Narcise, crini, lotuși… Ilustrație botanică la Made in RO #13. Raluca Rădescu te așteaptă să pui primăvara “Între Rame”!

Întrebare “Între Rame”: “Să știți că eu vin să pictez primăvara la Made in RO #13. Vreți?” Răspuns Designist: “Categoric, da!” Cam așa a început dialogul nostru cu ilustratoarea Raluca Rădescu, când ne-a anunțat că dorește să participe pentru a treia oară la târgul Made in RO, acum #13, un diez cu soare și noroc, firește. ☀️ Știi deja că ne vedem pe 6 și 7 aprilie, la Impact Hub Bucharest, într-un mood cu adevărat #FlowerPower, fix cum se vede și pe afiș. ?

#FlowerPower

Așadar, hai cu mic, cu mare și talentul din dotare la shopping, cursuri de ilustrație botanică, ori să vezi – în avanpremieră – cum pune primăvara la cale Raluca Rădescu, artist pasionat de ilustrația botanică și acuarelă, fondatoarea proiectului Între Rame. Raluca, pe care o cunoști de aici, are o grămadă de noutăți pentru Made in RO #13 – o colecție faină, agende primăvăratice, cursuri în pregătire și un workshop pentru puștii care strigă în gura mare “Vreau să fiu ilustrator!”.

Lucru care li se poate întâmpla și părinților la o adică, așa că Raluca Rădescu coace un curs și pentru ei. Îl va lansa după ce încheie Made in RO #13, așa că la târg o poți cunoaște deja și îi poți vedea lucrările inspirate din natură. “O să descoperi ilustrații care privesc plantele din mai multe unghiuri sau stadii de dezvoltare și da, vin cu ghiocei și cu narcise! ? Naturalul nu se demodează și poți aduce o schimbare fundamentală de decor doar adăugând un tablou, nu este nevoie să schimbi tot mobilierul. În mod sigur, vei avea senzația că este altă casă”. Mai multe detalii despre ilustrația botanică “Între Rame” te invităm să descoperi în interviul primăvăratic de mai jos.

Ce-ai mai făcut de la Made in RO #allNatural? Povestește-ne despre cea mai recentă colecție “Între Rame”. Cui se adresează? Cum ai ales florile?

Ei bine, timpul trece mai repede decât aș vrea și astfel ajung să pun în aplicare prea puține dintre ideile care mă bântuie zi de zi. Dar ceva, ceva tot se întamplă. ? După cum știți prea bine, am pornit cu ilustrația botanică, lucrări pe care le puteați achiziționa doar la târguri sau din magazinul online. Între timp, am transpus-o și pe tricouri sau alte obiecte de decor, iar acum îmi doresc să transmit și altora gustul acestei tehnici, așa că, fiți pe fază, începem atelierele de ilustrație botanică! Tot din aprilie deschidem oficial atelierul Între Rame, unde ne puteți vizita și pentru a vă alege creațiile preferate. Cursul se va ține undeva în zona de nord a capitalei. Deși cartierul creativ se învârte cu precădere în centru, cred că se simte nevoia de spații care să inspire și în această zonă.

Narcise galbene_Intre Rame

Cum ți-a venit ideea unui atelier de ilustrație botanică? Cui i se adresează? Vor fi lucrările cursanților puse între rame?

Am gândit acest atelier pentru că ilustrația botanică este un subiect extrem de puțin studiat la noi, în timp ce în alte țări sunt școli de lungă durată care abordează această temă. Mi-ar plăcea ca la acest atelier să vină toți iubitorii de frumos, de natură și mai ales cei care cred ca nu au niciun talent. Avem în continuare o idee împământenită din trecut cum că arta este pentru cei cu un talent înnăscut, ori nu este chiar așa. Cu exercițiu și îndrumare, oricine își poate dezvălui latura creativă. Iar în cele 8 ore de curs, pe 20 și 21 aprilie, veți primi toată îndrumarea teoretică și practică, pentru a putea ulterior să vă alegeți singuri subiectele botanice care vă inspiră. Mă întrebați dacă și lucrările cursanților vor fi puse “Între Rame”: este o idee, și, de fapt, e unul dintre motivele pentru care de la început nu am vrut ca proiectul să fie un brand personal. Mai sunt, însă, câțiva pași de făcut până acolo, dar planul există.

Anemona_Intre rame

Știi în ce case, în ce decor au ajuns lucrările “Între Rame”? Care crezi că e locul unde se potrivesc ilustrațiile tale cel mai bine?

Lucrările mele au ajuns atât în decorul spațiilor de locuit, cât și în birouri, sau spații de recreere. Acesta este motivul pentru care arta botanică mă fascinează atât de mult – este atât de versatilă încât completează armonios orice loc. Scopul ei este să te atragă prin transparență, eleganță și naturalețe, și, conștient sau nu, ajungi să-i simți prezența. ?

De ce crezi că ar trebui să includem în amenajarea casei arta botanică?

Inspirată de natură, ilustrația botanică vine cu prospețime. Iar lucrările complexe surprind în detaliu frumusețea lumii naturale și se fac remarcate prin liniile fine și delicate. Cel mai important este că naturalul nu se demodează și un lucru pe care îl spun de multe ori este că poți aduce o schimbare fundamentală de decor, doar adăugând un tablou, nu este nevoie să schimbi tot mobilierul. În mod sigur, vei avea senzația că este altă casă.

Intre rame

Avem tablourile, tricourile, cursurile. Ce urmează? 

Ei bine, da, îmi doresc să avem și o gamă de agende ilustrate care vor ieși de la tipar cât de curând. Cu puțin noroc poate prindem chiar ediția de primavară a Made in RO #13.

Așadar, Made in RO a ajuns la ediția #13, cu noroc, firește. Care sunt florile care ne vor bucura ochii?

Este primavară, iar pentru mine anotimpul cald vine cu o idee nouă, o mică deviație de la ilustrațiile anterioare. O să vedeți lucrări care privesc plantele din mai multe unghiuri sau stadii de dezvoltare și da, vin cu ghiocei și cu narcise. ?

Ghiocei_Intre rame

Apropo, crezi că există un limbaj al florilor pe care ar trebui să-l respectăm?

Pentru că ilustrația botanică necesită extrem de multe ore de lucru, pentru mine acelea sunt momente de introspecție, de relaxare și, în același timp, de exersare a puterii de concentrare. Și toate acestea pentru o banală floare, ați zice. Ei bine, deși pare simplă, natura este complexă, puternică, dar și firavă – în natură ne regăsim și ne completăm cel mai bine. Așadar, din natură avem atât de multe de învățat, dar și mai multe de protejat.

Cum s-a schimbat viața ta de când ai început să desenezi? Care au fost cele mai faine momente? Dar un feedback memorabil îți amintești?

Este mare lucru să faci ce îți place, mereu am fost idealistă, asa că zona de creație mi se potrivește. Cred, însă, că problema tuturor artiștilor din ziua de astăzi este că își petrec timpul cu activități care țin de aria comercială și le rămâne foarte puțin timp pentru creație. În mod sigur, cele mai faine momente sunt acelea când primesc mesaje, iar oamenii îmi spun că erau în căutarea de astfel de lucrări și că sunt fericiți că m-au gasit. Au fost momente cand copiii au ales dintre lucrările mele pentru a le face cadou învățătoarelor în locul florilor adevarate. Pentru mine este foarte important să văd că un copil alege artă. Cred că un copil educat și care e atent la tot ce-i frumos tinde să facă alegeri înțelepte în viață. (n.r. alegeri inspirate se întâmplă și la Cool Workshops for Kids. Detalii despre înscrierea exclusiv online, aici!)

Cum arată o zi din viața artistei botanice Raluca Rădescu? Ce te “împrimăvărează”?

Hmmm, probabil că ar trebui să înceapă cu o cană de ceai, o coală de hârtie, un creion și multe flori. ? ? ? Dar nu, începe cu familia și pregătirea copiilor pentru școală. Așa că este foarte important să fiu bine organizată – am zile dedicate comenzilor, zile pentru ceea ce ține de social media și promovare, zile pentru creație și documentare, zile pentru drumuri la atelierele de print și multe altele. Și mai sunt și acele zile pe care le aștept cu tot entuziasmul, când și eu merg la cursuri pentru că, pe măsură ce devii mai bun, îți dai seama cât de multe mai ai de învățat.

#FlowerPower

Nu mai e mult și ne vedem, cu mic, cu mare, la Made in RO #13, weekend-ul acesta, pe 6-7 APRILIE, Impact Hub Bucharest. Nu uita că Raluca Rădescu ține un curs cool de ilustrație pentru copii. Găsești aici toate detaliile de care ai nevoie.

Fotografii: prin “Între Rame”

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed