De vorbă cu Cristina Zelmat despre La Maison: provocări și planuri cu atenție la detalii

Nu a fost intenționat, dar trebuie să recunoaștem că ne-am bucurat când ne-am dat seama, acum aproape doi ani, că biroul nostru (nou la vremea aceea) se află la doar două străzi distanță de showroom-ul prietenilor de la La Maison, de pe Bulevardul Dacia. Aveam astfel ocazia să facem pauze de design interior haute couture și să ne delectăm cu câte un detaliu al art de vivre adus în contemporan. Și asta pentru că, dincolo de faptul că La Maison sunt cunoscuți la noi ca maeștri ai stilului clasic, dar with a twist, amenajările pe care le semnează ei nu se feresc niciodată de doza aceea de fresh de care e nevoie ca să rămână contemporane.

La ultima noastră vizită am stat de vorbă cu Cristina Zelmat, owner La Maison, exact despre acest subiect: cum evoluția continuă nu lasă obligatoriu tradiția în urmă, ci o îmbogățește. Ocazia perfectă să aflăm mai multe și despre cât de mult s-au schimbat și clienții, dar și designul interior din România în ultimii ani.

La MaisonCristina Zelmat

Cum a evoluat scena designului interior din România pentru voi luând în considerare că La Maison s-a deschis într-o perioadă în care românii nu erau pregătiți pentru a înțelege și aprecia serviciile complete ale unui studio de design?

Așa este, La Maison s-a deschis în plină criză, nu am beneficiat de boom-ul economic și am fost obișnuiți din start cu proiecte realizate pe un buget stabilit. Prin urmare, suntem gata mereu să găsim soluții care oferă argumente și pentru calitate, și pentru preț. Astăzi, însă, așa cum spuneai, clienții optează pentru servicii complete: și-au dat seama de importanța unei identități unitare și de cât de mult se schimbă imaginea casei dacă lucrează cu cineva de la A la Z: de la parchet, stucaturi și uși până la tacâmuri și lenjerii de pat.

La MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

O altă schimbare în bine este faptul că oamenii și-au dat seama cât de important este rolul unui designer în amenajarea casei, așa că îi cer expertiza. Dacă mă gândesc bine, în ultimul an nu am avut nici măcar un client care să nu colaboreze cu un designer, fie că e vorba despre echipa noastră in-house, fie că găsesc ei în prealabil un specialist. Lumea și-a dat seama că așa câștigă timp și câștigă bani. Plus că rezultatul este mult mai estetic, firește.

La MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

Ce e important să spunem aici este că La Maison are un designer in-house (Martine Claessens), dar colaborăm constant și cu alți designeri externi. Ne bucurăm că au stiluri și viziuni foarte diferite, ne lansează provocări constant și nu apucăm să ne plafonăm. Pe lângă designerii români talentați pe care îi avem alături (Irina Pogonaru, Andreea Vasilescu, Cristina Itu, Andreea Velenza, Irina Neacșu etc), ne bucurăm și de multiculturalitate în echipa noastră extinsă – fiecare designer vine cu un bagaj cultural diferit, preluat din țările de origine sau cele în care au studiat și trăit, iar asta se vede în proiectele pe care le realizăm împreună: Martine Claessens (Belgia), Hamid Nicola Katrib (Liban), Veronica Schmidt (Rusia și Germania), Lydia Dalentza (Grecia). Și nucleul La Maison este pluricultural: este compus dintr-un francez (Patrick Zelmat ) și o româncă (Cristina Zelmat) 🙂 .

La Maison

Foto: proiect de amenajare La Maison

Ce noutăți a adus La Maison de la începutul anului în materie de furnizori și colecții proaspete?

Nu au apărut branduri noi în portofoliul La Maison deocamdată, însă fiecare dintre cele cu care colaborăm deja are colecții fresh. Noi suntem foarte fideli brandurilor cu care lucrăm, învestim în imaginea lor și punem preț pe istoria lor și pe relația care poate fi creată între ele. Uite exemplul La Cornue, care “se mărită” cu Mauviel, care se potrivește cu bucătăriile semnate de La Maison. Totul este un concept unitar, în care fiecare element este potențat la adevărata valoare.

Pianul de gătit La Cornue, perfect potrivit cu vasele Mauviel.

La MaisonLa MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

Chiar dacă au zeci de ani în spate, brandurile cu care colaborăm de la început dezvoltă continuu direcții noi, sunt într-o continuă evoluție. De pildă, Grange a lansat anul trecut o colecție în stil contemporan cu care și-a propus să atragă atenția mai multor arhitecți și designeri. Sau Pierre Frey, specializați în țesături și tapet, au cumpărat un vechi brand franțuzesc de mobilier și au adăugat recent în lista lor o nouă divizie. Totul evoluează în permanență.

La Maison

Foto: proiect de amenajare La Maison

La Maison

Foto: proiect de amenajare La Maison, canapele Pierre Frey

Ce definește proiectele de amenajare La Maison? Cum le-ai caracteriza în ceea ce privește stilul și atmosfera?

Noi suntem specializați în ceea ce privește amenajările în stil clasic. Probabil că, atunci când auziți asta, vă imaginați decoruri pline, cu multe detalii și accesorii, greoaie. Exact asta evităm întotdeauna, așa că păstrăm eleganța clasică, pe care o aducem în contemporan prin soluții și materiale moderne. Pe lângă asta, suntem și furnizori de piese preponderent clasice. Totuși, ne adaptăm cu ușurință coordonatelor pe care le primim și ne putem implica și în proiecte contemporane. Evităm să ne limităm.

La MaisonLa MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

În general, arhitecții din exteriorul echipei La Maison, cu care colaborăm, se folosesc de expertiza noastră în design interior, de experiența noastră la nivel de producție, care aduce o plus valoare în proiect. Noi desenăm, fabricăm, montăm produse, ceea ce ne permite să le urmăm traseul de la început până la sfârșit, iar asta este evident. De pildă, designul unei bucătării este important atât la exterior, în ceea ce privește estetica părților care o compun, cât și la interior, tot ce ține de funcționalitate. Abia atunci proiectul este final, iar noi suntem întotdeauna atenți la fiecare detaliu.

La Maison

Foto: proiect de amenajare La Maison

Foto: proiect de amenajare La Maison

În articolul nostru despre băile spectaculoase pe care le realizați, ne-ai povestit că mobilierul de lemn dintr-una dintre băi a fost realizat în fabrica voastră. Povestește-ne mai multe despre ce se întâmplă acolo, în culise.

Fabrica noastră este specializată în mobilier realizat în totalitate din lemn masiv și panel, nu lucrăm niciodată piese din PAL sau MDF. Nu realizăm colecții de serie, ci lucrăm doar la comandă, manual și ne folosim de serviciile fabricii fie pentru amenajările semnate de noi, fie pentru cele semnate de arhitecții din exteriorul echipei, care apelează la noi. Ne concentrăm pe tot ce înseamnă amenajare la scară mare, custom made – panelling-uri, tavane casetate, placări de scări, bucătării, dressinguri – nu pe corpuri de mobilier de mici dimensiuni, care pot fi importate cu ușurință.

La MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

La MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison La MaisonFoto: proiect de amenajare La Maison

Există o doză mare de artizanal – avem mai mulți tâmplari care au învățat meserie din tată în fiu – și nici componenta artistică nu lipsește din proiectele noastre. Din echipa de angajați ai fabricii face parte și un sculptor care lucrează manual detalii foarte scenografice. De pildă, într-una dintre cele mai recente lucrări pe care le-am realizat într-o casă veche am preluat modelul conturat în cornișa din ipsos și l-am replicat pe rama șemineului. Mai precis, am fotografiat modelul, iar sculptorul a dezvoltat un tipar pe care l-a reluat apoi pe ramă, un plus value la capitolul ornamentare și personalizare.

La Maison

Foto: proiect de amenajare La Maison

Alt exemplu: clientul avea în casă un panelling decorat cu sculpturi din polipropilenă, pe care le-am reprodus în lemnul dulapului – am reluat ce era pe perete în detaliile dulapului și am creat o coerență în amenajare. De altfel, acesta este unul dintre obiectivele noastre principale: personalizare și coerență.

La Maison

Foto: proiect de amenajare La Maison

 Știmcă showroom-ul La Maison trece prin reamenajări periodice, astfel încât să prezinte noutățile din portofoliul vostru și noi surse de inspirație în ceea ce privește designul casei. Ce schimbări v-ați propus să aduceți în următoarea perioadă?

Cea mai spectaculoasă modificare de design este insula La Cornue pe care o vom așeza într-una dintre cele trei bucătării, în cea cu dining inclus. Așa cum știți deja, fiecare piesă La Cornue este realizată la comandă, așa că mai avem de așteptat insula până în luna septembrie.

La MaisonModelul La Cornue Château 150 – sugestie de prezentare.

În plus, vom redecora dormitorul, livingul, diningul din showroom, vom schimba întreaga atmosferă a casei. Regretul nostru este că avem la dispoziție un showroom de doar 200 mp, o suprafață mai mică decât ne-am dori ca să expunem toate noile colecții. Încercăm, totuși, să transformăm complet designul cel puțin o dată pe an – iar asta înseamnă și tapet, și țesături, și piesele de mobilier. Ne bucurăm întotdeauna când clienți vechi revin în showroom și remarcă schimbările. Chiar mai mult ne bucurăm când le dăm oaspeților noștri șansa de a vedea finisaje noi pe viu, direct în showroom, nu doar într-un catalog, într-un eșantion. Este, totuși, doar o selecție, nu putem arăta toate variantele disponibile deocamdată:) .

La Maison

Foto: proiect de amenajare La Maison

Șipentrucă am vorbit despre finisaje noi și despre șanse proaspete, trebuie să vă mai spunem că La Maison pregătește în luna septembrie un concurs pentru tinerii designeri, care vor fi provocați să amenajeze o cameră folosindu-se de piesele familiei Style Library – Zoffany, Harlequin, Anthology, Sanderson. Noi abia așteptăm să aflăm mai multe detalii și să vedem rezultatele! 🙂

Fotografii: prin La Maison și brandurile menționate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed