Lista noastră de cadouri de la My House: piese iconice cu care nu dai greş

Nu e uşor să alegi cadoul potrivit de Crăciun, fie că îi implică pe cei de acasă, de la job sau prietenii apropiaţi. Apare o dilemă care implică, pe de o parte, nevoia de a le dărui ceva iconic, un must have la care ştim că visează, iar pe de altă parte satisfacerea unei nevoi practice: oare se va bucura să folosească cadoul de la mine sau va rămâne neatins pe un raft? Trecând pe la My House, Calea Dorobanţilor 168, am pus cap la cap o listă de cadouri iconice, cu multe premii de design la activ, care pot completa cu dichis scenariul unei mese contemporane sau clasice de Crăciun sau, pur şi simplu, pe cel al unui cadru frumos, actual, fin, în care ţi-ai dori să fii zi de zi.

Anul acesta Rosenthal, divizia Studio-Line, propune varianta aurită a celor mai premiate creaţii ale designerilor de produs cu care colaborează. Sfeşnicul Free Spirit, platoul Surface, sau vaza Landscape, semnată Patricia Urquiola, se transformă în obiecte de cadou preţioase. 

Minivaze din porţelan aurit: cele mai celebre vaze Rosenthal din 1961 până astăzi sunt acum lansate în această colecție miniaturală & glamour, pentru Crăciun. Dintre ele: vaza Magic Flute (plan apropriat), vaza Flux (centru), vaza Vibrations (plan depărtat). Vei regăsi în această colecție și vaza Landscape, semnată Patricia Urquiola. Găsești toate aceste modele noi la My House.

Platoul Surface în varianta Gold

Pentru o masă cu linii interesante şi în acelaşi timp minimale, nu dai greş cu A la Carte: şase variante diferite de farfurii care, singure sau în combinaţie, creează întotdeauna aranjamente perfect coordonate. Sunt create de designerii Robin Platt & Cairn Young, doi britanici maeştri ai flexibilităţii în ce priveşte porţelanul, pentru Rosenthal Studio-Line. Acest serviciu a primit premiile “Maison&Objet Paris 2006”, “Good Design Athenaeum 2006”, “IF product design award 2007” şi “Classic Design Award Victoria & Albert Museum 2007”. Cum spuneam, un icon!

Toate modele, Papyrus, Origami, Poncho, Tatami, Scoop şi Nimbus, sunt disponibile la magazinul My House. Iar setul de 3 farfurii din porţelan ( pentru fel principal, supă și desert) costă 456 lei. 

Ne-am dori să spargem prejudecata cum că vazele nu sunt cele mai potrivite cadouri iarna. Din contră, o astfel de piesă de rezistenţă în centrul mesei poate înlocui orice altă decoraţiune poate prea tradiţional “crăciunească”. Fast şi Vase of Phases nu mai au nevoie de nici un fel de “împodobiri”: vin cu linii de forţă şi un mesaj puternic – designul contemporan e versatil, subtil, cu impact.

Vaza Fast, semnată Cédric Ragot, a primit premiul Good Design în cadrul Athenaeum Chicago, în 2007, unul dintre cele mai prestigioase premii de design. În 2012, Rosenthal revine cu o ediţie limitată a vazei Fast şi propune acest obiect în miniatură: înălţime 10 cm. Vaza Fast miniaturală costă 108 lei.

Fast face trimitere la vazele dinastiei Ming, peste care s-a suprapus abstracţia futuristă, marcând schimbările culturale provocate de tehnologia digitală. Viteza fantastică a procesării informaţiei, dar şi îndepărtarea de tot ce înseamnă convenţial sunt exprimate metaforic prin designul acestor vaze din porţelan fin Rosenthal. Vazele Fast, cu înălţimea de 13 cm, respectiv 22 cm costă 235/455 lei.

Fast şi-a pus acum amprenta pe un ornament pentru brad – globul Fast.

Vase of Phases, colecţia de vaze şi obiecte din porţelan semnată Dror Benshetrit pentru Rosenthal, are ca temă schimbarea.Vaza Phases trece prin mai multe etape de creaţie până să ajungă piesa de excepţie de la final: curbele ei voluptoase intră într-o fază experimentală – sunt sparte. Pentru ca apoi, piesele să fie lipite într-o formă imperfectă, unică. Astfel, Vase of Phases capătă o nouă valenţă, ce poartă încă urmele celor trei etape prin care a trecut.

Educat în domeniul artei şi al designului în cadrul Academiei de Design de la Eindhoven, Olanda, şi al Centrului de Educaţie în Artă din cadrul Muzeului de Artă de la Tel Aviv, oraşul natal al designerului, Dror şi-a impus propriul său stil. Colecţia Vase of Phases i-a adus Premiul pentru Design IF în 2006, precum şi o expunere permanentă în cadrul Muzeului Staatliched für Angewandte Kunst, de la München. Vase of Phases, cu o înălţime de 26 cm, costă 600 lei.

În 2012, Rosenthal propune Vase of Phases în miniatură, din porţelan alb sau aurit. Vaza miniaturală aurită, înălţime 10 cm, costă 187 lei.

Un set de tacâmuri pe care recunoaştem că abia l-am folosi şi noi, mai degrabă l-am expune permanent pe masă: Jardin d’Eden, o creaţie Marcel Wanders pentru Christofle Paris. Sursa de inspiraţie a designerului o reprezintă o grădină luxuriantă, iar viziunea baroc nu contrazice tendinţa unei simplităţi minimale mai aproape de zilele noastre. Lansarea acestei colecţii a coincis cu aniversarea a 180 de ani de măiestrie în prelucrarea argintului a mărcii Christofle.

Piesele sunt gravate cu acelaşi pattern, ducând cu gândul la piciorul delicat al unei balerine înfăşurat într-o broderie fină. Pe de altă parte, un detaliu anume atrage atenţia: modelul este gravat pe spatele părţii superioare a lingurii, o veritabilă performanţă! 

Gravura de pe spate este embosată, rezultatul unei munci complexe, de mare precizie, ce necesită ca maestrul argintar să plaseze foiţa de argint pe o matriţă şi să o modeleze prin lovire până obţine forma şi decorul dorit. Totul depinde de acurateţea şi delicateţea gestului, ce conferă fiecărei părţi superioare a lingurii acelaşi relief. La o inspecţie mai atentă, gravura îşi dezvăluie secretele: este compusă dintr-un amestec de granulare, şlefuire si filigranare.

Detaliul furculiţei. Colecţia de tacâmuri  Jardin d’Eden, creată de Marcel Wanders pentru Christofle, este disponibilă numai la My House, Calea Dorobanţilor 168, în seturi de 24 de piese pentru 6 persoane, în variantă argintată, aurită parţial sau total. 

Cum ceaiul e şi mai savuros la vremuri friguroase, ne-au cucerit ceainicele Rosenthal TAC geometrice şi colorate, marcate de stilul Bauhaus şi semnate de TAC (The Architects Collaborative), o legendă a designului şi arhitecturii anilor ’50-’70.

Câştigător al premiilor “Medaglia d’Oro ” în 1969, “Gute Industrieform iF” în 1970 şi al titlului “Formbestandig” în 1989, serviciul din porţelan Rosenthal TAC se numără printre piesele ce fac parte din colecţia permanentă a Centrului Georges Pompidou – Paris, începând cu anul 1992.

Modelele delicate şi contrastele intense alb-negru sau alb-auriu pe porţelanul translucid, foarte fin subliniază designul de excepţie al acestor icon-uri ale mişcării Bauhaus.

Toate aceste produse sunt disponibile la magazinul My House din Bucureşti, Calea Dorobanţilor 168, sau online.

Fotografii: prin My House

10 Comments

 1. florea mihaela
 2. Vieru Liliana Mariana

  ceainicele Rosenthal TAC
  Imi place sa aprind veiozele si sa pun apa la fiert, pentru un ceai cu rom.
  Stau si sorb ceaiul din cana de lut. Privesc departarea, limpezita de luciul primelor luminari. Pe albastriul ce naste lumina zilei se scriu multe semne. Unul, iaca, e semn de liniste.
  Curbele mari, peste linii, arata ca desenul unei litere japoneze. Desenul nascut din miscare continua, lina si fara tremur, fara ezitare, doar curgere…

 3. Aluculesei Brindusa

  M-a cucerit si pe mine ceainicele Rosenthal TAC geometrice şi colorate, marcate de stilul Bauhaus şi semnate de TAC (The Architects Collaborative), o legendă a designului şi arhitecturii anilor ’50-’70.

 4. Nicoleta Botez

  Imi place la nebunie setul de tacamuri…eu sunt fascinata de tacamuri si imi place sa asez masa in stil festiv…iubesc mesele festive…iar aceste tacamuri dau o nota sublima, eleganta si rafinata si vor fi admirate si adorate chiar si cele mai pretentioase persoane

 5. Atentie!! Raspunsurile pentru concurs (cutiuta muzicala), trebuie scrise drept comenatriu in postul concursului, adica aici:
  http://designist.ro/2012/12/03/concurs-castiga-o-cutie-muzicala-andy-warhol-de-la-rosenthal-prin-my-house/

  Multumim si scucces!

 6. Toader M.Alexandra

  Setul de tacâmuri Jardin d’Eden imi place foarte mult!Ar aduce eleganta si bun gust unei mese de Craciun in familie!

 7. Nicoleta Prodan

  mi-ar placea sa primesc serviciul de ceai TAC gold pentru ca s-ar potrivi de minune cu premiul

 8. Voichita

  Mi-ar placea sa primesc colectia de tacamuri Jardin d’Eden pentru ca arata sen-za-ti-o-nal!

 9. […] […]

 10. […] Arta amenajării mesei la My HouseDesignist on Lista noastră de cadouri de la My House: piese iconice cu care nu dai greş […]

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed