Oprește-te pentru o secundă și gândește-te la o linie! De vorbă cu designerul de bijuterie Renata Drăgușin.

Renata Drăgușin explorează lumea infinită a bijuteriei de când a pus pentru prima dată mâinile pe ustensilele de lucru. Se exprimă prin linii sinuoase, rafinament și eleganță, iar colecția pe care o pregătește pentru Romanian Jewelry Week este mai mult o cercetare despre geometria bijuteriei. Dacă o vei vizita pe Renata la ROJW 2022, așteaptă-te să fii provocat să îți imaginezi o linie. 😊

Cum ai început să creezi bijuterie contemporană?

Am fost întotdeauna atrasă de design, stil și modă, ceea ce m-a făcut să descopăr că în detaliile mici și simple este locul în care personalitatea noastră devine semnătura noastră, astfel încât, pentru mine, bijuteriile întrec cu mult funcționalitatea și devin acel detaliu care definește propria ta trăsătură de personalitate. În căutarea mea de bijuterii pe care să le port, am simțit că ceva lipsește și nu pot găsi nicăieri bijuteriile pe care le am în viziunea mea. Din acel moment, mi-am început călătoria în a crea bijuteriile pe care le port în imaginația mea.

Care a fost prima bijuterie creată?

Primele bijuterii create, după finalizarea mai multor cursuri de bijuterie la Assamblage, au făcut parte din colecția „Lumi infinite” (Infinite worlds), în care m-am deschis către această lume nouă pentru mine.

Am simțit că sunt un designer de bijuterie cu posibilități infinite de a-mi exprima viziunea prin linii simple și curbe și sinuozitate, toate conectate de o mare senzualitate și un stil rafinat și elegant.

Care este procesul de creație prin care trec bijuteriile tale?

Creez bijuterii care îmbină tehnicile vechi și tehnologia modernă.

Ce te inspiră?

Mă inspiră detaliile aproape imperceptibile care ne înconjoară: linie, culoare, formă și lumină în geometriile subtile ale vieții noastre de zi cu zi.

Care este tehnica ta preferată? Te gândești să abordezi și alte tehnici?

Îmi place să folosesc tehnicile clasice de construcție, dar și să creez designul bijuteriilor mele cu ajutorul programelor software.

Care este bijuteria ta preferată și de ce?

Bijuteriile sunt ca o extensie a mea, așa că fiecare bijuterie pe care o creez vorbește despre mine și cred că una din piesele mele preferate este acest inel din colecția „Design Mirror of Life – Result as a Parameter of choice”.

Inelul vorbește despre destinul nostru care, în momentele de decizie, este modelat ca o reflectare a unei alegeri pe care am făcut-o. În designul inelului, prin simpla schimbare a unui parametru, a unei linii, se va schimba complet forma finală.

Un secret despre colecția de la Romanian Jewelry Week 3.0?

Îmi propun ca la Romanian Jewelry Week 3.0 să discut cu publicul și să fac un mic test prin care să văd cum percepe fiecare o formă atât de simplă, precum linia. Să facem un test rapid! Oprește-te pentru o secundă și gândește-te la o linie. 9 persoane din 10 se gândesc, poate, la o linie dreaptă… TU? A fost dreaptă? 😊

În viziunea mea, o linie este o cale liberă care este procesată în spațiu și timp în felul în care mișcarea ei devine CURBA liberă și senzuală care își schimbă treptat direcția ~ astfel de linii transmit confort, ușurință sau grație și joacă. Mie îmi par seducătoare, deoarece ne amintesc de corpul uman.

Și dacă o linie, pe care de acum încolo vom începe să o gândim curvy sau curly :), o vom face sa se închidă… atunci devine o buclă a infinitului. Și, precum o călătorie personală în jurul lumii, te va duce peste tot, dar niciodată la sfârșit, ci mereu înapoi la originea ta.

Această colecție este intenția mea de a vă aduce în atenție liniile curbe în așa fel încât de acum înainte să nu poată fi trecute neobservate niciodată.

Fotografii: prin Renata Drăgușin
Interviu realizat de echipa Romanian Jewelry Week pentru designist.ro

Așadar, să lasăm curbele să creeze starea de spirit! Să intrăm în COLECȚIA LOOP! Colecția Renatei Drăgușin va fi dezvăluită la Romanian Jewelry Week / 5-9 octombrie 2022 / Biblioteca Națională a României.

Program și detalii aici: https://www.romanianjewelryweek.com/

Interviu realizat de echipa Romanian Jewelry Week pentru designist.ro.

Fotografii: via Renata Drăgușin

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed