Fundraising pentru reparația acoperișului Centrului de Teatru Educațional REPLIKA. Ai făcut o faptă bună azi?

La începutul primăverii, am ajuns la Centrul de Teatru Educațional Replika, într-o fostă hală din zona Tineretului, la piesa Ce-am fi dac-am ști. O piesă care-ți povestea istoria mișcărilor sociale ale ultimului secol în România: de la 1918 până foarte aproape de zilele noastre. Am ieșit ca de la o experiență de educație socială și politică… pe înțelesul publicului, necesară în contextul tulbrure al vremurilor.

Însă ziua în care a avut loc piesa, 9 martie, a fost și una în care iarna s-a încăpățânat să arate că n-a plecat. Și a nins! Iar frigul ce intra prin acoperișul nereparat a fost și el parte din experiență.

Asociația Culturală REPLIKA a lansat campania de strângere de fonduri ”Haideţi să creştem acoperişul la Replika! / Let’s Raise The Roof At Replika!”. Pe site-ul de crowdfunding Indiegogo, timp de încă 14 zile, se pot face donații pentru reparația acoperișului Centrului. În contextul nepăsării sociale care din păcate primează la noi, vezi scandalurile recente, poți ajuta și tu, cu cât de puțin!

Replika_Designist8

Regizorul Radu Apostol, Katia Pascariu-actriţă, Mihaela Michailov, dramaturg şi critic, actorul Viorel Cojanu şi actrița Mihaela Rădescu au înfiinţat pe 13 februarie 2015 Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA, un spaţiu independent, fără niciun fel de susţinere financiară de la vreo instituţie de stat, în care cei cinci artişti sunt implicaţi în toate activităţile. Accesul gratuit este o valoare fundamentală pentru filosofia Centrului REPLIKA, așadar orice manifestare culturală realizată aici nu este remunerată.

Noi chiar i-am întrebat despre cum sunt plătiți actorii și așa am aflat despre granturile obținute. De exemplu, piesa la care am fost, “Ce-am fi dac-am ști”, face parte din proiectul Platforma de Teatru Politic 2015 – proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Replika_Designist

Replika_Designist3

Replika_Designist4

De ce au nevoie de tine, de noi?

Pentru a continua activitățile culturale, educaționale și sociale, Centrul independent și interdisciplinar REPLIKA are nevoie de 8.000 de dolari pentru a putea reconstrui acoperișul. De fiecare dată când plouă sau ninge, apa se infiltrează prin gaura din acoperiș și pereții se udă. Din cauza acestor condiții, cei cinci artiști au fost nevoiți să suspende spectacolele și acțiunile din timpul iernii, în tot acest timp plătind însă chiria și utilitățile spațiului.

Reparaţia în sine va presupune:

  • evaluarea profesionistă a pagubelor,
  • cumpărarea materialelor necesare,
  • hidroizolarea şi termoizolarea acoperişului,
  • angajarea unei firme de construcţii pentru repararaţiile propriu-zise.

În cazul în care vor reuşi să strângă o sumă mai mare de bani decât cea propusă, echipa REPLIKA își dorește să îmbunătăţească sistemul de ventilaţie şi să investească în echipamente de lumină şi sunet, care au fost deja afectate de ploaie.

Replika_Designist2

Ce oferă Asociația Culturală REPLIKA în schimb?

Nu vei primi doar recunoştinţa şi prietenia celor cinci artiști, ci ţi se va mulţumi personal din partea unui personaj într-un spectacol de la REPLIKA, vei putea crea o replică ce va fi folosită în următoarea producţie sau chiar vei fi invitat să participi împreună cu un prieten la o repetiţie. Toate acestea pe lângă sentimentul necuantificabil că ai făcut un bine. 🙂

Replika_Designist6

La Centrul REPLIKA, într-un singur an, au avut loc 7 premiere, s-au jucat 17 spectacole cu peste 80 de artiști, au fost organizate 4 ateliere cu grupuri de copii și adolescenți (atelier de scriere dramatică, atelier de comunicare vizuală, atelier de jocuri și exerciții teatrale, atelier de dans contemporan), peste 8.000 de spectatori au participat la evenimente și au fost vizionate 21 de filme.

În ianuarie 2016, în cadrul Galei Premiilor AFCN, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural, și în martie 2016 a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

Iată și clipul pentru fundraising. Dacă noi nu te-am convins, poate le oferi lor șansa s-o facă. 😉

Fotografii și video: prin Asociația Culturală REPLIKA

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed