Lightsquare, by Mădălina Dumitru: noutăţi în premieră la Made in RO, târg de design românesc, pe 25 şi 26 mai

Am început anul cu prinţesele ilustrate de Mădălina Dumitru şi îl continuăm cu piese de mobilier dedicate prinţeselor diafane, Sânzienelor şi Babei Dochia. Ne place când un designer îşi construieşte un întreg univers aprofundând o temă, traducând-o prin toate mijloacele lui de expresie. Nu ne-am fi aşteptat, când am văzut primele ilustraţii ale Mădălinei, că scaunele pe care stau prinţesele se vor transforma în piese reale sau că linia unei siluete din tablou va inspira linia unui obiect de mobilier.

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (17)Sânziana, o ilustraţie nouă semnată Lightsquare

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (11)Această comodă este perechea ilustraţiei Sânziana, un melanj perfect, de la linii la cromatică!

Pentru ediţia a doua a Made in RO, târg de design românesc ce are loc pe 25 şi 26 mai la Galeria Alchemia (Calea Moşilor 95 – zona Armenească), în cadrul Romanian Design Week, Mădălina Dumitru a desenat ilustraţii noi şi a articulat cât se poate de coerent relaţia între aceste ilustraţii şi noi piese de mobilier. Iar proiectul ei special creat pentru Made in RO, inspirat de tema acestei ediţii a târgului – Motive tradiţionale în designul contemporan, este o ladă de zestre.

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (6)

Cum ai ajuns să creezi o ladă de zestre… îmblănită? Era un vis mai vechi de-al tău, pe care l-ai exprimat în maniera ta de lucru sau ai primit astfel de solicitări în urma scăunelelor îmblănite şi banchetelor?

Era o fantezie ceva mai veche pe care am tot amânat-o, iar tematica acestei ediţii a târgului Made in RO a însemnat provocarea ce a venit în cel mai bun moment: s-a potrivit perfect! Am avut şi ceva solicitări, e adevărat.

De unde te-ai inspirat, unde ai descoperit motivele pe care i le-ai aplicat lăzii?

M-am inspirat din țesăturile tradiționale ca motiv, iar ca funcționalitate am simţit dintotdeauna o atracție către lăzile de zestre din casele de la țară unde se păstrau cele mai bune țesături, cu multe perne puse stivă deasupra (exact ca cele din ilustrația mea Prințesa și bobul de mazăre, pe care le-am adaptat scaunului). Obiectul are partea lui practică, dar ca simbolistică mie îmi spune multe despre cine am fost și cine suntem, cum se pot păstra unele valori. Mai mult decât atât, familia mea chiar a lucrat blănărie, aşadar pentru mine o ladă de zestre cu blană înseamnă extrem de mult.

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (7)

Ce fel de blană poartă lada ta de zestre şi cui o recomanzi?

Blana e de miel, lada are tot interiorul îmbrăcat în blană şi o recomand persoanelor care apreciază ideea de a păstra obiecte dragi în stil românesc (varianta contemporană), dar și celor care conștientizează că animalele respective au fost sacrificate pentru carne, nu pentru blană, iar faptul că blana nu a fost pur și simplu aruncată înseamnă că cineva apreciază acel animal.

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (8)

Îi corespunde şi ei o Sânzâiană, o prinţesă sau o Baba Dochia care să-şi pună la păstrare zestrea?

Da, chair acum câteva zile am finalizat-o: ilustraţia e o altă variantă a Babei Dochia tânără, care îşi caută şosetele de lână 🙂 Originalul va fi prezentat în premieră la Made in RO, pe 25 şi 26 mai, la Galeria Alchemia.

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (10)

Looking for socks este ilustraţia ce corespunde lăzii de zestre creată special de Mădălina Dumitru pentru Made in RO, ediţia cu tema Motive tradiţionale în designul contemporan.

Ne povesteai acum ceva timp cum e greu să desparţi elementele pe care le desenezi în ilustraţii de piesele pe care le lucrezi, că lucrurile ajung să migreze. Acum ai creat deja scaune şi comode cărora le asociezi prinţese şi Sânziene. Ba chiar şi Baba Dochia are un scaun şi o ladă de zestre ale ei. Ce alte poveşti şi personaje te gândeşti să mai reinterpretezi astfel?

Încă nu ştiu exact, dar s-ar putea să mă îndrept spre zona de mituri europene.

Madalina Dumitru ilustratii

Ilustraţia Prinţesa şi bobul de mazăre a dus la conturarea scaunului de mai jos, iar muza îi stă alături şi în fotografie.

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (15)Una dintre perne joacă şi rol de spătar!

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (14)Încă o asociere ghiduşă de design:

Madalina Dumitru ilustratiiScaunul Babei Dochia a apărut în realitate parcă rupt din ilustraţie, chiar un pic mai miţos 🙂

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (2) Şezutul e delicios!

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (1)

Surpriza pe care le-o pregăteşti vizitatorilor târgului de design Made in RO este

Un obiect nou care momentan “se coace”  în atelierul Lightsquare.

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (12)Mădălina Dumitru, creatoarea Lightsquare

Pe lângă nou-nouţa ladă de zestre şi piesele de mobilier inspirate din ilustraţii, Mădălina va aduce la Made in RO şi ilustraţii în premieră, aşa cum e şi Looking for socks. Alte ilustraţii pe care le vei putea cumpăra de la Made in RO sunt:

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (5)

In the Cloud

Madalina Dumitru Made in RO - Designist (9)

Lights outMadalina Dumitru Made in RO - Designist (13)Old School

Toate te aşteaptă să le admiri şi să le iei acasă la Made in RO, târg de design românesc, pe 25 şi 26 mai, la Galeria Alchemia (Calea Moşilor 95), în zona Armenească, la 5 minute de Teatrul Naţional – eveniment în cadrul Romanian Design Week.

Vizual Made in RO Targ de design romanesc 25-26 mai

4 Comments

  1. […] Lightsquare, by Mădălina Dumitru: noutăţi în premieră la Made in RO, târg de design românesc… […]

  2. […] Lightsquare, by Mădălina Dumitru: noutăţi în premieră la Made in RO, târg de design românesc… […]

  3. […] Maja Wawrzyk (Institutul Cultural Polonez), Mădălina Georgescu (designist.ro) și Mădălina Dumitru (Lightsquare). […]

  4. […] dar ușor patinate, pentru aura de finețe impusă de context. Este o creație nou-nouță semnată Mădălina Dumitru. La Made in RO, pe 21 și 22 decembrie își lansează noul brand – […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed