Fotoliile croite de Fredrik Färg

Fredrik este un designer din Suedia, care a reuşit să îmbine designul de obiect şi fashion designul în acelaşi fotoliu/fotolii. Şi totul este cât se poate de eco, pentru că: a luat scaune vintage de prin târgurile de vechituri, a păstrat şezutul, iar apoi a construit spătarul din fetru în combinaţie cu poliester,  100 % reciclabil.

Unde intervine fashion designul? La spătar! Fetrul reciclabil este croit şi cusut după moda costumelor retro, a sacourilor clasice care nu se dau bătute cu una cu două în faţa trendurilor. Pasiunea lui Fredrik pentru aceste vremuri e evidentă, aşa că nu degeaba am ales fotografia în care în spate veghează fotografia bunicului, în costum 🙂

Fredrik şi bunicul său, în Suedia

Şi pentru că am vorbit de costum, iată-l pe Coat, care apare şi în fotografia de deschidere:

Fotoliile lui sunt deja faimoase şi au avut parte de un show pe cinste (îl puteţi vedea mai jos) la Stockholm Furniture Fair în 2010. Fredrik a primit premii (New Comer of the Year, în 2009, din partea Recidence Magazine, şi Year’s Shooting Star 2010, de la Elle Deco Suedia), iar Muzeul Naţional din Stockholm i-a cumpărat, în 2009, două scaune astfel reconstruite din colecţia RE: cover. Alte piese ale acestei colecţii:


Arată croite impecabil, la detaliu, cabrate sobru pe structura şezutului, cu nasturi metalici în loc de şuruburi şi o linie retro stylish.

O piesă de impact este un fotoliu inspirat de data asta nu de tradiţia europeană a costumelor şi sacourilor, ci de “armura” unui samurai: Bushido are o prestanţă greu de intimidat.

Bushido, lucrat împreună cu Kasper Medin, reface armura construită prin înfăşurarea corpului samuraiului cu o bandă textilă, în straturi repetitive.

Piesele lui Fredrik Farg sunt ediţii speciale, iar unele pot fi comandate de pe site-ul său. Ce mi se pare însă de reţinut e modul în care a rezolvat problema reciclării, a reintegrării în uz, şi nu oricum, ci în lumina reflectoarelor, a unor piese şi stiluri mai ignorate. Atenţie cu fotoliile vechi, aşadar, nu trebuie să iasă operă de artă, dar de un scaun confortabil cu spătar textil poate rezolvaţi! 🙂

În final, filmuleţul în care fotoliile lui au defilat pe catwalk, la Stockholm, alături de oameni frumoşi ce purtau modelele spătarelor la gât. Merită văzut!

3 Comments

  1. Alin

    Ce hibrid misto intre fashion, design de produs și reciclare DIY. Cool!

  2. Mădălina Georgescu

    Mersi, Alin! Mi-ar plăcea să văd si la noi o colaborare asemănătoare între un designer/arhitect priceput cu obiectele şi un fashion designer. Cred că ar putea ieşi multe lucruri nemaipomenite: si originale, si eco.

  3. […] şi scaunele vechi, cu spătare croite în fetru, semnate de Fredrik Farg. Tags: axe otel, design contemporan, design statement, fotoliu de iarna, joseph felt chair, […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed