La ce concerte de jazz am merge dacă am fi în Sibiu zilele acestea

Vă spuneam săptămâna trecută că la Sibiu are loc zilele acestea cea de-a 46-a ediție a Jazz Festival. Dacă am fi în oraș, nu ar fi seară pe care să nu o petrecem la câte un concert. Apoi ne-am opri la un pahar de vin în locurile noastre preferate din oraș, iar ploaia s-ar simți altfel pe ritmuri de jazz.

Sibiu Jazz

Să vă spunem și la concerte am merge până pe 29 mai:

Modern Art Orchestra (Ungaria)

Modern Art Orchestra este un big band contemporan de jazz ce se axează pe intepretarea pieselor compuse de unii dintre cei mai creativi muzicieni contemporani maghiari. În calitate de fondator și director artistic al formației, trompetistul numarul unu al Ungariei, Kornel Fekete-Kovacs, a reușit să adune muzicieni de prim rang ce abordează genuri muzicale dintre cele mai diverse: jazz, pop, muzică clasică sau contemporană. MAO și-a câștigat statutul de formație creativă cu un sunet unic, ce își are rădăcina în fuziunea dintre big band-ul de jazz profesionist și aranjamentele muzicale clasice, realizate pentru orchestra de cameră. Formația a realizat nenumărate proiecte de succes, alături de muzicieni de renume internațional precum: Bob Mintze, Dave Liebman, Kurt Elling sau Wallace Roney prin Rhoda Scott, New York Voices sau Corul de Gospel Harlem.

MAO3

Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda, Senegal): Ernst Reijseger – violoncel;
Harmen Fraanje – pian; Mola Sylla – voce, m’bira, xalam, knogoma.

Repertoriul trio-ului Reijseger – Fraanje – Sylla din Olanda constă în cântece africane în dialect Wolof, interpretate de solistul de origine senegaleză al trupei, Mola, și liniile melodice ale lui Ernst Reijseger și Harmen Fraanje, unele dintre ele fiind compuse pentru coloana sonoră a filmelor lui Werner Herzog.

Ernst Reijseger este un maestru al violoncelului, combinând variații de Bach, cu linii de bass hard bop în stilul lui Mingus și chiar ritmuri de percuție africană. Ceilalți membri ai formației sunt la fel de talentați și originali în interpretare: pianistul Harmen Fraanje, considerat unul dintre cei mai promițători tineri pianiști din Europa, creează linii melodice imaginare prin fuziunea muzicii clasice cu jazz-ul, iar muzicianul senegalez Mola Sylla exprimă propriile tradiții culturale, printr-un timbru vocal puternic acompaniat de câteva instrumente africane originale. Imaginați-vă această combinație de melodii lirice și pline de sensibilitate ale pianistului olandez Harmen și stilul mereu surprinzător, de “guru al improvizațiilor”, specific lui Ernst. Trebuie savurat!

Reijseger_Fraanje_Sylla_nr4_Geert_Vandepoele_high_res

Sekou Kouyate (Guineea): Sekou Kouyate – kora electrica, vocal; Henrik West – chitara bas, vocal; Francis Kweku Osei – tobe, vocal; Carl Winther – pian & keyboard.

Câștigător al Global Music Award – medalia de aur, de multe ori supranumit “Jimi Hendrix al Korei”, datorită riffurilor sale rapide și al sonorității fascinante, Sekou Kouyate este un artist unic. Originar din Guinea, Sekou Kouyate a obținut recunoaștere internațională, fiind cunoscut astăzi drept unul dintre cei mai talentați interpreți de electric kora, instrument muzical de origine africană. A colaborat cu artiști precum marele pianist cubanez – Roberto Fonseca, regele parizian al funkului – Marco Prince FFF, formația de muzică zouk “Kassav” din Martinica sau rapperul new yorkez – Joe Driscoll.

Sekou Kouyate 1

Nu sunt de ratat nici recitalurile formațiilor: The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia), precum și serile de jam sessions ce vor fi organizate în diverse locații din oraș.

Apropo de noutățile Sibiu Jazz Festival de integrat traseului urban, treceți și pe la expoziția de fotografie – Focus Jazz.

Poster Focus Jazz

Biletele și abonamentele la festival se găsesc în rețeaua EVENTIM, în librăriile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos și în OMV.

Mai multe detalii despre artiști și programul festivalului pe www.sibiujazz.ro sau pe www.facebook.com/sibiujazz/

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed