Glimpt Studio: când designul nordic se împletește cu meșteșugurile din Africa de Sud și Vietnam

Imaginea unui designer din nordul Europei (fie el olandez, danez, suedez, norvegian) se conturează pentru noi sub forma unui tip isteț foc și creativ care nu trebuie decât să se uite la ce au făcut predecesorii sau să iasă pe stradă pentru a se simți inspirat să mai deseneze ceva. Glumim un pic, firește, pentru că mai rar vezi nordici plecând în țări ca Africa de Sud, Vietnam și Peru pentru a dezvolta un design cu comunitățile de artizani de acolo. Dar tocmai asta fac suedezii  Mattias Rask și Tor Palm – Glimpt Studio.

Mattias și Tor alături de colecția de obiecte creată în Africa de Sud

Și nu, nu suntem în situația, mai des întâlnită, în care designul e schițat de acasă și mai trebuie o anumită aplicație, un detaliu de pus la punct împreună cu artizanii dintr-un  anumit punct al lumii. Mattias Rask și Tor Palm sunt designeri călători, aventurieri: merg la fața locului, se lasă inspirații de orice detaliu al vieții, văd cum și ce produc meșteșugarii și dezvoltă împreună piese cu o poveste mult mai profundă.

Lămpile Forbidden Fruit sunt din ceramică pictată manual și bucățele decorative din lemn.

Iată și locurile de unde pot fi comandate lămpile Forbidden Fruit.

Lampadarul Last Fruit Standing este tot din ceramică și lemn.

Colecția de obiecte din Africa de Sud a fost realizată cu ajutorul Furntech and The Potters Workshop, din Cape Town. Iar, pentru autenticitate, e nevoie și de câteva imagini din procesul de producție:

Mai multe vedeți aici

Noptiera și taburetul produse aici sunt din lemn și metal, iar în ambele cazuri tijele de metal se prind în structura lemnului fără șuruburi și alte accesorii. Arată exotic dichisit 🙂

Și ajungem și în Vietnam, unde experineța lor merită introdusă de câteva imagini pe care și ochiul turistului le poate vedea, dar nu ajunge să le exploateze în design. Aici au lucrat împreună cu  UMA, o fabrică vietnameză de mobilier, iar piesele rezultate fac parte, din 2012, din colecția brandului Cappellini. Fabrica și artizanii cu care au intrat în contact sunt din Ho Chi Minh City, un oraș din sudul Vietnamului, de care până acum nu auzisem decât din cartea The girl in the picture.

Colecția Superheroes, din rulouri de iarbă de mare, cusute cu fibra colorată care se folosește pentru hamace.

Ce spun Mattias și Tor despre colecție:

Via UMA we got into contact with seagrass and
plastic weavers in Ho Chi Minh City in southern
Vietnam. They usually make small bowls with
paperthread fixed around rolls of seagrass.
After spending some time with the weavers and
rethinking our first ideas, we realized that we could
scale up the dimensions of the rolls. And having
seen people in the streets selling hammocks made
out of colourful thread we found the right
combination .

Când ideea unor dimensiuni mai mari vine…

Un alt amănunt extrem de interesant e că pattern-ul în care au fost cusute rulourile de iarbă de mare nu este unul specific vietnamez, ci 100% nordic, special creat de ilustratorul suedez Malin Koort. De ce a fost nevoie de asta ne spun chiar Mattias și Tor:

Since the Vietnamese weavers copied alot of
African patterns in their work, we didn´t want to
use that. Instead we worked together with Swedish
illustrator Malin Koort, who helped us
develop the patterns for the series.

Iată și câteva imagini din procesul de producție:

Un mix autentic între designul nordic și meșteșugul vietnamez, care a prins contur în călătoriile celor doi prin Vietnam. Deși terminăm cu începutul, iată și detaliile și întâlnirile care în aerul condimentat al Asiei de Sud-Est au dus la colecția Superheroes.

Inspirație:

Recipientele împletite pe care le vezi peste tot în Asia Sud-Est au fost scânteia colecției.

Cum se procesează iarba de mare

Meșteșuguri tradiționale, ce implică iarba de mare, hârtia, bambusul uneori.

Sperăm că v-a inspirat scurta călătorie în jurul lumii. Ar mai trebui spus că Mattias și Tor sunt acum în Peru și, firește, abia așteptăm să vedem ce se va coace după sejurul lor creativ. Și mai sperăm să fie din ce în ce mai mulți ca ei, ca “globalizarea” să capete și acest sens frumos.

Contrast cu hamace

 Fotografii: Glimpt Studio

3 Comments

  1. I have read so many articles or reviews concerning the blogger lovers but this post is really a nice
    piece of writing, keep it up.

  2. […] design ale Glimpt Studio dezvoltate împreună cu comunități de meșteșugari din Peru și din Africa de Sud și Vietnam. Așa i-au cunoscut și reprezentanții asociației Romano ButiQ și a Mesteshukar ButiQ și de […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed