Insula grecească unde îți răsfeți toate simțurile

Astypalea nu este răspunsul tipic pe care îl auzim atunci când ne întrebăm prietenii unde și-au petrecut vacanța în Grecia. Situată în sud-estul Mării Egee, insula face parte din arhipelagul Dodecanese, alături de alte 14 insule frecventate adesea de turiștii aflați în căutarea atmosferei autentice mediteraneene.

După un drum scurt de o oră din Atena cu avionul sau după unul mai lung, de opt ore, cu feribotul, turiștii se pot bucura de peisajele care te lasă fără cuvinte, arhitectura deosebită a insulei și gastronomia specifică, pe lângă  celelalte atracții care deosebesc Astypalea de alte locații populare situate pe continent.

Priveliște deasupra insulei Astypalea. 25 Septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Primul lucru pe care îl vor remarca vizitatorii, înainte să înceapă cu adevărat explorarea insulei, sunt pancartele și afișele din aeroport care anunță publicul că Astypalea este o insulă certificată „Smoke-Free Culture”. Insula a primit recent certificarea din partea TUV Austria, o organizație independentă care recunoaște, după evaluări obiective periodice, meritul unei locații sau al unei alte organizații de reducere a fumatului țigărilor. Insula și-a asumat responsabilitatea de a-i informa pe turiști cu privire la riscurile pe care le implică fumatul, oferind în același timp informații despre alternative mai bune spre care se pot orienta cei care nu pot renunța.

Vizual amplasat pe plaja smoke-free Steno Bay, unde utilizarea produselor fără fum este binevenită, dar fumatul țigărilor nu este. 25 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Dincolo de panourile informative, insula a reușit să transforme treptat numeroase zone în spații „smoke-free”, în care fumatul nu este permis, însă pot fi utilizate dispozitive care nu produc fum, cum este IQOS. Pregătiți pentru o zi liniștită la plajă, cât mai aproape de natură, în care s-ar putea strecura lejer și o sesiune de yoga? Astypalea dispune de două plaje atent amenajate și care sunt de asemenea „smoke-free”.

Semn amplasat pe plaja smoke-free în Golful Steno. 25 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

La capitolul mâncare, lucrurile sunt cu atât mai îmbietoare. Majoritatea preparatelor sunt pregătite cu ingrediente care cresc direct pe insulă, cum sunt șofranul și salvia, sau care sunt produse acolo. Dulciurile făcute cu miere aromată cu cimbru și preparatele cu brânză grecească sunt doar câteva dintre specialitățile locale pe care le regăsiți în meniu la restaurantele Agoni Grammi, Akti sau Aiolos. Restaurantele au adoptat și ele cultura fără fum, însă pun la dispoziție și terase cochete IQOS-friendly.

Priveliște de la Restaurantul Akti. 25 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Un lucru e cert, cei care aleg Astypalea ca destinație de vacanță vor avea parte de o experiență unică. Stilul de viață destins și echilibrat al localnicilor este molipsitor, iar asta se vede inclusiv în spațiile de cazare. Pylaia Boutique Hotel, Chrysalis, Kalderimi, Anatoli și Oniro sunt câteva dintre hotelurile pe care ar fi bine să le aveți în vedere atunci când începeți planificările pentru următorul concediu.

Plaja smoke-free Steno Bay. 25 septembrie 2019 (Astypalea, Grecia)

Fotografii: prin IQOS

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed