Cum arată vintage-ul industrial rusesc reinterpretat într-un birou din Ucraina

Yaroslav Galant este designerul ucrainean a cărui masă de fotbal din corian, cu motive tradiţionale ucrainene, a făcut furori şi pe Designist. Citind mai multe despre proiectele lui am descoperit un birou pe care l-a amenajat în 2011 în centrul Kievului, cu piese special create pentru acest spaţiu şi multe elemente recuperate din fabrici şi uzine dezafectate. Şi-a propus să aducă la zi vintage-ul industrial rusesc şi a reuşit în doar 40 de zile!

Un birou ca o instalaţie: o dată ca o instalaţie de artă contemporană; apoi, cu un candelabru ca o instalaţie; şi nu în cele din urmă ca o instalaţie reală, redată de ţevile care căptuşesc pe laturi pardoseala epoxidică.

Suprafaţa biroului este 100 mp şi este împărţit în 3 zone: un hol, camera de lucru pentru 4 persoane şi o cameră de relaxare (lounge room). Toate piesele de mobilier şi corpurile de iluminat sunt create de Yaroslav, iar la ele se adaugă elemente industriale recuperate. Materialele folosite pentru a reda stylish contextul industrial sunt betonul lăsat aparent pentru pereţi, mult metal şi lemn pentru piese, sticlă pentru uşi, răşină epoxidică pentru pardoseli.

Yarolsav trece cu vederea scaunele, însă nouă ne aduc aminte de cabinetele medicale, şi e foarte psibil să fie recuperate şi apoi transformate din inventarul unui astfel de loc.

În spaţiul de lucru, pereţii din beton au fost tapetaţi cu “ecrane” albe, asemenea pânzelor unui artist. Pe acest fundal, care să inspire creativitatea, vin lucrări contemporane, de impact. Candelabrul arată ca o instalaţie din ţevi, cu nu mai puţin de 22 de becuri, pentru a ilumina întregul spaţiu, iar accesul spre lounge room se face prin uşa de sticlă.

Masa din birou este pe bună dreptate piesa de rezistenţă: măsoară 4,6 x 1,5 m! Picioarele din beton susţin blatul de 320 kilograme, iar structura metalică industrială se continuă cu 4 spaţii de depozitare pentru cei care împart acest birou. La bază, trunchiul de mesteacăn “îndulceşte” spectrul industrial gri.

Lămpile, şi ele create din elemente recuperate sau reconvertite de Yaroslav, îşi ascund firele în blatul lăsat intenţionat spart – prin crăpăturile lui se pierd şi cablurile de alimentare ale laptopurilor etc. O super idee pe care o şi vedem pusă în practică pe un mobilier asemenea celui creat de Ciprian Manda!

În lounge room e recreată atmosfera din anticamera unui lider din timpurile industrializării (cu canapele din piele lucioasă, metal). Totul este de un glam vintage, iar piesele surpriză fac parte din colecţia Born to be Burn: cele două canapele şi fotoliul sunt din lemn ars la 2000 de grade, iar astfel de bucăţi special tratate acoperă scenografic plafonul şi găzduiesc candelabrul industrial.

Mobilierul Born to be Burn este din fag ars, apoi răcit şi tratat cu o substanţă specială, care dă şi mai multă rezistenţă structurii lemnului. Yaroslav a dezvoltat acest proces şi a patentat substanţa. Nouă ne aminteşte şi de experimentele lui Marten Baas cu lemnul ars (scaunul Smoke, de pildă).

Muzica se aude aici din “instrumente” cât se poate de ingenioase, construite special de Yaroslav din padauk (o esenţă de lemn din Burma). Boxele arată ca un colaj de mandoline cu trompete, iar mecanismul care propagă sunetul a fost astfel gândit încât frecvenţele joase şi cele înalte să fie redate cât mai armonios (Yaroslav a studiat fizica, în paranteză fie spus). Instalaţia de lumină din plafon foloseşte becuri în general întâlnite în iluminatul stradal, pentru a accentua atmosfera industrială.

Elemente de stil ale unei fabrici ruseşti din anii ’50 reinterpretate: beton aparent pentru pereţi, uşi din sticlă mată, pardoseală expoxidică, măşti din lemn şi grijal industrial pentru calorifere.

Holul arată asemenea camerei centralei! Aici instalaţia grafică de ţevi e dublată de cea a vechilor compartimente metalice din vestiarele muncitoreşti.

Efectul este unul Kafkian!

Jacheta sau casca se lasă în vestiarul corespunzător, din puzzle-ul metalic vintage construit în nişa de la intrare. Din astfel de uşi sau suprafeţe se poate crea un perete magnific, pur decorativ.

În spatele uşii metalice glisante, de lift sovietic, stau serverul şi liniile telefonice. Aici simţim un aer uşor KGB-ist 🙂

Artă cu ţevi şi o uşă de atelier de reparaţii!

Şi după această întâlnire cu lucrările lui Yaroslav Galant interesul pentru Ucraina creşte: nu doar pentru că e ţara atât de apropiată în care nu am călcat, dar e evident că se întâmplă lucruri interesante prin oraşele ei, iar designul e bine racordat.

Fotografii prin Yaroslav Galant

One Comment

  1. Dinu

    Geniala ideea cu masa crapata prin care trec firele catre prize :))

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed