LifeEdited2, (poate) cel mai mic apartament din New York, își caută cumpărători!
Totuși, nu-ți face planuri să zbori până acolo deocamdată, prețul de pornire este impresionant: 750.000$. Nicio surpriză dacă stai să te gândești că fratele mai în vârstă al micro-apartamentului, LifeEdited1, cu o suprafață de 39mp, a fost cumpărat în 2014 cu amețitoarea sumă de 790.000$ 🙂 . Dar asta nu înseamnă că nu am putea măcar să aflăm povestea noii locuințe ultra-compacte – uite niște cifre pe post de teasing: 32,5 mp, 2 dormitoare, un birou și un dining pentru 10 persoane, o mulțime de soluții smart tehnologizate și un less is more cu influențe MadeinRO! Peretele din stânga, acoperit cu decupaje inegale din lemn, care imită așezarea șindrilei, au placaj la bază și izolează acustic. Iar MadeinRO-ul vine la nivelul layout-ului, design-ului și detalierii tehnice ale apartamentului: de fiecare dintre ele au fost responsabili arhitecții biroului CRAFTR, Andrei Butușină și Cătălin Sandu, despre care ți-am mai povestit aici. Cât despre soluțiile lor funcționale (și ale celorlalți specialiști implicați în proiect), acestea au fost, printre altele: un perete-acordeon care ori separă spațiile și creează intimitate, ori păstrează fluiditatea apartamentului, în funcție de necesitățile locuitorilor, un pat pentru oaspeți custom-made (da, e loc până și pentru un pat special pentru oaspeți), acces keyless via smartphone, sisteme de iluminare, ventilatoare și jaluzele controlate tot prin smartphone și mult mobilier modular. Dar suprafața restrânsă și cu accent pe funcționalitate nu înseamnă în niciun caz sacrificarea esteticii:
În living, măsuța de cafea se extinde și devine o masă pentru 10 persoane.
Mini-biroul suspendat se pliază cu ușurință, iar camera devine un dormitor pentru oaspeți, în care baza patului e formată din câteva dintre segmentele canapelei din living. Sistemele de iluminat din întregul apartament vin de la Plumen, folosesc becuri LED eco-friendly și pot fi controlate printr-o aplicație dedicată.
Spațiile de depozitare de pe hol se întind de la podea până la tavan. Bucătăria e SMEG all-over 🙂 : și cuptorul, și frigiderul, și mașina de spălat vase, toate produse aproape integral din materiale reciclate. Adaptabilitatea se continuă chiar și la exteriorul casei: aleea din Soho pe care se află și LE2 reunește 40 de blocuri construite în 1900, cu o politică de închiriere flexibilă, care îi avantajează pe cei care nu reușesc să se potrivească sistemului de micro-living 🙂 Dar nu-i așa că e greu să crezi că nu te-ai putea obișnui cu atât confort compact? Fotografii: Christopher Testani |