Suntem în București, într-un apartament cu etaj, unde am găsit echilibrul estetic

Vorbim astăzi despre armonii subtile care se ghicesc dacă privești cu atenție diferențele evidente: apartamentul despre care îți povestim mai jos privește către cele patru zări (da, are orientare în toate cele patru direcții) și a fost împărțit funcțional pe două etaje tratate diferit, ba chiar contrastant. Autorii proiectului, echipa Dofinteriors (arh. Ralu și Radu Dofin, arh. Ioana Kirila), ne-au dat toate detaliile, punctate de piese de mobilier și accesorii de designer.

Plasarea funcțiunilor este intuitivă: zona de zi (living, bucătărie cu dining și baie) se află la etaj⬆️…

…iar cea de noapte (3 dormitoare, un hobby room și două băi), la parter ⬆️.

Exotism domestic: tăblia patului din dormitorul matrimonial este realizată din lemnul recuperat al copacilor de lychee din Bali!  

Arhitecții și-au dorit ca trecerea dintre spații să fie evidentă atât vizual, cât și prin finisaje și elemente distincte, așa că tratamentul diferit pe care l-am menționat mai sus se referă în special la nivelul pardoselii. Echilibrul estetic de la bază!

Citește și: Paradisul în stil industrial: un penthouse cu minigrădină, în București

Canapeaua modulară cu adâncime dublă este punctul generator de relaxare, iar corpurile de iluminat, spectaculoasele Formakami realizate manual din hârtie de orez, sunt un aport subtil de liniște japoneză.

Microcimentul care îmbracă pardoseala zonei de zi capătă astfel o dublă “conotație stilistică”: oferă o imagine vag industrială și creează un fundal unitar cu pereții, care lasă loc de expresie pieselor de mobilier și accesoriilor.

🛒 microciment și vopsea decorativă: Idea Decor – Gianni Zuccolo

🛒 mobilier și decorațiuni: Norda și The Edit

🛒 mobilier personalizat: Extensif

🛒 corpuri de iluminat: Luminna

Un plus industrial: etajera schematizată, din metal.

Livingul se deschide către terasă, așa că lumina naturală este un coleg de apartament permanent. Apropo, în spatele terasei se întinde pădurea, așa că suprafața vitrată uriașă este un cadru pentru tabloul natural, acoperit de perdele și draperii diafane. 

Ai observat biblioteca din lemn? Ne-a plăcut mult cum integrează creativ vitrajele sablate, parte din orientarea cvadruplă. 

Ușile Filomuro continuă scopul și “atitudinea discretă” a microcimentului și contribuie la păstrarea coerenței spațiului. 

Rămânem în open space-ul din zona de zi ca să punem sub reflector minimalismul împletit cu estetica atemporală Wabi-Sabi. Unul dintre reprezentanții-cheie: bancheta din spatele canapelei este realizată din lemn  de stejar natural brut, abandonat, și a fost creată de un artist român. Măsuțele, tabureții și accesoriile create din materiale naturale, nefinisate, accentuează imaginea înțelepciunii simplității naturale, specifice Wabi-Sabi.

Citește și: O casă mare din București pune echilibrul la încercare și plusează cu lumină

Și pentru că tot a venit vorba de Wabi-Sabi, îți spunem câte ceva despre acest stil, pe scurt: atmosfera unui spațiu ce armonizează estetica Wabi Sabi te invită în intimitatea echilibrului dintre simplitate, asimetrie și utilitate și sărbătorește naturalețea transformării obiectelor în timp. Departe de a se impune prin iluzia perfecțiunii, Wabi Sabi propune o ancorare în realitatea prezentă, unde imperfecțiunea, incompletul și temporarul sunt calitați ce reflectă cu acuratețe lumea în care trăim. Citește mai mult aici

În spatele ușilor vitrate, cu cadru metalic, din peretele în culoarea teracottei, bucătăria și dining-ul sunt într-un dialog continuu. 

Oh, Panton Chair, ca un statement necesar doar în doze mici ❤️.

Bucătăria dă către o altă terasă proprie, cu vedere către pădurea de stejari. 

Citește și: Într-un apartament unde funcționalitatea și estetica se privesc în oglindă

🛒 balustradă metalică: Haute Couture Metal 

În zona de noapte, Wabi-Sabi continuă echilibrul estetic prin pardoseala acoperită cu parchet stratificat din lemn de stejar, care își dezvoltă frumusețea în timp. 

🛒 pardoseala parchet stratificat: Carpet and More 

Tapetul cu motive grafice din dormitorul copilului este singura îndrăzneală formală a amenajării, dar cromatica se păstrează în scenariul deja trasat… 

…aceeași care se continuă și în hobby room. 

Citește și: Acasă la Ioana Kirila: trei camere în loc de două

Un colț pentru citit tivuit cu benzi led 🙂 . 

 

Stilul Wabi-Sabi și minimalismul echilibrat revin în băi, tărâmul plăcilor ceramice în tonuri neutre, care imită diferite tipuri de pietre naturale, lemn, oglinzi, toate puse în valoare prin sistemul de iluminat.

🛒 finisaje, sanitare, baterii: Progetto Casa și Diseno

Întregul proiect s-a întins pe o durată de aproximativ 8 luni – puțin, am spune noi, pentru un proiect care urmărește designul atent gândit, funcțional, al cărui obiectiv atins a fost echilibrul estetic. 👏 👏

Fotografii: Arthur Zinz

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed