“Make me!” – tineri designeri polonezi la Łódź Design Festival

Luna trecută, la invitația Institutului Cultural Polonez din București, am petrecut câteva zile în orașul polonez Łódź cu ocazia Łódź Design Festival, care s-a desfășurat între 18 și 28 octombrie. Am descoperit nu doar un oraș artistic și dinamic renăscut prin transformări arhitecturale inteligente din cel mai mare centru industrial de textile al Europei revoluției industriale, ci și peste 1.100 de obiecte de design, create de peste 640 de designeri. Expuse într-un spațiu neconvențional – o fostă fabrică renovată, ele au făcut din Łódź  în acele zile atracția Poloniei și a Europei Centrale și de Est.

Łódź Design Festival, organizat de Łódź Art Center, este cel mai mare eveniment de acest gen din Polonia. A crescut enorm în cei 5 ani care au trecut de la prima sa ediție, fiind o platformă pentru schimb de idei între cercurile creative care se identifică cu designul în general, dar și o carte deschisă pentru oamenii de business din această zonă a industriei.

Am început, încă de când am revenit din călătoria noastră de design acolo, să-ți prezentăm obiectele care ne-au plăcut cel mai mult și va urma încă o serie de materiale care să-ți facă o idee cât mai clară despre cum au fost expuse obiectele și povestea lor.

Astăzi, îți povestim despre expoziția make me!, care are la bază un concurs internațional de design și reprezintă una dintre atracțiile festivalului. Pentru că această competiție deschisă tinerilor designeri (cu vârste între 20 și 30 de ani) din Polonia și de peste tot din lume (au fost aplicații sosite inclusiv din Japonia și Malaezia; pe când din România!?) a împlinit vârsta de 5 ani, anul acesta au fost expuse nu doar aplicațiile din acest an, ci și cele mai apreciate creații ale anilor anteriori. Mai multe detalii despre concurs aici.

Premiul cel mare, oferit anul acesta de Ceramikę Paradyż, a fost de 20.000 PLN (4.800 euro), celelalte premii constând în vizite de studiu și internship-uri. Iar marele câștigător este:

Designerul Jan Lutyk pentru scaunul Ribbon. Este din lemn curbat în 3 direcții diferite și arată ca și cum ar fi fost împletit dintr-o singură panglică de lemn, când de fapt pentru producție, el a fost împărțit în mai multe module, care prin presare și îmbinare formează șezutul scaunului și picioarele stabile.

Foto: Jan Lutyk

Ribbon e ușor de transportat, grafic, stabil. 

Pentru prima oară în istoria concursului, juriul a hotărât că doar 6 obiecte dintre toate înscrierile la concurs merită să ajungă finaliste și să fie expuse în cadrul festivalului.

‘From the perspective of someone whose job is to analyse trends, I would say personally that I have been a bit disappointed with the level of the submitted design works. In my opinion, the vast majority of them are unlikely to succeed in the marketplace. It looks like young designers have almost lost sight of the basic rule of good design, that is, to meet the user’s specific needs. We must remember that the world in which we live is a ruthless market environment governed by the fundamental law of supply and demand, and designers must follow it,’ says jury member and editor-in-chief of  F5 magazine Konrad Jerin.

‘We have decided that only six designs deserve recognition in the form of an exhibition showcasing them. We hope that our critical opinion will motivate prospective participants in the make me! contest to take a bolder and more responsible approach to their participation,’ say jury members Agata Kulik-Pomorska and Paweł Pomorski from Malafor design studio.

Iată ceilați 5 finaliști, în afară de Jan Lutyk, creatorul  Ribbon:

Alicja Patanowska, pentru Plateboards – farfurii din ceramică acoperite cu vopsea-tablă de scris. Alicja recuperează farfuriile respinse în procesul de producție din motive calitative și le transformă în farfurii decorative, cu interacțiune. Plateboards se pot agăța pe perete, desenate de fiecare dată altfel, sau te ajută să-ți înveți copilul alfabetul, formule matematice de bază etc. Mai multe obiecte destinate celor mici și văzute la Łódź aici.

Gosia Dziembaj pentru OVO. Sigur nu te așteptai ca Ovo să fie o urnă pentru cenușa morților; juriul a apreciat curajul designerului de a aborda o astfel de funcțiune în termeni de design și meticulozitatea cu care a fost pregătit proiectul. Conține 3 elemente: LIFE – recipientul pentru cenușă, făcut din material ecologic, biodegradabil; LIGHT – un candelabru ceramic; MEMORY – o placă circulară, comemorativă.

Magdalena Waś pentry Sofa Szara. O canapea care își găsește locul atât acasă, cât și într-un birou. Sursa de inspirație a reprezentat-o un dreptunghi din carton în care au fost desenate 3 triunghiuri. Prin îndoirea marginilor triunghiurilor s-au creat laturile și volumetria canapelei.

Wojciech Drab, pentru Hocki. Sunt cartoane astfel gândite pentru a fi asamblate ușor și a crea căsuțe, minicastele sau tot felul de ansambluri care să le ofere copiilor un mediu propice pentru a-și exersa creativitatea, fără prea mulți stimuli din exterior. Hocki este un design care încurajează jocurile în echipă și integrarea copiilor în grupuri. Suprafața neutră stimulează creativitatea, pentru că poate fi decupată, pictată, desenată, iar componentele pot fi asamblate astfel încât să creeze tot felul de structuri. Producător: Od Rzeczy, Polonia.

Katarzyna Koprowska pentru Wielkopolska Hive. Este vorba despre o nouă versiune de stup urban, care poate fi amplasat prin orașe sau în mica grădină a fiecăruia. Poate avea două tipuri de acoperiș, iar pe cel plat pot fi așezate ghivece cu florile preferate ale albinelor.

Ce fac polonezii cu fabricile lor? Le transformă în spații de expunere a obiectelor de design contemporan! 

Obiectele prezentate în continuare s-au numărat printre finalistele edițiilor anterioare ale concursului make me!.

Mosquito. Design: Nikodem Szpunar, Kamila Niedźwiedzka. Este o lampă din aluminiu, lemn și plastic, ale cărei picioare se desfac în elemente de mici dimensiuni. Este ideală pentru încăperi mici, unde nu ai un loc dedicat lampadarului. Pe Mosquito îl scoți din dulap și îl montezi exact când ai nevoie.

Designerul Magdalena Karasińska a creat o masă pe care o asamblezi fără să ai nevoie de nici o unealtă, pentru că bucățile din MDF (grosime 18 mm) din care este construită se îmbină perfect între ele. Moso este pentru oameni tineri, care stau cu chirie și se mută destul de des, de aceea au nevoie de obiecte ușor de montat și transportat.

Lampa Cebula este creația designerului Daria Burlińska și a făcut parte din expoziția UNpolished – Young Design From Poland, care a avut loc toamna aceasta la MNAC. Abajurul este realizat dintr-o singură foaie de spumă de polietilenă. Arată superb seara, oferind o lumină difuză. Este singura ceapă din lume care nu te face să plângi… 🙂

Lampa Wrappie, design Tomasz Pydo, sperăm că a trecut de faza make me! și că este în producția vreunui producător polonez (o să investigăm). Nu de alta, dar ne place mult și am vrea s-o cumpărăm. Este simplă, de efect desupra unei mese de dining, de pildă, aduce o pată de culoare și are înălțimea ajustabilă.

Krystian Kwieciński – Y parametric Table, din placaj de lemn, a fost creată pentru a fi customizată ușor și fabricată rapid. Toate elementele sale sunt tăiate cu jet de apă dintr-o singură placă, ceea ce minimalizează pierderile și consumul de energie, iar timpul dedicat producției este redus.

Fawory – un grup de designeri (Małgorzata Piotrowska, Monika Niezabitowska, în colaborare cu Michał Piasecki, Bartłomiej Popiela) care recuperează și customizează fotolii – “Customisation” armchairsCadrul vechi,  din anii ’50-’80, ce amintește de mobilierul industrial sau chiar de cel din spitale, este îmbrăcat acum în materiale folosite la fabricarea parașutelor, extrem de rezistente, ale căror pattern-uri au fost generate parametric. Pe lângă aceste materiale, designerii vin și cu o sumedenie de alte soluții customizabile pentru interfața fotoliilor – câteva din aceste soluții le-ai putut vedea și în expoziția UNpolished – Young Design From Poland, de la MNAC.

Breakup este o cană originală, design Łukasz Wysoczyński. O spărtură decorativă în porțelan ține afară din cană ața și cartonașul plicului de ceai. Pare că se prelungește cu o falie, însă nu, nu se desparte în două jumătăți, cana rămâne ferm în mână 🙂

Porcelain. Numai un francez se putea gândi la asta, ne-am zis când am văzut aceste sticluțe! Ce sunt? 9 recipiente din porțelan din care să deguști 9 vinuri diferite, în cantități de 33 cl. Câte o sticlă pentru fiecare literă din cuvântul: p o r c e l a i n! Și fiecare sticlă imprimată cu numele vinului ce-l poartă! Dar nu am terminat. Francezul în cauză, Thibaut Godard, propune un sistem de desfacere care nu implică scoaterea dopului de plută: capul sticlei se rupe, asemenea unei fiole, din care se va scurge licoarea! Ăsta da kit de degustare!

Lace table, design Jakub Sobiepanek. Unde se termină masa și unde începe mileul? Aceasta e întrebarea :). Designerul polonez se joacă des cu iluziile optice care se țes în jurul mesei din pricina “tradiționalului” mileu. Iar în acest caz pattern-ul textil a fost inserat blatului metalic, cu ajutorul tehnologiei laser, și poziționat astfel încât să creeze un trompe l’oeil fin.

Fotografii: prin Łódź Design Festival / Elis Popescu / Jan Lutyk

2 Comments

  1. Ana

    cât de simplă și curată e ideea cu piesele de puzzle pentru copii. Frumos, îmi place !

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed