Grădinița de poveste din centrul Hărmanului

Există în România, în Hărman, lângă Brașov, o grădiniță în care înghețate supradimensionate încadrează geamurile, o acadea-gigant este depozitată deasupra tocului ușii, pendante cu inimioare și trefle luminează feeric și blând, iar faimoasa pisică de Cheshire, sub formă de vestiar, veghează somnul celor mici. Haideți să bem cicoarea lui Alice și să ne teleportăm în Țara Minunilor!

Linden Kindergarten este o grădiniță cum alta nu-i. Numele i se trage de la teiul (linden = tei, în limba germană), în vârstă de 200 de ani, din curtea de 3.000 mp a grădiniței. Foarte spectaculoasă și norocoasă este și învecinarea cu Biserica fortificată, ridicată în secolul al XIII-lea, care își adaugă capitolul său de istorie la povestea pe care o spune grădinița prin noua sa amenajare, finalizată cu câteva luni în urmă.

Designerul Anca Fetcu, pe care ai cunoscut-o deja pe designist.ro, este autoarea amenajării, care a durat aproape 4 luni; ea însăși a pictat biscuiții, omuleții din turtă dulce, înghețatele și acadelele care îi amuză și îi uimește pe copii. Am mai aflat că omulețul din turtă dulce primește de la cei mici cele mai multe îmbrățișări. 🙂

Inițiativa de a transforma grădinița veche din centrul Hărmanului într-un spațiu de poveste, care să-i bucure pe copii, să-i facă să-și dorească să petreacă cât mai mult timp la grădiniță și să-i dezvolte creativ, le aparține Ioanei și lui Codrin Tirea, care prin deschiderea și pasiunea lor au făcut acest proiect posibil.

“Codrin a fost mâna forte a proiectului, de unde și numele companiei lor de construcții implicate în proiect, Forti-imob. Ioana a completat tabloul cu spiritul ludic și gingășia ei și a facut ca interacțiunea designer – client să fie ideală”, ne spune Anca Fetcu.

Cetatea Hărmanului se intercalează în povestea dulce a grădiniței.

Tema amenajării – o poveste supradimensionată care să-i bucure atât pe copii, cât și pe părinți –  a fost conturată destul de repede de echipa formată de cei trei – Anca, Ioana și Codrin, iar conceptul final a fost gândit pornind de la lucrurile pe care NU voiau ca noua amenajare să le conțină. Casa de turtă dulce (căci exteriorul are nuanța delicioasei prăjituri cu ghimbir, care te înțeapă la limbă, pe alocuri stropită cu glazură de zahăr, în jurul ferestrelor) are două etaje (350 mp/etaj). La parter sunt sălile de clasă și de joacă, iar la etaj zona de odihnă. Fiecare sală de clasă are tematica ei: clasa de înghețată, clasa de turtă dulce și clasa de miere. Cu alte cuvinte grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare. 🙂

Corpurile de iluminat în culori de acadea au fost special create de Anca Fetcu pentru grădiniță și au ca sursă de inspirație povestea lui Alice în Țara Minunilor. “Am folosit motivele cărților de joc, cu romburi, trefle sau inimioare. Lămpile Lovely au avut reacții foarte bune și se pretează la o serie mai mare, astfel că acum le puteți cumpăra online prin www.ancafetcu.com“, ne spune designerul.

Mesele în formă de tort, scaunele cu spătar în formă de inimioară și înghețată, vestiarele în forma capului Pisicii de Cheshire au fost desenate de Anca și create special la un atelier din Hărman, din lemn masiv sau MDF.

Dar cel mai mult îi amuză pe copii vestiarele în forma capului Pisicii de Cheshire, vestitul personaj din Alice în Țara Minunilor. Ansamblul are 3 m înălțime și 4 lungime, este din MDF, iar fiecare copil primește un dinte de pisică uriașă pe post de vestiar. 🙂

Băncuțele cu inimioare sunt realizate la același atelier, din lemn masiv vopsit. 

Casa scării continuă povestea lui Alice cu treflele, romburile și inimile aplicate pe perete.

Dormitorul parcă ne amintește acum de paturile piticilor din Albă ca Zăpada :). Lumini feerice și norișori plutitori.

Oglinzile Kids dau idei pentru diverse coafuri haioase, iar în curând se vor putea cumpăra online aici. “M-am gândit să creez motiv de joacă și amuzament într-un spatiu care altfel nu are decât o destinație practică. Am exclus ideea încărcării pereților cu desene inutile sau cu alte elemente nepractice. Reacțiile au fost foarte bune din partea tuturor celor care le-au vazut sau, mai bine spus, s-au vazut cu părul verde, roșu sau oranj”, adaugă Anca.

Corpurile de iluminat și oglinzile au fost realizate la Atelier 13, în București.

Biserica fortificată din Hărman

Fotografii: prin By Anca Fetcu

4 Comments

 1. Wow! Cata veselie! Ce frumos ar fi fost sa avem si noi parte de gradinite asa cochete…Felicitari!

 2. Dinu

  Gradinita asta nu poate fi si in Bucuresti? 🙂

 3. Diana

  Super! Se poate lua legatura cu arhitectii pentru un astfel de proiect?

  Multumesc!

 4. Designist

  Este vorba despre designerul Anca Fetcu, este precizat si linkat site-ul ei si in articol.
  http://www.ancafetcu.com

  Iata si pagina sa oficiala de facebook: https://www.facebook.com/ByAncaFetcu/?pnref=lhc

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed