Maisonnette: simplitatea la ea acasă într-o colecţie de mic mobilier

Simone Simonelli şi-a propus prin colecţia Maisonnette (diminutivul de la maison=casă) să păstreze lucrurile cât mai simple, în ciuda tendinţei noastre nu doar aparente de a le complica tot timpul. Ştiţi şi voi acele interioare nu mari, dar parcă formate numai din corpuri de depozitare, cutii, cutiuţe, sertare şi sertăraşe de te şi întrebi ce pot să ascundă şi… de ce. Simone e fix în tabăra opusă: păstrăm strictul necesar ca să ne simţim confortabil, prin piese care îndeplinesc mai multe funcţii.

Maisonnette e compusă din 3 piese nici mari şi nici late: un cuier/minidulap; o măsuţă-stand cu corp de depozitare; şi o tavă-coş ce poate funcţiona ca o măsuţă miniaturală. A fost prezentată la expoziţia Uncovered 2012, demers artistic care îşi propune să cerceteze calităţile evidente în design.

Colecţia Maisonnette vorbeşte şi despre spaţiile noastre contemporane: “microcase”, cu suprafeţe limitate, unde ar fi bine să ne împăcăm cu rigoarea şi simplitatea strictului necesar, fără să renunţăm însă la design, la calitatea funcţională şi estetică a unei piese. Deşi reduse la funcţiile esenţiale, armonios combinate, piesele Maisonnette arată pur şi simplu inteligent: sunt dinamice, practice, light – calităţi de design la care ar trebui să ne gândim mai des.

 Un cuier minidulap care ar face ordine în multe colţuri ale casei. Ni-l imaginăm deja cu umeraşe pe barele de sus, şaluri şi alte “gadget-uri” de nelipsit înainte de plecare în rafturi, şi pantofi aliniaţi sub. Sau în living, şi cu haine, şi cu cărţi… Sau cu un scaun de bar şi stând la laptop pe blatul lui… Scenarii există 🙂

Sau cum poţi avea şi cartea, şi cafeaua aproape, ba poţi să le iei şi la plimbare până unde vrei să stai. Poate fi şi noptiera care îţi ţine cămaşa sau rochia agăţată pe umeraş pentru a doua zi, şi măsuţa din living şi “minicomoda” din hol… Cred că am lua-o cu noi şi în baie!

Vii cu ea din bucătărie pe post de tavă/coş, apoi o transformi în măsuţă. De aşa ceva chiar avem nevoie în multe situaţii.

 Simone este un designer italian, care a studiat designul industrial la Milano şi Londra, iar din 2009 este cercetător la Facultatea de Artă şi Design din Bozen (Italia). Ceea ce îl preocupă este traducerea în forme aplicate, simple a tehnologiilor moderne: designul asistat de computer, procedeul rapid de construcţie a unui prototip şi de producţie. Le numeşte Digital Crafts, un fel de noi meşteşuguri, adaptate viitorului apropiat.

Simone, smartphone-ul şi bicicleta… Ne place!

Şi pentru că am luat la cercetat şi celelalte proiecte ale sale, ne-au mai plăcut două piese care vin în completarea ideii colecţiei Maisonnette: forme simple, reinvestite inteligent printr-o proiectare creativă.

Nu e un joc pentru copii: aceste beţigaşe şi şuruburi formează rapid un scaun pliabil, care în 2010 a fost premiat internaţional –Mossa.

Şi o lampă metalică, a cărei construcţie din “petale” metalice o face spectaculară – Malaga, un design 2012.

Lustra a intrat îm producţie la brandul italian Gibas.

Sperăm că v-au inspirat abordările inovative ale lui Simone şi accentul pe simplitate şi noi tehnologii în conturarea unor piese de design inteligente 🙂

Fotografii prin Simone Simonelli

One Comment

  1. Alex

    Imi place masa, pe care o plimbi, pui ziarul pe “spatar” si cartile in cutie. Super!

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed