Dacă te gândeai că nu mai sunt meșteri care pot face acoperișuri tradiționale din stuf, avem vești bune!

Anul trecut aflam că „Stuful e beton!” și, ca atare, exista premisa ca meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf din Delta Dunării să fie introdus, ca valoare imaterială, în patrimoniul universal UNESCO. Totuși, ne temeam cu toții că nu mai există meșteri care să poată transmite tradiția mai departe.

Iata că avem vești bune! Mai există meșteri care pot face acoperișuri tradiționale din stuf, iar breasla lor va fi reîntregită în viitorul cât se poate de apropiat, datorită celor de la Ecosocial Stuf. Ei s-au gândit să creeze un business sustenabil, care să aducă beneficii mediului, dar și oamenilor din Letea. Poți afla cât te va costa un acoperiș tradițional de stuf cerând oferta pe site-ul www.ecosocialstuf.ro.

Ecosocial stuf - Designist (1)

Totul a pornit de la faptul că Ecosocial Stuf l-a căutat și l-a și găsit pe ultimul meșter din satul Letea, Costel Crimschi. Împreună cu el și cinci alți localnici, care au fost angajați și instruiți special, s-a format o echipă care poate livra servicii de calitate atât la nivel local, cât și în alte zone.

În plus, tehnicile tradiționale de lucru pentru realizarea acoperișurilor din stuf au fost adunate și sistematizate într-un curs certificat. Dacă localnicii se vor specializa ca „lucrători în structuri pentru construcții”, ne putem aștepta ca această metodă tradițională de învelire a acoperișului cu stuf să devină parte a trendului etno românesc și să o vedem în cele mai diverse locuri.

Ecosocial stuf - Designist (2)Știm de la Loredana Pană, coordonatorul Ecosocial Stuf, că în toată Delta mai există cel mult trei meșteri și, chiar dacă par puțini, ei ar putea contribui la reformarea unei comunități de meșteșugari:

“Meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf este pe cale să se piardă. În momentul de față, noi am identificat mai puțin de trei meșteri în toată Delta care încă mai știu să bată stuful pe case la o calitatea bună. Pentru că nu vrem să asistăm la pierderea acestui meșteșug, am pregătit o echipă de localnici în dobândirea tehnicilor tradiționale de învelit casele cu stuf, iar întreprinderea socială oferă servicii autentice și de calitate. Acoperișurile din stuf nu numai că sunt mai durabile față de alternativele mai noi, dar fac parte din tradiția locului, sunt armonioase estetic și ideale pentru casele din Deltă”.

Proiectul este un win-win-win situation. Localnicii aflați în dificultate vor putea avea locuri de muncă. Natura nu are de suferit pentru că stuful este colectat corespunzător și nu ars. Iar cultural, este recâștigată o tradiție pierdută.

SC Ecosocial Stuf SRL este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului Soluții integrate pentru probleme sociale și de mediu, inițiat și derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu Primăria Ceamurlia de Jos, Asociația Letea în UNESCO, Primăria Comunei Tarcău și Asociația Partener pentru Tine din Merișani.

În cadrul proiectului au fost înființate 5 întreprinderi sociale, ce adoptă modelul economiei sociale, integrând persoane vulnerabile în ateliere de meșteșuguri și de valorificare a deșeurilor.

Proiectul este cofinanțat din fondul social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed