În Cluj-Napoca, unde un apartament de 100 mp arată ca o vacanță de vară ideală

Pășim într-un spațiu în care întreaga amenajare este un dans instagramabil între real și ideal: proprietarii, care semnează și designul apartamentului, și-au dorit ca proiectul să stea la baza a ceea ce sunt ei acum, dar și a ceea ce vor să devină – un fel de apartament ADN. Au așezat asta într-un less is more cu forme fluide și zone deschise, care ne-a făcut să visăm la o vacanță de vară cu care nu ne-am întâlnit încă anul acesta: liniștită, luminoasă, relaxată datorită atentei planificări.

“În opinia noastră, casa fiecăruia ar trebui să reprezinte un simbol a ceea ce sunteți acum și a ceea ce visați să deveniți. A fost un proces de a ne cunoaște pe noi înșine, un proiect de durată, care practic nu se termină niciodată. Singurele decorațiuni din spațiu sunt obiectele colecționate, care reprezintă diferite experiențe sau amintiri și dau viață spațiului. Pe măsură ce noi, utilizatorii spațiului, acumulăm amintiri noi, acestea sunt înmagazinate sub forma obiectelor și formează caracterul general. Ca urmare, avem un spațiu specific, foarte personal, care se dezvoltă din relația cu utilizatorul”, ne-au povestit arhitectul Andrei Ille și soția sa, Diana Rogo.

Insula din marmură face trecerea între bucătărie și dining – observi cum împrumută nuanțe din ambele spații, într-un cocktail cromatic? 

Apartamentul cu scară interioară și o suprafață utilă de 100 mp este compus din hol, living cu dining și bucătărie, baie, birou, dormitor + lounge. Totul, într-o compoziție minimalistă, cu mobilier la comandă și cu materiale, cromatică și texturi relaxate și naturale, exact ca și cum ai trăi într-o vacanță de vară permanentă.

Citește și: Lângă București: cum arată casa unei arhitecte?

Camera-lounge este tărâmul relaxării: aici se află o cadă freestanding (wow!), un spațiu de depozitare cu un colț de citit inclus + masa de machiaj.

Colțul pentru citit este unul dintre preferatele noastre: multifuncționalitate la fereastră, în linie cu restul amenajării camerei. Apropo de asta…

…ai văzut panoul de iută, în aceeași nuanță cu spațiul de depozitare / colțul pentru citit, da? 

Citește șiCluj Napoca: la poalele pădurii, stilul scandinav face casa bună cu stilul rustic

Depozitarea se întinde și pe peretele alăturat, unde găsim zona pentru machiaj, cu oglinzi camuflate și dulap integrat, într-o armonie stilistică, fără pauze. 

De remarcat: masca de calorifer riflată, care se repetă și în lounge, și în dining – aici ea este o banchetă.❤️

🛒Tot mobilierul este customizat. De producție s-a ocupat echipa Mobiprod din Cluj-Napoca…

…mai puțin în bucătărie, unde producători au fost cei de la Goblier, tot din Cluj-Napoca. 

Zonele casei au trecut prin intervenții punctuale, gândite ca să deschidă spațiul, să extindă funcționalitățile și să creeze perspectivă. Îți povestim mai jos despre fiecare dintre ele.

Living-ul a bifat o modificare cu scop funcțional: Andrei și Diana au decis să elimine unul dintre pereții separatori, pe care l-au înlocuit cu un spațiu de depozitare extins, cu dublă deschidere ⬆️⬇️ Profile decorative și uși secrete, în același ansamblu.

Citește și: În București, într-un apartament cu etaj, unde am găsit echilibrul estetic

Pardoseala de microciment semi-mat este o constantă a casei, în același demers al relaxării și flexibilității de organizare.  

Dăm notă mare ușii în stil filomuro, perfect camuflată în profilele decorative. 

Și bucătăria a trecut printr-o reconfigurare: spațiul a căpătat adâncime și o perspectivă mai clară asupra scării interioare, care se desfășoară arhitectural pe fundal, ca o instalație de artă contemporană.

Scara metalică este, poate, cel mai spectaculos element al apartamentului: arhitectul a proiectat-o de la zero, astfel încât să ocupe eficient spațiul disponibil – ne-a mărturisit că a fost destul de dificil să găsească pe cineva care să o pună în operă. Pentru a-i lăsa suficient loc de exprimare, a fost nevoie de eliminarea unui alt perete despărțitor, ceea ce a permis luminii să cucerească spațiul.

Citește și: După 90 de ani, o casă interbelică este readusă în contemporan

La înălțime, oglinzile au servit drept furnizor de extra-luminozitate. 

Facem doar un pas în afara casei: urci pe scară și ajungi aici, pe terasă.🙈 Asta da atmosferă de vacanță! 😎

Înapoi înăuntru: în dormitorul matrimonial cromatica “se coace”, unul dintre pereți este acoperit cu panouri fonoabsorbante care joacă și rol de spătar al patului, iar noptierele subtile se strecoară de la un capăt la celălalt al camerei.

Baia apartamentului recreează atmosfera unui SPA mediteraneean, prin placajele ceramice și plante. 

Citește și: Un apartament din București, în liniște și pace.

Mașina de spălat este ascunsă în dulapul din dressingul alăturat. Acest dulap uriaș este singura piesă de mobilier ready made, doar adaptată și accesorizată la interior cu benzi LED. 

Suntem aproape de finalul turului nostru, așa că te lăsăm cu o indicație de reținut din culisele proiectului, în cazul în care plănuiești și tu o amenajare unde să joci un rol dublu 😊.

“Cea mai mare provocare a fost să colaborez cu soția mea, atât din postura de client, cât și din cea de partener de lucru, pe tot parcursul proiectului. Am învățat foarte multe despre subiectivism în privința designului, despre așteptări și management de proiect. A fost o aventură în urma căreia am evoluat amândoi, și împreună, și separat”, ne-a mărturisit arhitectul Andrei Ille.

Teoretic, proiectul a durat aproximativ un an și jumătate, de la achiziție până la forma din fotografii.

“Practic, însă, proiectul nu este terminat nici acum și nici nu o să fie vreodată, din punctul nostru de vedere. Se modifică permanent, apar elemente noi, dispar din cele vechi, reorganizăm spațiul continuu, în funcție de evenimente și necesități. Am mizat pe flexibilitatea asta de organizare încă de la început și acum ne bucurăm de ea”, adaugă proprietarii.

Fotografii: Andrei Ille

One Comment

  1. Laura

    Buna! Apartamentul este de vis! Felicitari proprietarilor! Cum se intretine pardoseala de microciment? Arata la fel de bine ca la inceput? Nu se pateaza in zona bucatariei?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed