romania_SHORTLIST_Professional_Architecture_2015_7Copyright: ©Cosmin Bumbuț – Camera Intimă. Vezi toate cele 35 de fotografii ale seriei aici.

Camera Intimă

“Uniunea Europeană a adus, în 2007, dreptul deținuților de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deținut care este căsătorit sau are o relație poate primi, o dată la trei luni, o vizită de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un deținut se căsătorește în înschisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soțul sau soția și are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 și până acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare)”, spune fotograful Cosmin Bumbuț.

Cosmin-Bumbut_Romania_SHORTLIST_Professional_Architecture_2015_3

Premiile competiției constau în sume de bani şi în echipamente de fotografie digitală Sony. Cei 10 câştigători din categoria Open vor fi anunţaţi pe 31 martie, iar cei 13 câştigători din categoria dedicată profesioniştilor vor fi anunţaţi pe 23 aprilie, în cadrul unei festivităţi de premiere la Londra.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, va fi decernat şi premiul L’Iris d’Or pentru Cel mai bun fotograf profesionist al anului, care, pe lângă titlu, va câştiga şi premiul cel mare de 25.000 de dolari. Alături de el vor fi anunţaţi şi câştigătorii categoriei destinate profesioniştilor, a categoriei pentru tineri şi studenţi, respectiv câştigătorul titlului de Fotograful anului din categoria Open, care va fi răsplătit cu 5.000 de dolari.

Daniel-Necula_Romania_Shortlist_Open_Enhanced_2015Wrong Way. Copyright: ©Daniel Necula

Fotografiile realizate de cei doi finalişti români vor fi expuse în cadrul expoziţiei 2015 Sony World Photography Awards Exhibition, găzduită de Somerset House din Londra, în perioada 24 aprilie – 10 mai.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed