Luminarium Concept Store – cel mai nou showroom din București dedicat corpurilor de iluminat

Luminarium Concept StoreȘtiți expresia the night is young! Înseamnă că avem timp destul de petrecut și… lumină toată noaptea mai ceva ca-n plină vară – am adăuga noi după ce am vizitat Luminarium Concept Store. Un loc unde ne-am jucat cu întrerupătoarele câteva ceasuri bune. Nu de alta, dar n-ajungi prea des să vezi și, mai ales, să testezi atâtea corpuri de iluminat și lămpi faine. Ne-au cucerit definitiv baloanele colorate de iluminat Memory, de la Brokis, fixate chiar pe tavan (ca suratele cu heliu!), și, cum ne-a prins întunericul la povești, era cât pe ce să plecăm spre redacție cu un felinar cool  – lumină LED, baterie și port USB pentru reîncărcare.

Luminarium Concept StoreDintre toate obiectele de design dintr-o casă ori de la birou, corpurile de iluminat trebuie să fie memorabile, să arate uau și să vorbească lumea despre ele, dom’le. 🙂 Oho, și după o vizită la Luminarium, cam ai ce povesti! Am văzut lămpi și abajururi sofisticate și îndrăzețe, un perete luminos în stil Art-Deco, am răsfoit cataloage și ne-am întâlnit cu specialiști care-ți explică pe îndelete de unde vine cea mai bună lumină. Tot ei fac calcule și au soluții potrivite pentru orice spațiu. Și uite așa am început noi să visăm la grădinile și terasele de vară iluminate inteligent. Fără cabluri prin pământ și controlate din telecomandă ori smartphone.

Luminarium nu este doar un showroom și un birou de lucru & inspirație pentru arhitecți și designeri, ci și un loc pentru oamenii pasionați de tot ce-i frumos, dornici să pună la cale o amenajare designish, așa cum îți prezentăm noi. Luminarium te inspiră să alegi obiecte de iluminat altfel, care-ți spun o poveste, îți dau o stare bună de spirit, au atitudine și design. E de la sine înțeles că toate dau o lumină plăcută și mai consumă și foarte puțină energie electrică! Doar vorbim de profesioniști. N-am plecat fără să aflăm mai multe despre corpurile de iluminat, iar Doru Calangea, director Luminarium, ne-a răspuns la toate întrebările.

Luminarium Concept Store

Luminarium Concept Store este cel mai nou loc de întâlnire pentru arhitecți, designeri și beneficiarii lor. Care sunt brand-urile pe care le găsim la Luminarium? Cum le-ați selectat? De unde le aduceți? 

Brand-urile pe care le găsiți la în showroom-ul nostru – peste 30 de nume! – vin din țări cu tradiție în domeniu. Foarte apreciate din punct de vedere tehnic sunt obiectele de iluminat din Germania sau Suedia. Iar dacă vorbim despre sensibilitate și intuiție estetică, corpuri de iluminat cu un design emblematic, atunci mergem la sigur cu producători din Italia, Spania, Cehia sau țările nordice. Luminarium este importator exclusiv în România BEGA și Fagerhult. Suntem foarte atenți atunci când ne alegem furnizorii. Ne uităm la expresivitatea designului, la accesibilitatea prețului și timpul de livrare, analizăm performanța tehnică a corpurilor de iluminat pe care urmează să le importăm.

Luminarium Concept Store

Luminarium este reprezentant în România pentru zeci de branduri internaționale – de la cele mai cunoscute, precum BEGA, Flos, Louis Poulsen, Fagerhult, Studio Italia Design, Fabbian, la cele de tip boutique, cu linii de produse în ediție limitată, precum Lightyears, Brokis, Arturo Alvarez, El Torrent sau Marset. Datorită selecției diverse de branduri, Luminarium este cea mai bună alegere, fie că vorbim despre proiecte ample sau de mici dimensiuni, despre clădiri de birouri sau reședințe private, restaurante chic, ori instituții publice.

Câte din aceste branduri pot fi admirate în showroom?

Ar fi imposibil să avem în showroom toate produsele brandurilor cu care colaborăm, sunt foarte multe! Am ales să selectăm piesele reprezentative. Găsiți la Luminarium lămpi de la branduri noi, exclusiviste – Arturo Alvarez, Fabbian sau Studio Italia Design – disponibile spre vizionare doar la noi și niciunde în altă parte în România. Cataloage însă avem pentru toate brandurile, la care se adaugă mostre, mostrare, broșuri cu cele mai recente lansări și fișe tehnice.

Luminarium Concept Store

Sunteți unic distribuitor BEGA Light în România, o marcă nemțească prestigioasă. Care sunt produsele BEGA etalon sau cele mai căutate?

Când spui BEGA, spui iluminat de exterior, în parte și pentru că BEGA este prima companie care s-a specializat în iluminat de exterior, dar și pentru că are cea mai mare varietate de produse în domeniu. De asemenea, deși multe companii produc acum corpuri de iluminat pentru exterior, BEGA este încă singura care ia în considerare toți factorii de mediu ce pot deteriora un aparat de iluminat –  fluctuații de temperatură, praf, precipitații, trafic etc. – și creează produse în consecință, care să reziste tuturor acestor intemperii.

Luminarium Concept Store

În plus, mărturie stau premiile pe care BEGA le-a luat de-a lungul anilor, atât pentru designul produselor, cât și pentru performanța lor tehnică – mai mult de 86 de corpuri de iluminat BEGA au fost recunoscute de IF Design Award numai în primii 30 de ani de existență a fabricii. BEGA, liderul pieței germane de iluminat exterior, este cunoscută pentru calitatea tehnologiei de iluminat utilizate, măiestria cu care sunt lucrate corpurile de iluminat, dar și pentru ușurința cu care acestea se instalează și operează. BEGA utilizează de peste 50 de ani sticlă suflată în trei straturi, foarte rezistentă și cu un aspect impecabil, produsă în propria fabrică din Germania.

Luminarium Concept Store

La noi, cele mai căutate produse BEGA sunt bolarzii care delimitează curțile interioare sau spațiile verzi ale clădirilor de birouri, corpurile de iluminat încastrate în paviment, care dau personalitate și creează vizibilitate în spațiile publice, iar mobilierul urban luminos definește zone de socializare pe timpul nopții în piețele publice.

Am auzit de un sistem inteligent Plug&Play, ne puteți povesti mai multe?

Este vorba de un sistem LED portabil, de grădină, numit “Plug&Play” – poți aprinde/stinge lumina folosind metodele convenționale, telecomanda “Plug&Play” sau smartphone-ul/tableta. Așa că iluminatul grădinii e floare la ureche și păstrează intactă amenajarea peisagistică – nu mai e nevoie de instalarea a nenumărate cabluri subterane. Cablurile flexibile disponibile în sistem sunt pur și simplu întinse printre plante, deasupra solului. Iar dacă te răzgândești, BEGA Plug&Play poate fi modificat sau extins cu ușurință, oricând îți vin alte idei de amenajare. Prin dezvoltarea acestui sistem, BEGA e un brand de referință și în domeniul iluminatului inteligent.

Luminarium Concept Store

Minunate și extrem de versatile sunt felinarele May Day de la Flos. Unde și în câte feluri pot fi ele folosite?

May Day este o lampă cu caracter preponderent funcțional, creată în anul 2000 de designerul Konstantin Grcic. E un produs care a devenit rapid parte din colecția iconică de la Flos. Spre deosebire de Santorini de la Marset – și ea expusă în grădina Luminarium pe timp de vară, May Day are un aspect industrial, mult mai sobru și cu linii mai simple, seamănă mai degrabă cu o unealtă. May Day se poate transporta în orice spațiu unde găsim o sursă de alimentare, poate fi agățată de tavan, scări, țevi sau poate să stea pur și simplu pe podea, sprijinindu-se în abajur. Pentru un accent romantic, lampa poate sta foarte bine și în casă și ori chiar în dormitor.

Luminarium Concept Store

Și lampa FollowMe de la Marset pare să fie din aceeași poveste. Un accesoriu perfect de purtat în mașină, de luat la plimbare…

Portabilă și reîncărcabilă, FollowMe este o lampă pe care o poți face oricând cadou unui prieten sau unui colaborator. Așa cum vedeți în fotografii, FollowMe poate fi folosită atât în interior, cât și afară, dar și pentru proiecte speciale, precum terasele restaurantelor care nu au surse de alimentare cu energie electrică sau, pur și simplu, pentru a înlocui lumina lumânărilor. Lampa are un mâner din lemn de stejar care parcă te invită să o iei cu tine la plimbare, seara, în grădină, sau în parc, pe terasă… Chiar dacă forma și funcția sa te duc cu gândul la un felinar de pe vremuri, FollowMe este o lampă cât se poate de modernă – sursa de iluminat este LED, este dotată cu dimmer, bateria este încorporată și are un port USB pentru reîncărcare.

Luminarium Concept Store

Baloanele de iluminat “Memory” de la Brokis sunt absolut fabuloase. Cum arată colecția? Câte culori există și ce variante de dimensiuni? Se pot personaliza?

Colecția Memory de la Brokis este cu adevărat fabuloasă. Prin forma lor extrem de simplă și ușor de recunoscut, dar și prin varietatea de culori. Baloanele ne amintesc de copilărie. Imaginați-vă că similitudinile cu baloanele sunt redate până în cel mai mic detaliu – chiar și sfoara este imitată perfect și are o notă funcțională – e folosită la aprinderea/stingerea corpului de iluminat. În colecția Memory avem corpuri  de iluminat sub formă de plafoniere sau aplice. Sunt disponibile în trei dimensiuni, 12 culori și trei variante de finisaje. Corpurile de iluminat pot fi utilizate și ca seturi în cadrul unor aranjamente predefinite.

Luminarium Concept Store

Peretele luminos de la “Fabbian” e o găselniță foate interesantă de a da viață un perete anost. Care e tehnologia din spatele lui? Unde se potrivește cel mai bine?

Ceea ce este cu adevărat fascinant la sistemul modular TILE de la Fabbian este că poate fi utilizat ca separator, corp de iluminat independent, perete de lumină, dar și ca element de accent într-o încăpere și poate fi adaptat atât la camere de dimensiuni mici, cât și la săli mai ample. L-am văzut montat cu multă imaginație în recepții și lobby-uri de hoteluri, în lounge-uri de aeroporturi, în instituții publice, dar și în reședințe private. Producătorul Fabbian din Italia a inclus, de curând, în colecția de sisteme modulare și varianta LAMINIS – plăcuțele de sticlă sunt realizate în stil Art Deco – pentru iubitorii stilului. TILE se poate achiziționa cu sau fără surse de iluminat și îl configurați în funcție de inspirație. Piesele de bază sunt următoarele: sistemul de prindere pentru plafon, plăcile de sticlă, plus fire de conectare între plăci.

Luminarium Concept Store

Corpurile de iluminat sunt accesorii extrem de importante în amenajare. Cum puteți să-i ajutați pe clienții care nu sunt specialiști dar care vor să-și aleagă cele mai potrivite corpuri de iluminat? Aveți la Luminarium un consultant care îi poate îndruma?

Unul dintre motivele pentru care am deschis Luminarium a fost tocmai promovarea principiilor după care se ghidează arhitecții și designerii în alegerea lămpilor – performanța tehnică și expresivitatea designului. Ne-am propus de la început ca oricine ne trece pragul să afle de la noi ce înseamnă diferența dintre o lampă care susține confortul vizual și una care îl reprimă, între un corp de iluminat care se încadrează armonios într-o amenajare și unul care este doar un compromis tehnic și economic, ori între un corp de iluminat care reduce factura la energie și unul care nu numai că are un consum foarte mare, dar nu oferă o lumină caldă și e costisitor. La Luminarium avem consultanți care vă ajută să aduceți cea mai frumoasă lumină acasă, la birou sau în grădină. Iar pe lângă obișnuitele cataloage și mostre, avem în showroom reviste de arhitectură și lighting design, volume de specialitate de arhitectură și design.

Luminarium Concept Store

Știm că aveți o relație foarte strânsă și cu designerii și arhitecții. Care sunt serviciile pe care le oferă Luminarium celor care au proiecte mari de amenajare, fie că vorbim de case, birouri ori restaurante?

Arhitecții, designerii, dar și clienții persoane fizice primesc de la noi consultanță în selecția și achiziția corpurilor de iluminat. Noi, la Luminarium, efectuăm simulări pe teren cu mostrele de corpuri de iluminat propuse, dar lucrăm și calcule luminotehnice acolo sunt necesare pentru alegerea corpurilor. Mai mult, urmărim o lucrare de iluminat pe tot parcursul ei, mergem pe șantier și oferim consultanță când ni se cere.

Luminarium Concept Store

Cum ați ales numele concept store-ului? Care este filosofia care stă în spatele Luminarium? 

Luminarium, după cum sigur v-ați dat seama deja, vine de la lumină și terminația pe care am preluat-o de la “Imaginarium”. Se știe că cea mai potrivită lumină pentru ochi este cea naturală. Lumina naturală are cea mai bună redare a culorilor, ne dă energie, ne ajută să ne stabilim un ritm circadian sănătos și ne îmbunătățește starea de spirit. Imaginați-vă cum ne simțim atunci când vedem lumina soarelui strecurându-se printre crengile copacilor dintr-o pădure, dis de dimineață, cum se intensifică galbenul unui câmp de floarea soarelui la amiază, pe un cer senin, ori cum arată cerul când se formează curcubeul după ploaie. Sau cât de fascinați suntem de lumina răsăritului de pe malul mării.

Așa că noi vrem să aducem la Luminarium obiecte de iluminat care să reproducă lumina naturală cât mai fidel și să ne ajute să simțim aceeași căldură ca-n natură, cât mai aproape de momentele pe care le-am enumerat. Nu poți lăsa la voia întâmplării o parte atât de importantă a unui proiect de amenajare și noi tocmai asta vrem să evidențiem: necesitatea asocierii armonioase între design și performanța tehnică exprimată prin durabilitate și calitatea luminii. Luminarium e un spațiu al inspirației. Vă așteptăm cu lumină și căldură!

Luminarium Concept Store

Luminarium Concept Store
Strada Matei Elina Voievod, 14A, Sector 2, București
E-mail: marketing@demco.ro

Fotografii: prin Luminarium Concept Store și brandurile menționate

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed