Nimic nu se pierde, totul se transformă: o metodă wow de colectare selectivă a resturilor organice

Ne-am hotărât ca 2022 să fie anul schimbărilor pozitive. Am pus pe lista de rezoluții: să mâncăm mai multe legume și fructe, să ne înconjurăm de plante acasă, să ne ocupăm de grădinărit în timpul liber, să fim mai responsabili față de mediu. Dar și să ne păstrăm minimalismul dobândit treptat în ultimii ani, fără să exagerăm consumul.

Între atâtea lucruri pe care nu le putem schimba, controla sau anticipa, există totuși niște obiceiuri cu responsabilitate față de mediu pe care ni le putem asuma. 😊 Cum îți sună o metodă de compostare care facilitează gestionarea deșeurilor biodegradabile chiar la tine acasă?

Organizarea rămâne esența lucrurilor mari și mici de pretutindeni, mai ales dintre cei patru pereți de acasă. Îți povestim astăzi despre o metodă de colectare a gunoiului zilnic, care, da, face minuni. Iar aici intră în scenă coșurile pentru colectarea separată Bokashi Organko ❤, un design premiat, dar îți spunem totul mai jos.

Coșurile Bokashi sunt, de fapt, un mic rezumat a tot ce am scris în paragrafele de mai sus, cuprins într-un singur obiect: o modalitate de colectare separată a deșeurilor biodegradabile și valorificarea lor ca bază de compost prin metoda Bokashi – apropo, dacă nu ți-e cunoscut termenul, îți spunem noi că are origini japoneze și definește “materia organică fermentată”.

Este, de fapt, un proces anaerob, într-un recipient închis ermetic, care transformă ușor resturile organice din bucătărie în bază de compost, esențială pentru grădinărit. Cu alte cuvinte, nimic nu se pierde, totul se transformă și face asta folosindu-se de un recipient simplu, rotunjit, instagramabil și cu design premiat: coșul Bokashi Organko 2 este câștigătorul Red Dot Design Award 2019! 👏

🥦 Apropo, sperăm că știi că gestionarea și colectarea separată a deșeurilor biodegradabile compostabile este obligatorie în România încă din februarie 2021. 

Intrăm puțin în culise

În cazul în care nu ai auzit încă de Bokashi, află că recipientele au ajuns în România la începutul anului trecut, când inițiatoarele proiectului Bokashi Home, Florina Drăghici și Constanța Zurini-Muică (foto), au hotărât (la fel ca noi!) să susțină un stil de viață mai responsabil.

“Astfel, după o perioadă pandemică în care am petrecut mai mult timp în interiorul căminului, ne-am îndreptat atenția asupra diverselor metode de reciclare și a măsurilor care puteau fi puse în practică pentru reducerea deșeurilor și valorificarea ulterioară a acestora. Practic, înapoiem mediului înconjurător ceea ce ne-a dăruit, o formă de valorificare a deșeurilor ca resurse“, ne-au povestit ele. 

🥦 Coșurile Bokashi Organko sunt produse în  Slovenia, de compania Skaza Exceeding Expectations.  

Desfășurătorul Bokashi

Din ecuația recuperării Bokashi fac parte două game de coșuri compostoare: Bokashi Organko, cu o capacitate de 16 litri, și Bokashi Organko 2, de 9,6 litri – sunt suficient de încăpătoare pentru bucătării urbane, spații de birou sau alte spații în care îți desfășori activitatea.

Ambele sunt create din materiale prietenoase cu mediul, suficient de interesante cât să devină subiect de conversație, dar și suficient de simple cât să le poți integra ușor în orice amenajare. Au două compartimente, se închid ermetic și nu emană miros, deci le poți așeza fie direct în bucătărie, fie în spațiul de depozitare.

🥦 Cantitatea de deșeuri biodegradabile reprezintă 56% din totalul deşeurilor din România.

Indiferent ce variantă te atrage mai mult, trebuie să știi că va veni la pachet și cu un 1 kg de accelerator de compost Bokashi Biogen, îmbogățit cu microorganisme benefice – un fel de praf de zâne specific vrăjitoriei Bokashi 😊.

Cât despre mecanismul din spatele metodei Bokashi, totul este la fel de natural pe cât sună:

🧅adaugi resturile alimentare în compartimentul de sus, apoi presari accelerator de compost. Vei repeta procesul la fiecare nou strat de resturi;

🧅 resturile încep astfel procesul de fermentare. Pentru că nu putrezesc, nu creează mirosuri neplăcute chiar dacă e nevoie de câteva săptămâni până reușești să umpli recipientul;

🧅 la fiecare 2-3 zile, scurgi lichidul Bokashi din compartimentul de la baza coșului. Dacă îl diluezi cu apă, se transformă în fertilizant organic pentru plantele tale din apartament sau din grădină;

🧅 după 2 săptămâni, here comes the magicbaza de compost! Iar de aici ai 3 opțiuni: fie o îngropi în sol, fie (dacă te afli deja la un nivel superior al grădinăritului) o adaugi într-o ladă dedicată, fie o așezi într-un ghiveci mare, amestecată cu substrat.🌼

🥦 Să nu crezi că resturile organice se rezumă la coji de legume și fructe. În coșurile Bokashi poți composta și mâncarea gătită, carnea, oasele, unele lactate, peștele, produsele de patiserie, pastele, pâinea, materii organice greu de gestionat în alte sisteme de compostare.

Înainte să te lăsăm să-ți completezi lista de cumpărături, mai plusăm cu un bonus Bokashi: coșurile reduc volumul de resturi organice din casa ta cu aproximativ 25%. Exact, vei genera mai puțin gunoi! Alege-ți preferatul direct din shop-ul online: hai să dăm înapoi ce am consumat și să facem asta cu design inclus, în trend-urile anului 2022. 😉

Pentru mai multe detalii și infos:
contact@bokashi.ro
0723.315.055, 0727.933.546

Fotografii: prin Bokashi Home

Leave a Reply

Facebook IconTwitter IconVisit Our Instagram FeedVisit Our Instagram Feed