CRAFTR, studioul de arhitectură și design care, după succesul proiectelor la New York, inaugurează biroul la București

CRAFTR este studioul de arhitectură și design care și-a deschis recent biroul într-unul dintre cele mai apreciate complexe urbane din București. Fondatorii biroului sunt arhitecții Cătălin Sandu și Andrei Butușină. Iar de numele lui Cătălin se leagă proiectul de design al unui apartament din New York care a ajuns publicat în NY Times, CNN, the New Yorker, Daily Mail UK etc. Este vorba de proiectul LifeEdited 1, un apartament de 39 de metri păstrați din New York, transformat într-un cămin complet, cu 6 spații diferite.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (3)

E foarte posibil să fi văzut proiectul LifeEdited 1 și din media de la noi, care la începutul anului a “vuit” despre cei doi români care au înglobat unui apartament foarte mic din New York 6 spații diferite. Arhitecții responsabili responsabili de partea de concept a acestui proiect de amenajare care a făcut înconjurul lumii sunt Cătălin Sandu și Adrian Iancu. Iar propunerea lor a fost aleasă câștigătoare în urma unei competiții internaționale de către un juriu de specialiști cooptați de Graham Hill, fondatorul LifeEdited.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (18)

Ce este LifeEdited? O companie specializată pe consultanță de arhitectură și design, axată pe un stil de locuire care prinde din ce în ce mai mult teren tocmai datorită condițiilor în schimbare ale vieții contemporane. E vorba de proiectarea unor spații  smart, versatile, racordate tehnologiei, care îmbină armonios&coerent mai multe funcțiuni într-o suprafață restrânsă.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (19)Poți da și petrecei în acest apartament de 39 mp! Livingul LifeEdited devine, datorită mobilierului versatil și sistemelor inteligente de depozitare, și dining, și dormitor, și dormitor pentru oaspeții rămași peste noapte, și birou. Și are și spațiu pentru dressing, dar și pentru depozitarea bicicletei sau a plăcii de surf.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (25)Același spațiu, alte funcțiuni

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (23)

Apartamentul LifeEdited 1, cumpărat de Graham Hill și amenajat în urma concursului de proiecte a însemnat practic lansarea LifeEdited. Și a mai însemnat cooptarea lui Cătălin în echipa de design LifeEdited:

“După ce am câştigat concursul de proiecte, în ianuarie 2011, am continuat faza post-concurs singur, fiind convins că după terminarea modificărilor, colaborarea dintre mine şi LifeEdited se va încheia. Însă ei au investit serios în idee şi în scurt timp aveau deja destule proiecte încât eu (singurul pe partea de design din echipă) să nu mai fac faţă. Aşa că, în ianuarie 2013, le-am cerut să mai aduc cel puţin un om în echipă, iar acesta a fost Andrei (Butuşină)”, spune Cătălin.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (20)Exemple de compartimentare smart și proiectare a spațiului pentru apartamentul LifeEdited 1. Cătălin a și locuit aici 3 săptămâni, pentru a-și testa practic proiectul.

În prezent, LifeEdited 1 urmează să fie vândut, iar un nou apartament, tot in New York, de 32 mp – LifeEdited 2, se pregătește să ne ofere un exemplu despre noul stil de locuire într-un spațiu restrâns: de data axat pe soluții mult mai accesibile din punct de vedere financiar. Bineînțeles, va fi amenajat de Cătălin împreună cu Andrei Butușină.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (24)Maximum de utilitate în minimum de spațiu

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (21)

Cătălin Sandu și Andrei Butușină se cunosc încă din anul III al facultății de Arhitectură, din București. Au avut câteva tentative de a crea împreună un birou, care până acum au rămas doar în stadiul de proiect. După vâlva concursului câștigat pentru LifeEdited și proiectele care au urmat, Cătălin și Andrei reprezintă acum împreună echipa de design a companiei de consultanță din New York. Iar de curând și-au deschis și biroul lor de arhitectură și design la București – CRAFTR. Câteva exemple de proiecte pentru care au lucrat până acum:

“Designul interior pentru o serie de apartamente dintr-un complex rezidenţial proiectat de Saucier+Perrotte Architects, în Toronto, Canada; designul interior pentru o serie de garsoniere de 16 mp(!) în Sao Paulo, Brazilia; o locuinţă de vacanţă la munte, în Eden, Utah, USA. Împreună cu LifeEdited am participat la 3 concursuri/licitaţii în New York din care am câştigat unul şi am fost printre finalişti la celelalte două.”

Mai jos materialul video complet pentru a înțelege versatilitatea proiectului LifeEdited 1:

Pe de o parte, Cătălin și Andrei semnează proiecte de design pentru dezvoltatori internaționali, în cadrul LifeEdited. Pe de altă parte, biroul creat de ei în București – CRAFTR oferă servicii de proiectare și consultantă pe arhitectură și design interior pentru clienți din România: practic, ei se pot ocupa de proiectul tău de la A laZ, de la proiectare până la amenajare și sistemele plus piesele de mobilier care maximizează resursele spațiului – îl transformă într-un cămin multifuncțional.

Iar propriul lor birou, amenajat în București, este un astfel de exemplu.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (5)Biroul CRAFTR împarte spațiul cu un showroom de mobilier amenajat tot de Cătălin și Andrei. Suprafața totală a spațiului (showroom + birou) este de 70 metri pătrați.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (4)

Ne-au spus că mulți dintre clienții lor din România i-au ales tocmai datorită proiectelor pentru LifeEdited: interesați fiind de o abordare care să transforme spațiile mici (și nu numai) în cămine inteligente, versatile, amenajate cât mai eficient. Mai mult, Cătălin și Andrei chiar își propun să demonstreze că “designul bun se poate obține și cu un buget mic”.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (6)

“Involuntar sau nu, urmăm în mare liniile generale ale proiectelor pe care le realizăm cu LifeEdited şi până acum clienţii pentru care avem proiecte locale în derulare ne-au contactat special pentru asta. Însă abordarea este mai generală deoarece este vorba de o piaţă complet diferită faţă de cea din New York.

Încercăm să ne ferim de termenul “lux”, considerăm că designul bun se poate obţine şi cu un buget mic, iar în limita timpului, lucrăm şi proiecte pro bono, pe viitor dorim să ne implicăm şi în câteva proiecte sociale.

În afară de interioare, recent am început să lucrăm la câteva proiecte de design industrial și design de produs – piese de mobilier. Vrem ca într-un final să reuşim să realizăm atât proiecte de amenajări interioare, cât şi proiecte de arhitectură şi design industrial“, spun Cătălin și Andrei.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (9)

De ce CRAFTR? Numele biroului nu face nicio referire directă la domeniul arhitecturii, explică Andrei și Cătălin, ci mai degrabă face trimitere către “meșteșugari creativi/pricepuți”. Își doresc să lucreze cu beneficiari deschiși către propuneri ieșite un pic din standarde, flexibili, să se implice cât mai activ în proiecte până la final, proiectând inclusiv piesele care asigură multifuncționalitatea spațiului și designul său smart. Așa cum o demonstrează și amenajarea biroului lor.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (15)

I-am întrebat dacă, din punct de vedere tehnic, un proiect ca LifeEdited 1 ar putea fi implementat în România. Spre surprinderea noastră au spus Da și ne-au asigurat că lucrează deja și în București cu un cerc restrâns de furnizori care le asigură tot suportul tehnic necesar pentru a pune în practică proiecte complexe. Sunt însă conștienți că e o diferență foarte mare între cele două piețe, dată în primul rând de contextul și mentalitatea asupra locuirii:

“Deschiderea către inovaţie e destul de restrânsă în momentul de faţă dacă te referi la soluţii “drastice” precum pereţi mobili, paturi rabatabile etc. – exemple directe din LifeEdited 1. Însă ideile mai “light” sunt destul de bine primite, la fel şi investiţiile în materiale mai bune sau chiar în locuinţe gândite eficient din faza de proiect.”

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (10)Toate piesele din spațiu, mai puțin scaunele, au fost proiectate de echipa CRAFTR.CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (11)

Finisajele erau deja bătute în cuie când Cătălin și Andrei au preluat spațiul. Intervenția lor, ce marchează și elementul de impact al amenajării, a fost vopsirea scării și a balustradei în galben. Conturarea spațiului de la etaj, destinat biroului, a fost influențată de  tavanul din beton aparent. Aspectul ușor industrial a fost completat de elementele metalice ale bibliotecii încastrate, dar și a două dintre birouri, cu structură din cornier sudat și nefinisat. Continuitatea cu parterul e reprezentată de gama cromatică și materialele folosite:

“Pentru a obţine cât mai multe puncte de lucru fără a încărca spaţiul, birourile sunt dispuse pe cele două laturi lungi ale încăperii. Astfel, pe o latură se regăsesc trei birouri independente încadrate de un ansamblu de rafturi cu prinderi invizibile, realizate prin intermediul unor montanţi metalici. Iar pe peretele opus stau alte două birouri mai mari, ale căror cadre din cornier se sprijină atât pe pardoseală, cât şi pe un corp central de depozitare,” spune echipa CRAFTR.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (13)

Nu numai că am pune biroul CRAFTR pe lista birourilor creative din România, datorită amenajării smart, de impact, într-un spațiu deloc generos (maximum 30 mp), dar ne-a plăcut foarte mult că toate piesele de mobilier, inclusiv lămpile dreptunghiulare, foarte grafice, sunt creația lui Cătălin și Andrei. Cu siguranță am fi bucuroși să ne numărăm printre beneficiarii proiectelor semnate de cei doi arhitecți tineri, cu o viziune internațională, racordată noutăților tehnologice asupra posibilităților de transformare a unui spațiu restrâns într-unul practic și wow.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (14)

Care ar fi un motto pentru CRAFTR?

“Designed to make a difference” (Braun) sau “Let’s make things better!” (Philips), ne-au spus ei.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (17)

Unul dintre proiectele următoare pentru CRAFTR este o nouă locuință în Hawaii, tot un spațiu mic și inteligent proiectat, pentru Graham Hill, fondatorul LifeEdited. Între timp, noi abia așteptăm să vă prezentăm și proiectele lor locale de arhitectură și design. Un scurt preview aici.

Echipa Craftr - Designist

 

 Echipa CRAFTR: Cătălin Sandu (foto stânga) + Andrei Butușină (foto dreapta)  

Iar dacă am început acest an descoperind apartamentul din New York, de 39 mp impecabil amenajat de Cătălin Sandu și Adrian Iancu, iată că îl încheiem cu o vizită la biroul lui Cătălin (Sandu) și Andrei (Butușină) din București, pe care vi-l recomandăm și vouă pentru o vizită de design – este pe Strada Dogarilor nr. 26-30. Găsești contactul aici.

CRAFTR - birou de arhitectura - Designist (7)Mai ales că va semăna cu o vizită într-0 locuință designish, contemporană.

Pentru a fi la curent cu proiectele lor, urmărește și pagina de facebook CRAFTR.

Fotografii: Doru Oprișan (birou CRAFTR & showroom) / Matthew Williams (LifeEdited 1)

One Comment

  1. Mihai Serban

    Interesant, am fost fascinat de proiectul LifeEdited 1 de prima data cum l-am vazut. Putem sa aflam un pret de implementare al proiectului?

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed