E o masă! Dar e și o bancă! E o piesă de mobilier multi-purpose.

Tot mai multe piese de mobilier par să fi înțeles că apartamentele noastre mici de bloc cer polivalență. Fără să facă însă rabat la “looks”. Multi-purpose să le zicem. Așa că am pus la punct o listă de obiecte de mobilier cool și versatile, cu mai multe…fețe, care se transformă și economisesc spațiu. O să vezi, cele mai multe intră în echipa măsuțelor de cafea, dar nu ne-am limitat la ele.

multi-purposeDacă și tu te numeri printre cei care au nevoie de remindere constante ca să incluzi sportul în program, s-ar putea ca măsuța-bancă pentru antrenamente de la The Habit Furniture să aibă locul rezervat în livingul tău. E suficient să întorci masa geometrică din lemn de nuc furniruit, chiar cea pe care îți bei cafeaua, ca să capeți o bancă îmbrăcată în material textil ușor de curățat.

multi-purposemulti-purposeVine la pachet cu două haltere din lemn pe care le poți folosi la rândul lor ca scaune sau mici măsuțe de cafea suplimentare.

multi-purposeCum transformi o sursă de mici accidente casnice într-o piesă de design? Ne arată covorul-măsuță de cafea Stumble Upon, creat de designerul italian Alessandro Isola. Colțul covorului, cel de care te poți împiedica uneori, devine o piesă de mobilier în sine, cu o suprafață solidă, care reflectă lumina și constrastează cu textura și nuanțele blânde ale covorului.

multi-purpose multi-purpose

Și designerii români se înscriu în trendul multi-purpose – am descoperit recent la Agnes Lukacs, care a creat banca-taburet Supaplex (îți aduci aminte de jocul clasic al Windows-ului? 🙂 ). Piesa poate fi folosită ca banchetă pentru trei persoane sau ca două taburete pe care le obții dând la o parte placa de lemn de la mijloc. Agnes a creat Supaplex pentru FruFru.

multi-purposeSe pare că multi-purpose implică (parțial) răsucirea 🙂 . Fotoliul-măsuță de cafea din colecția Flip, semnată de Daisuke Motogi Architecture, e dovada clară – ba chiar i-o spune și numele! Este creat din poliuretan, deci îl poți manevra fără probleme, și copiază forma unei cești de cafea supradimensionate.

multi-purpose multi-purposeRecent am stat de vorbă cu cineva care ne povestea că e foarte provocator să găsești o cale de mijloc între gusturile părinților și creativitatea copiilor, așa că am fost încântați când am descoperit Fundy Play Table, o masă cu blat de tablă de scris pe care o poți așeza în camera copiilor. Are un design simplu și adaptabil, dar o utilitate clară: salvează pereții, folosește măsuța 🙂 .
multi-purposemulti purpose

Ne-am permis și o mică extravaganță care uită de scopul principal al multi-purpose-ului, acela de a salva spațiul suprapunând utilități multiple. Scoop de la Saba Italia reinventează tradiționala canapea extensibilă și o transformă într-un pat circular / canapea dublă care ne-a dus cu gândul la două felii de plăcintă 🙂 . Există și varianta pătrată, însă nu la fel de cool 🙂

multi purposeDespre Bike Shelf, raftul-suport pentru biciclete creat de designerul american de produs Chris Brigham, ți-am mai povestit acum câțiva ani, dar nu-l puteam exclude din lista noastră de obiecte designist și multi-purpose. Bike Shelf este mai mult decât un suport pentru bicicletă: este și o etajeră unde poți pune cărți, o ramă foto, cheile etc., depinde unde îți vei… expune bicicleta. Ideea i-a venit designerului după ce a vizitat apartamentele destul de mici ale câtorva prieteni, unde lipsea o soluție elegantă pentru depozitarea bicicletei și care să nu ocupe loc pe podea.

Fotografii: prin designerii menționați

2 Comments

  1. irina

    masuta-banca se gaseste si in Romania?

  2. Designist

    Bună, Irina! Din câte știm noi, cel puțin deocamdată, nu.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed