Cluj Napoca: la poalele pădurii, stilul scandinav face casa bună cu stilul rustic

Este, de altfel, un cuplu de stiluri atent ponderat, care își lasă loc de expresie și formează împreună una dintre cele mai luminoase amenajări pe care le-am văzut în ultimele luni. La propriu: lumina și zonele vitrate generoase au fost prioritățile proiectului pe care Alexandra Chiș, autoarea amenajării, le-a preluat chiar înainte de ridicarea fundației.

Apropo, dacă imaginile te duc și pe tine cu gândul la un boutique hotel montan cochet, să știi că nu este vorba doar de meritul apropierii de pădure:

„Casa a fost proiectată după gustul și preferințele proprietarilor, o familie tânără cu trei fetițe minunate și a patra pe drum: o casă pe un singur nivel, în care totul este cât mai aerisit, pentru ca fetițele să poată alerga în voie, și cu zone vitrate generoase, prin care să pătrundă cât mai multă lumină naturală. Și-au dorit o locuință călduroasă și confortabilă, din care să nu lipsească bârnele aparente din lemn, baghetele ornamentale la geamuri și storurile romane”, ne-a povestit Alexandra.

Citește și: Cum trăiesc două case diferite în spatele unei fațade comune, la Cluj-Napoca

Alexandra a semnat și amenajarea interioară, și designul de exterior, într-un scenariu al texturilor complementare: cărămida aparentă se alătură riflajelor de lemn masiv și tâmplăriei albe a ferestrelor și ușii vitrate.

Notă din culise: imaginea de mai sus a fost făcută în timpul uneia dintre vizitele pe șantier pentru că ziua ședinței foto oficiale a venit cu „norocul” unei zăpezi de un metru apărută peste noapte, care a exclus din planurile foto exteriorul, curtea și terasa casei 😅.

Revenind la interior, casa are o suprafață utilă de 188 mp împărțiți în zonă de zi, cu living, dining și bucătărie deschisă, trei dormitoare, un dressing și două băi. Asocierea scandinav, cu accente industriale & rustic, natural, pe care o să-l surprinzi în fiecare colț, este rezultatul cerințelor celor doi proprietari, tradusă în piese de detaliu și mixajul texturilor, pentru diversitate: mult lemn, lână, bumbac, piele și catifea.

Citește și: Suntem lângă Cluj-Napoca, într-o casă când introvertită, când extrovertită…

În holul de la intrare, perechea gresie hexagonală – parchet care se continuă în spațiul de zi bifează și esteticul (pentru care e nevoie de răbdare și tăieturi ferme), și funcționalul (holul devine mai ușor de curățat și întreținut, mai ales într-o casă cu mulți copii).

Peretele central de rigips a primit două roluri utile: delimitează holul de zona de relaxare și încorporează șemineul electric, cu propriul spațiu de depozitare pentru buștenii de lemn – ne place întotdeauna când vedem spațiu fructificat la maximum!

🛒 ferestrele cu șprosuri ornamentale, conturate de ancradamentele albe si storurile romane: realizate la comandă de Oso Décor

Alături, în living, texturile calde și grele se continuă, cu mici note industriale – cărămida aparentă de pe perete, picioarele metalice ale mesei de cafea. Tot la capitolul detaliilor mici cu efect mare: cadrul zonei șemineului repetă forma grinzilor de lemn. Apropo, accentul de culoare se repetă și în bucătărie .

🛒 mobilier custom made (în întreaga casă): KPE Mobart

🛒 textile, perne, obiecte de decor (în întreaga casă): Jysk

Poate mai mult decât oricare altă zonă a casei, dining-ul a fost gândit ca un nucleu primitor, deci suficient de încăpător pentru toți membrii mici și mari ai familiei: masa pentru zece persoane este custom made, cu blat brut de stejar masiv, solidă și rezistentă. La fel de solidă este și declarația de dragoste suplimentară pentru stilul industrial de deasupra mesei: un candelabru vintage, din aceeași poveste vizuală cu pendantul de deasupra măsuței de cafea din living.

🛒 masă custom made: Urban Woods

🛒 corpuri de iluminat (în întreaga casă): Eglo prin Volta

În bucătăria deschisă, mobilierul custom made este realizat din MDF frezat în două nuanțe (da, aici se repetă accentul cromatic din living), creat pentru încorporarea electrocasnicelor mici și mari. Insula pentru micul dejun este cea care separă minimal bucătăria de restul zonei de zi. Adăugăm o scurtă rundă de aplauze pentru chiuveta așezată în fața ferestrei – o idee bună de fiecare dată! – și plăcile ceramice texturate de pe perete, pentru un plus ludic.

Dormitorul matrimonial mizează pe fototapetul îndeajuns de impunător încât să nu aibă nevoie de completări – nu știm dacă panorama de la poalele pădurii este asemănătoare, dar îl apreciem chiar dacă este wishful thinking 🌄. Ca accente rustic- Bohemian: coșul și corpul de iluminat din ratan.

🛒 fototapet: Rebel Walls

Citește și: Lângă București: cum arată casa unei arhitecte?

Dacă ai visat vreodată la o baie îmbrăcată în lemn, dar ți s-a părut că lupta cu umiditatea ar fi o prea mare bătaie de cap, baia matrimonială a acestei case ascunde o soluție – iluzie vizuală cu trimitere spre natură: cada este îmbrăcată în plăci ceramice cu un foarte convingător aspect de lemn.

🛒 plăci ceramice: Noar-R Tanzania de la Delta Studio

Texturile sunt unul dintre laitmotivul întregului proiect, iar dormitorul pentru oaspeți este un spectacol creat special pentru ele, prin peretele de accent din spatele patului.

„Am primit multe întrebări despre el: cei mai mulți cred că este vorba fie de un tapet, fie de panouri din MDF. Dar adevărul este mult mai simplu, foarte ieftin și ușor de implementat: peretele este acoperit de șipci din lemn luate din magazinele de bricolaj, lipite și vopsite cu lavabil. Totul a costat 200 lei și a fost realizat într-o singură zi de o singură persoana, după schițele primite în prealabil de la mine”, ne-a spus Alexandra. 

În dormitorul fetițelor revine motivul pădurii stilizate din dormitorul matrimonial: îl vezi și în paturile tip căsuță custom made ⬆, și în fototapetul de pe peretele alăturat ⬇. 

🛒 fototapet: BN Walls

Citește și: Un apartament proaspăt renovat aduce Scandinavia în nordul Bucureștiului

Baia combină utilul cu ludicul, prin accentele de culoare: albastrul intens pe care l-am întâlnit și în alte încăperi ale casei și plăcile Terrazzo de pe pardoseală.

🛒 plăci ceramice: Imarcom Cluj

Proiectul a durat șapte luni, iar bugetul complet a atins 170.000 euro, incluzând toate investițiile ridicării unei case de la zero, la exterior și interior.

Fotografii: Ionuț Fechete

2 Comments

  1. ilinca

    de unde este parchetul? cum se numeste nuanta?

  2. Designist

    Parchetul este din lemn masiv. Nu știm exact care este furnizorul. Poți încerca însă la Alma Parchet – https://www.almaparchet.ro/

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed