La Claca de creație tradițională, satul și orașul – o singură comunitate

Sâmbătă, 31 mai, la Acuarela (str. Polonă, nr. 40), cât e ziua mai luminoasă, de la 12:00 până la 18:00 Fundația PACT te invită la o Clacă de creație tradițională: făurești cu iscusință, împreună cu săteni din sudul României, obiecte din lemn, papură, răchită, pănuș din porumb, ac și ață meșterind în fel și chip creații de inspirație tradițională.

Chipuri calde de mai toate vârstele din patru comunități mici din sudul României, Cocorăștii Mislii (jud. Prahova), Făcăeni (jud. Ialomița)Spanțov(jud. Călărași) și Vizurești(jud Dâmbovița), te vor iniția în tainele meșteșugurilor:

Doamna Vali Colezea și tinerele sale ucenice din Cocorăștii Mislii îți vor readuce bucuria cusutului și țesutului cu frumoasele motive tradiționale muntenești.

Estera, Emilia și Cristina, trei tinere cu inițiativă din comuna Spanțov, și meșterii rudari din comunitatea lor te vor învăța să cioplești și să pictezi linguri și scaune de lemn.

Ucenicii meșterului Grigore Ghionea și membrii cooperativei Înfrățirea-Împlet din Făcăeni vor împleti cu dibăcie obiecte din răchită și papură și îți vor dezvălui secretele meșteșugului lor.

Cu Magda, Gina și câteva tinere din Vizurești vei coase semne de carte, felurite motive tradiționale și vei răsuci pănuș de porumb cu o îndemânare care va naște flori, îngeri sau alte plăsmuiri ale imaginației.


invitatie-Claca_RO_Designist

O comunitate puternică este aceea în care membrii ei se adună des, încurajează dialogul și sprijinul reciproc. Pe vremuri, oamenii de la sat organizau o clacă când un membru al comunității sau mai mulți aveau nevoie de ajutorul tuturor pentru a rezolva o problemă. Fiecare contribuia voluntar pentru a le fi mai bine pe termen lung tuturor.

La Claca de creație tradițională, ne întâlnim cu toții: cei de la sat și cei de la oraș ca să lucrăm împreună și să contribuim la redescoperirea valorilor românești și la crearea de obiecte frumoase care să ne amintească de ele.

Intrarea se face pe baza unei donații de 60 RON și reprezintă o contribuție directă la PACT pentru COMUNITATE,prin care vom susține noi inițiative locale în comunitățile în care vom lucra anul acesta.

Donația se poate face în avans către Fundața PACT în contul RO12BPOS70606197144RON10, Bancpost Universitate, cu mențiunea Donație Clacă, sau direct la locul evenimentului pe 31 mai.

Te mai poți înscrie până mâine, 29 mai, accesând acest link.

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed