Expoziția „FAR | 12 fotografi de arhitectură din România” va avea loc la Cluj-Napoca

Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură organizează, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, itinerarea proiectului „FAR | 12 Fotografi de Arhitectură din România”, în perioada 1-9 august, la Cluj-Napoca.

Proiectul FAR este acompaniat de conferinţe şi include două expoziții dedicate publicului clujean: o expoziție multimedia, la Casa Tranzit, și o expoziție pe simeze ce va avea loc la Muzeul de Artă, în cadrul TIFF. Expoziţiile surprind creația a 12 fotografi de la noi și viziunea lor asupra arhitecturii, propunând o incursiune generoasă în dimensiunea fotografiei arhitecturale, un domeniu emergent în spațiul românesc.

Fotografiile expuse redau complexitatea și sensul imaginii arhitecturale și ne ajută să-i înțelegem legitățile de alcătuire. Nu întâmplător, majoritatea fotografilor selectați sunt și arhitecți: Alexandru Crișan, Cosmin Dragomir, Vlad Eftenie, Laurian Ghinițoiu (câștigător Architectural Photography Awards 2019 la trei categorii), Dacian Groza, Radu Malașincu, Andrei Mărgulescu, Ovidiu Micșa, Vlad Pătru, Ștefan Tuchilă, Arthur Țințu și Șerban Bonciocat.

Parte din fotografiile semnate de autorii de mai sus, dar și de alte nume cunoscute în domeniu, se pot regăsi și în paginile revistei igloo, care de anul acesta include în fiecare număr un interviu/expozeu în cadrul rubricii „Arhitectura în Obiectiv”, prin care se pot descoperi și colecționa viziunile proprii și unice ale arhitecților-fotografi din România.

Foto: Arthur Țințu

„Motivul acestui demers de deschidere către public a fotografiei de arhitectură e întru totul justificat: trăim astăzi, mai mult decât oricând, într-o lume a imaginii și a hedonismului vizual. Clădirile și spațiile proiectate de arhitecți trăiesc la rândul lor prin imagini, iar felul în care ne raportăm la spațiul construit spune ceva și despre propria noastră identitate.

Surprinzător, în România serviciile fotografiei de arhitectură sunt disponibile de cca 18 ani. Atât a fost necesar domeniului să devină și să evolueze din experimente emergente în registru autonom, din întâmplător în profesionist, din hobby în meserie de dedicație și vocație. Cel puțin la fel de surprinzător este și faptul că prima fotografie din România a fost, in extenso, una de arhitectură. Cum? Cupidon cu brațele frânte este considerată prima fotografie din România și a fost realizată în luna noiembrie, a anului 1848, de fotograful transilvănean Carol Popp de Szathmáry.” — conf. dr. arh. Françoise Pamfil, redactor-șef revista Igloo.

Expoziția itinerantă FAR va prilejui și conferințe tematice și proiecții de film documentar. Astfel, în data de 8 august, de la ora 19.00, la Casa Tranzit, publicul clujean pasionat de fotografie este invitat să ia parte la conferința „Imago Arhitectura / fotografia de arhitectură” susținută de Vlad Eftenie, arhitect și fotograf, lector universitar în cadrul UAUIM. Conferința va fi urmată de vizionarea documentarului „Forme în relație cu viața / The Vienna Werkbundsiedlung”, în regia lui Heidrun Holzfeind, ce va fi proiectat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București. Va fi disponibilă ulterior, pentru publicul larg, și o vizionare online.

Expoziția itinerantă FAR se articulează sub semnul deschiderii și se adresează în aceeași măsură publicului specialist (arhitecți, fotografi, profesori, cercetători, studenți, designeri și alți actanți din domeniile creative, artistice și tehnice) și audienței generale de toate vârstele, în contextul în care publicul clujean este deja un consumator entuziast de evenimente și proiecte culturale.

Vizitarea spațiilor expoziționale se va face cu respectarea normelor sanitare în vigoare, conform indicațiilor organizatorilor. Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe durata vizitei cât și în cadrul evenimentelor. Este obligatorie respectarea distanței minime de 1,5m între persoanele care nu fac parte din același grup, respectiv 2m între scaune. Organizatorul își rezervă dreptul de a limita accesul persoanelor la evenimente şi de a interzice prezenţa persoanelor care nu se conformează acestor reguli.

Înscrierea la evenimentul din 8 august se face printr-un formular online, în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe informații vă invităm să urmăriți igloo.ro și pagina de Facebook a evenimentului.

Expoziția „FAR | 12 fotografi de arhitectură din România” itinerată la Cluj-Napoca este un proiect cultural Igloo, susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.

Cu prilejul primei expoziții ce a avut loc la București, a fost lansat albumului 12 Fotografi de Arhitectură din România în colecția igloobooks – un decupaj relevant din creația fotografilor amintiți, precum și interviuri care întregesc profilul inconfundabil al fiecărui fotograf în parte. Albumul conține, de asemenea, texte teoretice semnate de Augustin Ioan, Iosif Király și Dorin Ștefan, iar prefața îi aparține lui Françoise Pamfil.

Foto: prin igloo

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed